Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Tαινίες της εβδομάδας: «Αυτά που λέμε κι αυτά που κάνουμε», «Οι εκκεντρικοί», «Best Sellers»

Μια νέα κινηματογραφική εβδομάδα ξεκινά στις αίθουσες σήμερα Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου και το «μενού» περιέχει πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές, μεταξύ των πιο… φρέσκων ταινιών, αλλά και παλιότερων, όπως μπορείτε να δείτε και στα τρέιλερ των ταινιών που σας παρουσιάζει η «Αμαρυσία».

Αυτά που λέμε κι αυτά που κάνουμε – Les choses qu’on dit, les choses qu’on fait

Είδος: Δράμα, Αισθηματική, Κομεντί (122΄)

Χώρα: Γαλλία (2020)

Σκηνοθεσία: Εμανουέλ Μουρέ

Παίζουν: Καμέλια Τζορντάνα, Νιλς Σνάιντερ, Βενσάν Μακέν, Εμιλί Ντεκέν, Τζένα Τιαμ, Γκιγιόμ Γκουί, Τζούλια Πιάτον, Ζαν Μπατίστ Ανουμόν

Σύνοψη: Όταν ο Φρανσουά επιστρέφει εσπευσμένα στην πόλη, η έγκυος Νταφνέ αναλαμβάνει τον ρόλο της οικοδέσποινας για τον ξάδερφό του, που θα φιλοξενηθεί για λίγες μέρες στο εξοχικό του ζευγαριού. Οι δύο άγνωστοι θα ανοίξουν τις καρδίες τους, ανατρέχοντας σε παλιές ιστορίες ρομαντικής απογοήτευσης.

Σχόλιο: Ζευγάρια χωρίζουν, ενώνονται και περιπλέκονται, σε μια γαλλική δραματική κομεντί που δεν μοιάζει με καμία άλλη.

Διανομή: Cinobo

 Ο Πράσινος Ιππότης – The Green Knight

Είδος: Φαντασίας, Δράμα (126΄)

Χώρες: ΗΠΑ, Καναδάς, ΗΒ (2021)

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Λόουερι

Παίζουν: Ντεβ Πάτελ, Αλίσια Βικάντερ, Τζόελ Έντζερτον, Σον Χάρις, Μπάρι Κέογκαν, Σαρίτα Τσάντχερι

Σύνοψη: Ο Σερ Γκογουέιν (Ντεβ Πατέλ), ο απερίσκεπτος και πεισματάρης ανιψιός του βασιλιά Αρθούρου ξεκινά ένα τολμηρό ταξίδι για να συναντήσει τον διαβόητο Πράσινο Ιππότη, που βάζει σε δοκιμασίες τη γενναιότητα των αντρών. Στο διάβα του, θα αναμετρηθεί με φαντάσματα, γίγαντες, κλέφτες και δολοπλόκους σε ένα βαθύτερο ταξίδι αυτογνωσίας με σκοπό να αποδείξει την αξία του στα μάτια της οικογένειας. Αποστολή του να πληρώσει το τίμημα ενός παράτολμου παζαριού: να παραδώσει το κεφάλι του έναν χρόνο μετά τον αποκεφαλισμό του μυστηριώδη Πράσινου Ιππότη.

Σχόλιο: Μια νέα εκδοχή των γνωστών θρύλων με επίκεντρο τον Βασιλιά Αρθούρο και τους Ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης. Ο Σερ Γκογουέιν αντλεί έμπνευση από ουαλικές, αγγλικές και ιρλανδικές ιστορίες του κέλτικου παρελθόντος και της γαλλικής ιπποτικής παράδοσης του μεσαίωνα για να διηγηθεί το διαχρονικό παραμύθι ενός νεαρού ήρωα που καλείται να αποδείξει την αξία του μέσα από αλλόκοτες καταστάσεις.

Διανομή: Tanweer

Shang-Chi και ο θρύλος τον δέκα δαχτυλιδιών – Shang-Chi and the legend of the ten rings

Είδος: Φαντασίας, Δράσης, Περιπέτεια (132΄)

Χώρα: ΗΠΑ (2021)

Σκηνοθεσία: Ντεστίν Ντανιέλ Κρετόν

Παίζουν: Σίμου Λίου, Οκουαφίνα, Φάλα Τσεν, Ρόνι Τσιένγκ, Τόνι Τσίου-Γουάι Λενγκ

Σύνοψη: Η ιστορία επικεντρώνεται στον Σανγκ Τσι, των «Μάστερ του Κουνγκ-Φου», τον οποίο υποδύεται ο ηθοποιός Σίμου Λίου. Ο Σανγκ Τσι είναι ο καλύτερος μαχητής στο σύμπαν της Marvel, ο οποίος επιστρέφει σε έναν κόσμο διαφορετικό από ότι τον άφησε, γεμάτο θάνατο και καταστροφή. Τα μυστικά του παρελθόντος του θα αποκαλυφθούν και θα αλλάξουν τη ζωή του για πάντα.

Σχόλιο: Μια νέα ταινία υπερηρώων, βασισμένη στον ομώνυμο υπερήρωα της Marvel, Σανγκ Τσι. Είναι η 25η ταινία της Marvel Cinematic Universe και η δεύτερη ταινία της Τέταρτης Φάσης.

Διανομή: Feelgood

Best Sellers

Είδος: Κωμωδία, Δράμα (100΄)

Χώρα: ΗΠΑ, Καναδάς (2021)

Σκηνοθεσία: Λίνα Ρόσλερ

Παίζουν: Μάικλ Κέιν, Όμπρεϊ Πλάζα, Σκοτ Σπίντμαν, Έλεν Γουόνγκ

Σύνοψη: Η Λούσι (Όμπρεϊ Πλάζα ) έχει κληρονομήσει τον εκδοτικό οίκο του πατέρα της χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Όταν ανακαλύπτει ότι ένας ερημίτης, στρυφνός και αλκοολικός συγγραφέας, ο Χάρις Σο (Μάικλ Κέιν), χρωστάει ένα ακόμα βιβλίο στον οίκο, του απευθύνεται σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να σώσει την επιχείρηση. Η συγκυρία φαίνεται να την ευνοεί, καθώς ο Χάρις χρωστάει λεφτά και τυχαίνει να έχει έτοιμο ένα καινούριο βιβλίο, το οποίο μισεί. Η Λούσι εκστασιάζεται μέχρι που ανακαλύπτει ότι το συμβόλαιο του Χάρις δεν επιτρέπει σε κανέναν να επιμεληθεί το έργο του. Ως αντάλλαγμα, τον πείθει να κάνουν προωθητική περιοδεία. Έτσι ξεκινάει μία κολασμένη τουρνέ, όπου η φήμη δεν συνεπάγεται περιουσία και η κληρονομιά, που προσπαθεί η Λούσι να περισώσει, κρύβει μυστικά έτοιμα να αποκαλυφθούν.

Σχόλιο: Σκηνοθετικό ντεμπούτο μεγάλου μήκους της ανερχόμενης ηθοποιού και σεναριογράφου Λίνα Ρόσλερ που έχει ήδη βραβευτεί για τις ταινίες μικρού μήκους της σε διεθνή φεστιβάλ (Little Whispers: The Vow). Εδώ, παρουσιάζει ένα εξωφρενικό και τρυφερό ταξίδι με δύο αταίριαστους συνοδοιπόρους.

Διανομή: Tanweer

Οι εκκεντρικοί – Riders of justice

Είδος: Κωμωδία, Δράση (115΄)

Χώρες: Δανία, Σουηδία, Φινλανδία (2020)

Σκηνοθεσία: Αντερς Τόμας Γιένσεν

Παίζουν: Μαντς Μίκελσεν, Νικολάι Λίε Κάας, Αντρέα Χάικ Γκάντερμπεργκ

Σύνοψη: Κάποιος κλέβει ένα ποδήλατο, ένα αυτοκίνητο δεν παίρνει μπροστά, κάποια επιβιβάζεται σε ένα τρένο που κανονικά δεν θα έπαιρνε, κάποιος επιβάτης δίνει τη θέση του σε μια άγνωστη: μια σειρά από συμπτώσεις που όμως αποκτούν άλλο νόημα όταν συμβεί ένα θανάσιμο ατύχημα στο τρένο αυτό. Ανάμεσα στα θύματα του δυστυχήματος είναι και η γυναίκα του στρατιωτικού Μάρκους, ο οποίος, μόλις πληροφορείται τι συνέβη, επιστρέφει στην πατρίδα του και την έφηβη κόρη του για να αντιμετωπίσουν μαζί την απώλειά τους. Στα μάτια του Μάρκους αρχικά το δυστύχημα μοιάζει να ήταν απλώς μια κακή στιγμή – μέχρι που κάνει την εμφάνισή του ο Ότο, ένας άλλος επιβάτης του τρένου που παθιάζεται με τη μελέτη των πιθανοτήτων και των συμπτώσεων, μαζί με δύο εκκεντρικούς του συναδέλφους, τον Λέναρτ και τον Εμεντάλερ. Ο Ότο είναι πεπεισμένος ότι δεν επρόκειτο καν για ατύχημα και ότι κάποιος ήταν πίσω από όλα αυτά. Καθώς τα υποτιθέμενα στοιχεία συσσωρεύονται, ο Μάρκους αρχίζει να υποψιάζεται ότι το συμβάν ίσως ήταν μια προσεκτικά ενορχηστρωμένη δολοφονία, με τη γυναίκα του να είναι μια τυχαία παράπλευρη απώλεια. Ή μήπως αυτή η ομάδα από ακραία δυσλειτουργικούς άνδρες μπερδεύει απλές συμπτώσεις για σημάδια εκεί που δεν υπάρχουν και μπλέκει εκεί που δεν θα έπρεπε;

Σχόλιο: Mαύρη κωμωδία από τη Δανία για το πώς επηρεάζονται οι ζωές μας όταν συμβαίνει το αδιανόητο. Ήταν ταινία έναρξης του Φεστιβάλ του Ρότερνταμ και τεράστια εμπορική επιτυχία στη Δανία. Η ιστορία μιας ομάδας ανθρώπων, που έχασαν την αίσθηση ασφάλειας και τα θεμέλια της ζωής τους την ίδια μέρα. Όταν συναντιούνται, βρίσκουν ξανά αγάπη, αυτοσεβασμό, εμπιστοσύνη και την αίσθηση ότι και πάλι ανήκουν κάπου. Όλοι νιώθουν ένα είδος εμπιστοσύνης, είτε στον εαυτό τους, είτε στον Θεό ή στις συμπτώσεις.

Διανομή: Rosebud 21

Ταξίδι στην Κριμαία – Evge

Είδος: Δράμα, Κοινωνική (97΄)

Χώρα: Ουκρανία (2019)

Σκηνοθεσία: Ναριμάν Αλίεβ

Παίζουν: Ακτέμ Σεϊταμπλάεβ, Ρεμζί Μπιγιάλοβ, Βίκτορ Ζντάνοβ, Νάριγια Μπαριχασβίλι, Βερόνικα Λουκγιανένκο

Σύνοψη: Έχοντας χάσει τον μεγάλο του γιο στον πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, ο Μουσταφά αποφασίζει να πάρει το σώμα του παιδιού του και να το θάψει στον τόπο που γεννήθηκε, την Κριμαία. Στο πλάι του νεότερου του γιου ξεκινάει ένα μακρύ ταξίδι που θα σημαδέψει τη μεταξύ τους σχέση.

Σχόλιο: Το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του ουκρανού Ναριμάν Αλίεβ. Επίσημη συμμετοχή στο Un Certain Regard του Φεστιβάλ των Καννών. Μια ταινία για την δύναμη του πνεύματος, της αγάπης και της ελπίδας, με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο.

Διανομή: Ama Films

Οι εραστές του Αρκτικού Κύκλου – Los amantes de Polar Circular

Είδος: Αισθηματική (112′)

Χώρα: Ισπανία (1999)

Σκηνοθεσία: Χούλιο Μέντεμ

Παίζουν: Νάγια Νίμρι, Φέλε Μαρτίνεθ, Νάντσο Νόβο, Μαρού Βαλντιβίεζο

Σύνοψη: Η Άννα και o Όττο, δυο παιδιά με αμφίδρομα ονόματα, γνωρίζονται στο σχολείο στην ηλικία των 8 ετών. Τα δυο παιδιά νιώθουν μια έλξη, αλλά θα πρέπει να την πνίξουν όταν ο πατέρας του Όττο συγκατοικήσει με τη μητέρα της Άννας. Οι ζωές τους θα ακολουθήσουν μια μυστήρια κυκλική πορεία που θα ολοκληρωθεί στον Αρκτικό Κύκλο όπου η ημέρα ποτέ δεν τελειώνει τα μεσάνυχτα. Υπάρχουν πράγματα που ποτέ δεν τελειώνουν και η αγάπη είναι ένα από αυτά.

Σχόλιο: Ένα από τα πιο ευαίσθητα love story που μας έδωσε το ευρωπαϊκό σινεμά. Μια δραματική ερωτική ιστορία βραβευμένη με δυο Γκόγια που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το ελληνικό κοινό, όταν βγήκε στις αίθουσες. Ο Χούλιο Μέντεμ, δημιουργός με ιδιαίτερη κινηματογραφική γραφή, διακρίθηκε ήδη από την πρώτη του ταινία «Αγελάδες» (Vacas, 1992), ενώ το 2003 ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με το ντοκιμαντέρ του «Το βασκικό ποδόσφαιρο: το δέρμα χτυπάει την πέτρα» (La pelota vasca, la piel contra la pierda). Εδώ ανασυνθέτει το ρομάντζο με κυκλικές αφηγηματικές διαδρομές που κυλούν με μια απαράμιλλη χάρη: Ο θεατής όχι μόνο δεν χάνει τον ειρμό της ιστορίας, αλλά γοητεύεται απ’ αυτήν ακόμα περισσότερο.

Διανομή: Bibliotheque.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ