Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Οι δράσεις του υπουργείου Υγείας για τον αυτισμό

Γράφει η Zωή Ράπτη
Υφυπουργός Υγείας
Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών

Πριν από λίγες ημέρες, ο αγαπητός στον λαό μας προπονητής και παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής Δημήτρης Παπανικολάου, άνοιξε την καρδιά του και μοιράστηκε με όλους τη δοκιμασία που περνάει εδώ και χρόνια ως άτομο που έχει διαγνωστεί με το σύνδρομο Άσπεργκερ – μια διαταραχή που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού.

Ο Δημ. Παπανικολάου με την ενέργειά του αυτή έδωσε σε όλους ένα καλό παράδειγμα: δεν κρύβει το πρόβλημά του, δεν το θεωρεί στίγμα, κοινοποιεί και συγκεντρώνει δυνάμεις, ευαισθητοποιεί για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, με τον σωστό τρόπο, το ζήτημα του αυτισμού.

Στις 24 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δέχτηκε τον Δ. Παπανικολάου στο γραφείο του στο υπουργείο για να ενημερωθεί για την εκστρατεία του σπουδαίου αθλητή και προπονητή για την ευαισθητοποίηση γονέων, ιατρών και εκπαιδευτικών για το σύνδρομο Άσπεργκερ και για να τον ενημερώσει για τις σχετικές με το θέμα πρωτοβουλίες και δράσεις του Υπουργείου.

Το ζήτημα του αυτισμού και των διαταραχών που βρίσκονται σε αυτό το φάσμα απασχόλησε το Υπουργείο Υγείας και κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης της πανδημίας. Τα παιδιά και οι έφηβοι που αντιμετωπίζουν αυτό το θέμα δεν έμειναν χωρίς κρατική αρωγή. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα Κέντρα Ημέρας για παιδιά με αυτισμό έμειναν κατ’ εξαίρεση ανοιχτά κατά τη διάρκεια της καραντίνας, για να μην υπάρξει ανατροπή στην καθημερινότητα των οικογενειών τους και ανάσχεση των θεραπευτικών προγραμμάτων. Τα υπόλοιπα Κέντρα έκλεισαν (και λειτουργούσαν μόνο για επείγοντα περιστατικά με ραντεβού) βάσει των κανόνων περιορισμού της πανδημίας. Επίσης, τα Κέντρα Ημέρας ενισχύθηκαν με προσωπικό για την ψυχολογική υποστήριξη των γονέων, παιδιών με αυτισμό.

Επιπλέον, αφού δίχως πόρους δεν μπορεί να ασκηθεί πολιτική, από το Υπουργείο Υγείας προβλέφθηκε έκτακτη χρηματοδότηση σε φορείς που ασχολούνται με τον αυτισμό, για τη δημιουργία προστατευμένων διαμερισμάτων ανακουφιστικής φιλοξενίας παιδιών με αυτισμό, έτσι ώστε να αποφορτίζονται οι οικογένειες από τον καθημερινό δύσκολο αγώνα τους.

Ενισχυτικά στον αγώνα για τη βελτίωση της ζωής των ατόμων με αυτισμό, θα λειτουργήσει και η απόφαση που λάβαμε, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την ίδρυση νέων Μονάδων Ψυχικής Υγείας την περίοδο 2021-2023. Όσον αφορά τον αυτισμό, προβλέπεται η ανάπτυξη τουλάχιστον μιας εξειδικευμένης κοινοτικής δομής στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας και συγκεκριμένα: Τεσσάρων εξειδικευμένων Κέντρων Ημέρας, τεσσάρων εξειδικευμένων Οικοτροφείων και ενός εξειδικευμένου Ξενώνα Βραχείας Νοσηλείας.

Τέλος, στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η κοινή δράση των Υπουργείων Υγείας και Εθνικής Άμυνας, που επισφραγίστηκε με μνημόνιο συνεργασίας, σημαντικό σκέλος του οποίου είναι ο αυτισμός. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα συνδεθεί με το Πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας με σκοπό την εκπαίδευση των βρεφονηπιοκόμων και των νηπιαγωγών που εργάζονται στους παιδικούς σταθμούς, που εξυπηρετούν τους εργαζόμενους του ΥΠ.ΕΘ.Α., με αντικείμενο την πρώιμη διάγνωση και αντιμετώπιση νηπίων με αυτισμό.

Όλα τα παραπάνω τα δρομολογήσαμε και τα υλοποιήσαμε υπό τις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας. Το χρωστούσαμε στην κοινωνία και στις συνειδήσεις μας.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ