Ο βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα με τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ μιλάει στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ για το κόμμα, για θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας και για την εκλογική του περιφέρεια.
«Oι πόρτες της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ήταν πάντα ανοιχτές, ποτέ όμως αφύλακτες», μας είπε ο βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Γιώργος Κουμουτσάκος, στην κουβέντα που είχαμε μαζί του στο νέο πολιτικό του γραφείο στην «καρδιά» του Αμαρουσίου. Μια φράση, η οποία αποδεικνύεται καίρια, καθώς η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε λίγες μόλις ημέρες πριν από την επεισοδιακή διαγραφή του βουλευτή Α’ Αθηνών Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.
Ο Γ. Κουμουτσάκος σκιαγραφεί και «υπενθυμίζει» τον κεντροδεξιό ευρωπαϊκό προσανατολισμό του κόμματος που τον συνοδεύει από την ίδρυσή του από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ωστόσο η συζήτησή μας περιστράφηκε και γύρω από τρέχοντα θέματα επικαιρότητας, όπως η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, η ευρωπαϊκή οικονομία σε σχέση με την ελληνική, το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας και το απεχθές κοινωνικό φαινόμενο των γυναικοκτονιών.
Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείψει η αναφορά στον Βόρειο Τομέα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, καθώς ο Γ. Κουμουτσάκος είναι από τις, ομολογουμένως όχι τόσο συνηθισμένες, περιπτώσεις βουλευτών κυβερνώντος κόμματος, που όχι μόνο προσπαθεί να αφουγκραστεί τον παλμό της περιοχής βγαίνοντας έξω από το γραφείο του και περπατώντας τις πόλεις, αλλά έχει καταθέσει και αρκετές ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τους αρμόδιους υπουργούς για θέματα που απασχολούν την περιοχή.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΘΑΝΗΣ
Πριν λίγες ημέρες η ΝΔ είχε τα 47α γενέθλιά της. Που βρίσκεται πολιτικά το κόμμα σας σήμερα κύριε Κουμουτσάκο;
Εμείς οι Νεοδημοκράτες είμαστε περήφανοι που προχωράμε μαζί στη μακρά διαδρομή μιας αδιάρρηκτης σχέσης με τον ελληνικό λαό, πέρα και πάνω από εισοδηματικές, μορφωτικές ακόμα και ιδεολογικές αποκλίσεις και διαφορές. Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ήταν πάντα και παραμένει η σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά. Από την ίδρυσή της από τον εμπνευστή και δημιουργό της Κωνσταντίνο Καραμανλή, καλύπτει τον πολιτικό χώρο πέραν του εξωτερικού συνόρου της ακραίας δεξιάς έως και τις παρυφές της σοσιαλδημοκρατίας και της δημοκρατικής αριστεράς. Οι αρχές μας είναι καταγεγραμμένες στην ιδρυτική μας διακήρυξη που σας καλώ να ξαναδιαβάσετε για να διαπιστώσετε και εσείς πόσο επίκαιρες και σύγχρονες παραμένουν. Στη βάση αυτών των αρχών, πιστεύουμε στον εμπλουτισμό της παράταξής μας με πρόσωπα και ιδέες και μπροστά σε νέες προκλήσεις. Άλλωστε οι πόρτες της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ήταν πάντα ανοιχτές, ποτέ όμως αφύλακτες.
Στο επίκεντρο της επικαιρότητας βρίσκεται η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, η οποία δέχτηκε επικρίσεις από την αντιπολίτευση και προκάλεσε αντιπαράθεση εντός και εκτός Βουλής. Ποια η δική σας γνώμη;
Πρόκειται αναμφισβήτητα για ιστορική εξέλιξη για τη χώρα μας με πολλαπλά οφέλη. Η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία αυξάνει, σε μια κρίσιμη περίοδο, την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας. Την καθιστά απαραίτητο συνομιλητή ειδικής γεωστρατηγικής βαρύτητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ισχυροποιεί την πολιτική και διπλωματική της θέση εντός της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Συγχρόνως, ενισχύει το κύρος της Ελλάδας έναντι των φίλιων χωρών της περιοχής με τις οποίες έχουμε αναπτύξει ειδικές σχέσεις ενώ αντιθέτως δημιουργεί αμηχανία, προβληματισμό και εμφανή νευρικότητα στην Τουρκία.
Δυστυχώς, ακόμα μια φορά, η αντιπολίτευση εγκλωβίστηκε στη λογική της δομικής αντιπολίτευσης σε όλα. Τα επιχειρήματά της είναι έωλα και πολιτικά εσφαλμένα. Τα πυρά που προσπάθησε να ρίξει είναι εντελώς άσφαιρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει την ιστορική ευθύνη της απαράδεκτης και ακατανόητης στάσης του. Ακόμα μια φορά κατώτερης των περιστάσεων.
Η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας αναμένεται να ανοίξει εκ νέου. Εκτιμάτε ότι θα πάμε σε έναν νέο κύκλο λιτότητας στην Ευρώπη;
Σήμερα είναι σαφές σε όλους ότι τα λάθη του 2008 όπου αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα υπονόμευσαν την ανάκαμψη, δεν πρέπει να επαναληφθούν. Άλλωστε έχει μεσολαβήσει η παγκόσμια υγειονομική κρίση της πανδημίας που έχει φέρει νέα δεδομένα. Και η άποψη αυτή διατυπώνεται όχι μόνον από τη χώρα μας αλλά και από την ηγεσία της Ε.Ε. Μόνο έτσι θα μπορούμε να μιλάμε για αληθινή αλληλεγγύη και θα μπορέσει η Ευρώπη να αποκτήσει κοινό βηματισμό προς την ευημερία και την ανάπτυξη. Σε αυτήν την κρίσιμη καμπή, η Ευρώπη χρειάζεται σώφρονες οραματιστές, όχι στενόκαρδους λογιστές.
Βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν την απογραφή και τα σενάρια που κυκλοφορούν για τον πληθυσμό της χώρας είναι δυσοίωνα, αφού αναμένεται να μετρηθούμε και να βγούμε λιγότεροι από ότι το 2011. Υπάρχουν λύσεις;
Στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη έχουμε από τη μία μείωση των γεννήσεων και από την άλλη συνεχή γήρανση του πληθυσμού. Το δημογραφικό είναι τεράστιο ζήτημα με πολλές διαστάσεις και συνέπειες. Επηρεάζει την οικονομία που χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό νεαρής ηλικίας και πιέζει το ασφαλιστικό μας σύστημα που δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει. Πέραν αυτών, το δημογραφικό είναι κλειδί και για την επιβίωση και την ανάπτυξη ενός λαού.
Λύσεις μαγικές δεν υπάρχουν. Οι χώρες που κατάφεραν να αυξήσουν τα ποσοστά των γεννήσεων, όπως η Γαλλία και οι σκανδιναβικές χώρες, προσπαθούν να δώσουν την απαραίτητη ασφάλεια στους υποψήφιους γονείς και να τους προσφέρουν λύσεις στα μικρά ή μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητάς τους. Στην ίδια λογική κινούνται και οι πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης. Προεκλογικά ο πρωθυπουργός είχε θέσει τους άξονες της πολιτικής του για το δημογραφικό τους οποίους εφαρμόζει, όπως το επίδομα 2.000 ευρώ και η αύξηση του αφορολόγητου για κάθε παιδί, η μείωση ΦΠΑ σε βρεφικά είδη, επέκταση άδειας λοχίας κ.ά. Μεγάλο βήμα είναι οι «νταντάδες της γειτονιάς» που θα λειτουργήσει μέσα στο 2022. Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι τα νέα και περίπλοκα προβλήματα χρειάζονται ευέλικτες και σύγχρονες λύσεις.
Τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε όλοι σοκαρισμένοι τις γυναικοκτονίες που διαπράττονται στη χώρα μας. Μιλάμε πια για ένα νέο κοινωνικό φαινόμενο;
Δυστυχώς το φαινόμενο δεν είναι νέο, απλώς αυτή τη φορά άνοιξε επιτέλους ο δημόσιος διάλογος σχετικά με τη βία κατά των γυναικών. Να ξεκαθαρίσω κάτι γιατί συχνά οι θύτες με τις απολογίες τους σκοτώνουν δεύτερη φορά τα θύματά τους: Δεν σκοτώνει από μόνη της η ζήλεια, η αγάπη ή το πάθος. Σκοτώνουν οι δολοφόνοι. Και η κοινωνία έχει λάβει ξεκάθαρη θέση απέναντί τους. Θέλω να πιστεύω ότι αυτά τα γεγονότα θα μας κάνουν όλους πιο ευαίσθητους απέναντι σε τέτοια φαινόμενα συνολικά.
«Mη νομίζει κανείς ότι στον Βόρειο Τομέα τα προβλήματα λύνονται με κάποιον μαγικό τρόπο»
Είστε ένας από τους λίγους βουλευτές κυβερνώντος κόμματος που καταθέτουν ερωτήσεις για θέματα που απασχολούν την εκλογική τους περιφέρεια. Θα θέλαμε να μάθουμε με ποιο σκεπτικό τις καταθέτετε και αν λαμβάνετε τις απαντήσεις που θα επιθυμούσατε.
Μέσα από την κοινοβουλευτική μου δράση, επιδιώκω να συνεισφέρω στα πολιτικά ζητήματα πρώτης γραμμής και ταυτόχρονα στη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων του Βόρειου Τομέα. Δυστυχώς βλέπουμε συχνά ότι κάποια προβλήματα μένουν άλυτα, ενώ το μόνο που χρειάζεται είναι να τεθούν στη δημόσια συζήτηση. Αυτό κάνω, στο πλαίσιο των δυνατότήτων μου. Έχω καταθέσει σειρά στοχευμένων κοινοβουλευτικών ερωτήσεων για τον Βόρειο Τομέα, όπως το ζήτημα της οδικής ασφάλειας και της βιώσιμης κινητικότητας στους συγκεκριμένους δήμους. Πριν λίγες ημέρες κατέθεσα μια νέα ερώτηση για τον Βόρειο Ποδηλατικό Άξονα της Αττικής. Επίσης έχω θέσει το ζήτημα της διευθέτησης του ρέματος Ποδονίφτη που έχει περιβαλλοντικό και αντιπλημμυρικό ενδιαφέρον και διατρέχει 4 δήμους: Χαλάνδρι, Ψυχικό – Φιλοθέη, Νέα Ιωνία και Νέα Φιλαδέλφεια. Ο αρμόδιος υπουργός Ν. Ταγαράς απάντησε λέγοντας ότι η διαγωνιστική διαδικασία για τη μελέτη θα προχωρήσει το 3ο τρίμηνο του 2021 και ότι έχουν προβλεφθεί 110 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθώς και κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. «Ειδήσεις» βγήκαν και από την ερώτησή μου σχετικά με την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης συνολικού μήκους 3,6 χλμ. Ο υπουργός, Κώστας Καραμανλής παρουσίασε την πορεία του έργου και δεσμεύτηκε ότι δεν θα μπουν διόδια στη Λεωφόρο Κύμης.
Πώς βλέπετε τον Βόρειο Τομέα στην ολότητά του; Είναι μια περιφερειακή ενότητα που θεωρείται ευκατάστατη με λυμένα τα περισσότερα προβλήματα. Είναι όμως έτσι;
Η περιοχή μας εμφανίζει το δεύτερο μεγαλύτερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ (26.895€) στην Περιφέρεια Αττικής, μετά τον Κεντρικό Τομέα Αθηνών. Ωστόσο τα προβλήματα δεν κάνουν διακρίσεις. Υπάρχουν παντού. Και μη νομίζει κανείς ότι στον Βόρειο Τομέα, τα προβλήματα αυτά λύνονται με κάποιον μαγικό τρόπο. Αυτός ήταν ο λόγος για την επίκαιρη ερώτησή μου στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων με αφορμή την αναπτυξιακή δυναμική που αναπτύσσεται στη γεωγραφική ενότητα του Νότιου Τομέα της Αττικής· τόνισα το ενδεχόμενο αυτή να οδηγήσει σε ενδοπεριφερειακές ανισότητες ή και ανισομερή, ανάπτυξη σε βάρος των κατοίκων του και των επιχειρήσεων του Βόρειου Τομέα. Ο Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας μίλησε για την αύξηση πόρων ύψους 5% για τις Περιφέρειες μετάβασης, όπως η Αττική, που πέτυχε η κυβέρνηση μετά από διαπραγμάτευση με την Κομισιόν. Συγκεκριμένα, στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής οι πόροι που θα κατανεμηθούν στο επόμενο ΕΣΠΑ θα είναι αυξημένοι κατά 38% σε σχέση με το τρέχον πρόγραμμα.
Ποια είναι τα μεγάλα έργα που έχουν δρομολογηθεί στο Βόρειο Τομέα;
Ενδεικτικά και μόνο αναφέρω τη διασύνδεση της Λ. Κύμης με την Εθνική Οδό προϋπολογισμού 300 εκ. ευρώ, την ανάπλαση του Κτήματος Τατοΐου προϋπολογισμού 130 εκ. ευρώ και την ανάπλαση του νέου ΟΑΚΑ προϋπολογισμού 43,5 εκ. ευρώ.
Πριν την κουβέντα μας στο νέο πολιτικό σας γραφείο στην καρδιά του Αμαρουσίου, διαπιστώσαμε την πρόθεσή σας να περπατήσετε την πόλη, όπως συνηθίζετε και σε άλλους Δήμους της περιοχής και να συνομιλείτε με κόσμο. Ποια είναι τα θέματα που έχετε ιεραρχήσει ως τα κυριότερα;
Περπατάω σε όλες τις γειτονιές του Βόρειου Τομέα και συναντάω όσο περισσότερους ανθρώπους μπορώ. Τους τελευταίους μήνες επισκέφθηκα και τους 14 Δήμους και συνάντησα εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, συλλόγους, ομάδες πολιτών κ.ά. Κοινός στόχος η πληρέστερη ενημέρωση για θέματα καθημερινότητας των πολιτών. Οι επισκέψεις αυτές δεν σταματούν. Δεν πρέπει να περιορίζονται αποκλειστικά σε προεκλογικές περιόδους γιατί η ζωή στις πόλεις μας δεν σταματά ποτέ. Πιστεύω στην πολιτική δράση με τους πολίτες και για τους πολίτες.
Τα προβλήματα που βλέπω και τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες δεν διαφέρουν από όσα κυριαρχούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Σίγουρα η πανδημία επηρέασε πάρα πολύ επιχειρηματίες και εργαζόμενους και η ανεργία εξακολουθεί να κυριαρχεί ως θέμα. Οι σημερινοί Αθηναίοι γνωρίζουν την ποιότητα ζωής σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και διεκδικούν το ίδιο και για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Ζητούν επομένως περισσότερους ελεύθερους χώρους, πιο φιλικές πόλεις, καλύτερες συγκοινωνίες, μείωση του κυκλοφοριακού, καλύτερη οργάνωση των θέσεων στάθμευσης κ.ά. Διαπιστώνω με χαρά ότι στους περισσότερους δήμους γίνεται καλή δουλειά και βήμα – βήμα οι τοπικές Αρχές προσπαθούν και επιτυγχάνουν να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.