Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Σικιαρίδειο Ίδρυμα: Κοιτώνας αγάπης και φροντίδας για παιδιά με νοητική υστέρηση

 

Γράφει η Κορίνα Λιούτα

Πρόεδρος Σικιαριδείου Ιδρύματος

«Ο πολιτισμός μιας χώρας αποδεικνύεται από τον τρόπο που μεταχειρίζεται τα άτομα με αναπηρία». Με αυτό το πνεύμα και στόχευση πορεύεται από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της η νέα διοίκηση του Σικιαριδείου Ιδρύματος, στην προσπάθεια που κάνει αφενός για την εξυγίανση και διασφάλιση της βιωσιμότητάς του, μακριά από τα προβλήματα που το ταλαιπώρησαν μέχρι πρόσφατα και αφετέρου για την εξωστρέφειά του, με σκοπό να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην εκπαίδευση και υποστήριξη των ΑμεΑ για τον Βόρειο Τομέα, αλλά και για την Αττική.

Το Σικιαρίδειο Ίδρυμα είναι φιλανθρωπικό Ίδρυμα, ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ιδρύθηκε το 1939 από την οικογένεια του Βασιλείου Σικιαρίδη και ενώ αρχικά λειτουργούσε ως ορφανοτροφείο και πρεβεντόριο, απέκτησε την τωρινή του μορφή το 1971 ως κέντρο κατάρτισης για παιδιά, νέους και νέες με νοητική υστέρηση. Έκτοτε ανοίγει καθημερινά τις πόρτες του προσφέροντας μια ζεστή αγκαλιά σε νέους με νοητική υστέρηση, στηρίζοντας τις προσπάθειές τους για ένταξη στην κοινωνία και ενισχύοντας τις ιδιαίτερες ικανότητές τους για κατάρτιση και επαγγελματική αποκατάσταση.

Σήμερα, στο Ίδρυμα καταρτίζονται περίπου 80 άτομα, τα οποία παρακολουθούν τα εργαστήρια κατάρτισης, συμμετέχουν σε συνοδευτικά προγράμματα, λαμβάνουν μέρος σε δράσεις κοινωνικοποίησης και άλλες δραστηριότητες και παρακολουθούνται από την Επιστημονική Ομάδα του Ιδρύματος. Στους καταρτιζόμενους προσφέρονται, επίσης, υπηρεσίες σίτισης και μεταφοράς από και προς τα σπίτια τους.

Σκοπός και στόχοι του ιδρύματος

Κύριοι στόχοι του Σικιαριδείου Ιδρύματος είναι η κοινωνικοποίηση και η ένταξη των ατόμων με νοητική υστέρηση στην κοινότητα, η διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών στην κατάρτιση, η αυτονομία, η ποιότητα ζωής και η ατομική τους εξέλιξη, η πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, η ενημέρωση και υποστήριξη της οικογένειάς τους.

Ο σκοπός του Ιδρύματος είναι διττός. Αναφέρεται στην ψυχική, κοινωνική και θεραπευτική φροντίδα των παιδιών και νέων με νοητική υστέρηση με στόχο την ομαλή τους ένταξη στην οικογένεια και την κοινωνία αφενός και αφετέρου στην επαγγελματική κατάρτισή τους με στόχο την καλύτερη προσαρμογή τους σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.

Παρέχονται:

-Επαγγελματική κατάρτιση

-Λογοθεραπεία – εεργοθεραπεία

-Παιδαγωγικό πρόγραμμα

-Ειδική αγωγή

-Πρόγραμμα φυσικής αγωγής και αθλητισμού

-Νοσηλευτική υποστήριξη

-Πρόγραμμα μουσικής – μουσικοθεραπείας

-Πρόγραμμα χοροθεραπείας

-Ψυχολογική υποστήριξη

-Ατομική και ομαδική συμβουλευτική

-Σχολές γονέων ΑμεΑ

-Ειδική εκπαίδευση και στήριξη για επαγγελματική αποκατάσταση

Εργαστήρια

Τα εργαστήρια κατάρτισης είναι ο βασικός κορμός του Σικιαριδείου Ιδρύματος. Οι καταρτιζόμενοι, με την επίβλεψη των εκπαιδευτών τους και λειτουργώντας ομαδικά, αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους μαθαίνοντας μια τέχνη. Σε καθένα από τα εργαστήρια που λειτουργούν στον χώρο μας, οι πρώτες ύλες, με μεράκι και αγάπη παίρνουν μορφή και κατασκευάζονται μοναδικά χειροποίητα προϊόντα.

Τα εργαστήρια που λειτουργούν στο Σικιαρίδειο Ίδρυμα είναι:

-Βιβλιοδεσίας – Γραμματειακής Υποστήριξης – Γενικών Αρχών Ανακύκλωσης

-Ειδών Γάμου – Βάπτισης

-Θερμοκηπίου – Κηπουρικής

-Καλλιτεχνικών Κατασκευών – Μπατίκ

-Κεραμικής

-Τροφοδοσίας

Πρακτικές ασκήσεις – Συνεργασία  με εκπαιδευτικούς φορείς

Το Σικιαρίδειο Ίδρυμα είναι Κέντρο Πρακτικής Άσκησης για φοιτητές ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του Παντείου, φοιτητές κοινωνικής εργασίας, εργοθεραπείας και λογοθεραπείας, αλλά και σπουδαστών δημοσίων και ιδιωτικών ΙΕΚ.

Ανοίγουμε καθημερινά τις πόρτες μας σε σχολεία ή και άλλες ομάδες που επιθυμούν να γνωρίσουν καλύτερα τις υπηρεσίες που προσφέρουμε σε άτομα με νοητική υστέρηση και να εξοικειωθούν με την πραγματικότητα των καταρτιζομένων μας.

Εθελοντισμός

Σημαντικό κομμάτι του Σικιαριδείου Ιδρύματος είναι οι εθελοντές, που με τη δική τους πολύτιμη προσφορά συμβάλλουν ουσιαστικά στην υλοποίηση του έργου μας. Οι εθελοντές μας μπορούν να απασχοληθούν σε πολλά από τα προγράμματα και τις δράσεις του φορέα, ανάλογα με την ειδικότητα και την εκπαίδευσή τους.

Εκδηλώσεις – δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας

-Στα πλαίσια της ενημέρωσης του κοινού και της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας πραγματοποιούνται bazaar και εκδηλώσεις είτε στο χώρο μας είτε σε συνεργασία με εξωτερικούς φορείς σε αίθουσες εκδηλώσεων, όπου παρουσιάζονται τα έργα των καταρτιζόμενων.

-Για να ενισχύσουμε τις κοινωνικές δεξιότητες των καταρτιζομένων μας πραγματοποιούμε, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, δράσεις – επισκέψεις σε χώρους εργασίας, αναψυχής, μουσεία, ιδιωτικά εργαστήρια.

Προοπτικές στο άμεσο μέλλον

Το Ίδρυμα θα στηρίξει τις οικογένειες των ΑμεΑ με την ίδρυση της σχολής γονέων για ΑμεΑ, όπου ειδικοί επιστήμονες θα εκπαιδεύουν και θα νουθετούν τις πολύπαθες αυτές οικογένειες, ώστε να μπορούν να διαβιώνουν αρμονικά. Θα αναβαθμίσει τα εκπαιδευτικά του προγράμματα με την ψηφιακή εκπαίδευση, την ψηφιακή προσβασιμότητα για όλες τις αναπηρίες, την ανταλλαγή εκπαιδευόμενων και εκπαιδευτών με τα προγράμματα Erasmus, με την εκμάθηση, μέσω της ρομποτικής, με την επαφή στη φύση, με τη διάδραση σε επίπεδο σχολείων και ειδικών σχολείων.

Οι εγκαταστάσεις του θα αναβαθμιστούν ενεργειακά, θα επισκευαστούν τα γήπεδα τένις, μπάσκετ και ποδοσφαίρου και μελλοντικά θα γίνει κολυμβητήριο και θεραπευτική ιππασία.

Η στόχευσή μου είναι όπως πολύ απλά καθημερινά λέω: «Να βγουν αυτά τα παιδιά από τα σπίτια τους, να στηριχτούν και να ενδυναμωθούν οι φροντιστές τους και τα μέλη της οικογένειας, ώστε να μπορούν να ενταχθούν στην κοινωνία ως ισότιμα και παραγωγικά μέλη, και οι οικογένειες να γίνουν υγιές κύτταρο του κοινωνικού ιστού».

Οι προοπτικές και οι δυνατότητες του Σικιαριδείου Ιδρύματος είναι μεγάλες και το όραμά μου είναι να δημιουργήσω κοιτώνες αγάπης και φροντίδας για τα άτομα με αναπηρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ