Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img

Η πολύτιμη βιταμίνη C απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη αξία με την πανδημία

 

Με την έλευση της πανδημίας αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον πολλών ερευνητών για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίζουν βιταμίνες και μέταλλα, στο επίπεδο άμυνας του οργανισμού μας, ενάντια στους ιούς και ειδικά τον κορωνοϊό SARS-CoV-2. Οι βιταμίνες C και D μπήκαν στην επιστημονική ατζέντα, κατά προτεραιότητα, και δεν είναι λίγοι αυτοί -μη επιστήμονες- που έφτασαν στο σημείο να υποστηρίζουν ότι αν παίρνουμε αρκετές βιταμίνες, μέσω της διατροφής και συμπληρωμάτων, μπορούμε να αποφύγουμε τη νόσο COVID-19.

Βεβαίως, αυτό δεν ισχύει, αλλά η ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και η καλή λειτουργία του συνόλου του οργανισμού, μέσω μιας σωστά σχεδιασμένης διατροφής, μπορεί να βοηθήσει. Σε ποιο βαθμό ακριβώς δεν μπορεί να είναι ξεκάθαρο καθώς κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και κάθε οργανισμός φέρει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Αλλά σε ένα διαφορετικό βαθμό, για τον καθένα ξεχωριστά, η μεσογειακή διατροφή που περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά, όπως και η λελογισμένη και μετά από σύμφωνη γνώμη του γιατρού μας χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής, είναι τα must της δύσκολης αυτής περιόδου.

Μελέτη για τον ρόλο  της βιταμίνης C

Η υψηλή κατανάλωση βιταμίνης C, μετά τα 50 έτη, είναι δυνατό να συμβάλει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην τρίτη ηλικία. Αυτό αναφέρει πρόσφατη μελέτη που εξέτασε την επίδραση της διατροφής στην πρόληψη της «σαρκοπενίας», δηλαδή της απώλειας μυϊκής μάζας που προκαλείται από το γήρας.

«Εκτός της σαρκοπενίας, η απώλεια της μυϊκής μάζας συνδέεται με μείωση στην ποιότητα ζωής, αδυναμία, σωματική αναπηρία, διαβήτη τύπου 2 και πρόωρο θάνατο», αναφέρει η Δρ. Ailsa Welch, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή Norwich του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας που συνεργάστηκε, για την εν λόγω έρευνα, με το Πανεπιστήμιο του Cambridge και το Strangeways Research Laboratory στο Cambridge.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε δεδομένα περισσοτέρων των 13.000 ατόμων ηλικίας 42-82 ετών από το πρόγραμμα EPIC (European Prospective Investigation on Cancer and Nutrition) Norfolk, σχετικά με τη μυϊκή τους μάζα, την πρόσληψη βιταμίνης C, βάσει του εβδομαδιαίου διατροφικού τους ημερολογίου καθώς και τη συγκέντρωση της βιταμίνης στο αίμα τους. Η μελέτη EPIC-Norfolk χρηματοδοτήθηκε από το Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο και το Κέντρο για την Έρευνα του Καρκίνου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με τον Δρ. Richard Hayhoe, της Ιατρικής Σχολή Norwich, οι ηλικιωμένοι με την υψηλότερη συγκέντρωση βιταμίνης C στη διατροφή ή το αίμα τους είχαν μεγαλύτερη μυϊκή μάζα.

Η βιταμίνη C βρίσκεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε φρούτα, όπως τα εσπεριδοειδή και τα μούρα, σε λαχανικά όπως είναι οι πιπεριές αλλά και σε πολλά συμπληρώματα διατροφής. Άρα δεν είναι καθόλου δύσκολο για τα άτομα μέσης ηλικίας και τους ηλικιωμένους να αυξήσουν την κατανάλωσή της. Επιπλέον, οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης τους δεν βρίσκουν εφαρμογή σε άτομα με μεγάλη έλλειψη της βιταμίνης αλλά στους περισσότερους ανθρώπους, για τους οποίους η κατανάλωση ενός πορτοκαλιού καθημερινά και λαχανικών με κάθε γεύμα είναι επαρκή.

Εξάλλου, η ερευνητική ομάδα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ελλιπή πρόσληψη της βιταμίνης από τους ηλικιωμένους, με το 60% σχεδόν των ανδρών και το 50% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα να μην καταναλώνουν την ποσότητα βιταμίνης που προβλέπουν οι συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Το πιο πλούσιο σε βιταμίνη C φρούτο

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrients αναδεικνύει το γεγονός ότι οι ενήλικες με χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης C μπορούν να νιώσουν ευεξία και να βελτιώσουν τη σωματική και ψυχική τους κατάσταση, καταναλώνοντας δύο ακτινίδια την ημέρα επί δύο εβδομάδες.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Otago έκαναν μια ελεγχόμενη μελέτη με εικονικό φάρμακο, για να διαπιστώσουν αν η αύξηση της βιταμίνης C, μέσω φρούτων ή συμπληρωμάτων, μπορεί να βελτιώσει το αίσθημα ευεξίας.

Στην ανάλυσή τους συμπεριέλαβαν 167 συμμετέχοντες 18-35 ετών, οι οποίοι είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C και τους χώρισαν, τυχαία, σε τρεις ομάδες, μια με ακτινίδια, μια με αντίστοιχο σε βιταμίνη συμπλήρωμα (250 mg) και μια με εικονικό φάρμακο. Κάθε ημέρα, επί τέσσερις εβδομάδες, οι συμμετέχοντες έπρεπε να καταναλώσουν είτε δύο ακτινίδια είτε το συμπλήρωμα διατροφής ενώ οι μετρήσεις στα επίπεδα της βιταμίνης C στο αίμα και τα ερωτηματολόγια σχετικά με τη διάθεση, την κόπωση και τη γενική κατάσταση των συμμετεχόντων, πραγματοποιούνταν κάθε δεκαπενθήμερο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα επίπεδα βιταμίνης C, τόσο στην ομάδα με το ακτινίδιο, όσο και σε αυτή με το συμπλήρωμα, έφτασαν στο φυσιολογικό επίπεδο εντός δύο εβδομάδων, σε αντίθεση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου που δεν παρουσίασε καμία διαφορά. Σημαντικό εύρημα, ωστόσο, αποτελούν τα επιπλέον οφέλη στην ευεξία που ανέφερε η πρώτη ομάδα.

«Το φρούτο έχει μεγαλύτερη ποικιλία οφελών. Περιορίζει την κόπωση και βελτιώνει τη διάθεση και την συνολική κατάσταση, σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων από αυτό που είδαμε στην ομάδα του συμπληρώματος. Το χάπι της βιταμίνης C, πράγματι, μείωσε την κόπωση και βελτίωσε την κατάσταση, ως ένα βαθμό, στα άτομα με παρατεταμένα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C, που μας οδήγησαν στην παρέμβαση. Το ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι τα οφέλη από την κατανάλωση ακτινιδίου αναδείχθηκαν μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής, Tamlin Conner.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ