Το βιβλίο αυτό φιλοξενεί έξι κείμενα πάνω σε αυτήν την ελάχιστα γνωστή προσφυγική κίνηση. Το καθένα από αυτά διαπραγματεύεται και μια διαφορετική όψη της μεσανατολίτικης προσφυγικής εμπειρίας κατά τη διάρκεια του πολέμου, όπως: τη διαφυγή των μουσουλμάνων και εβραίων της χώρας, το ρόλο του λιμού στην έξοδο των κατοίκων της Χίου, την αντίδραση της Τουρκίας και την επίδραση της προσφυγιάς στον Εμφύλιο στη Σάμο.
Τα κείμενα αναλύουν πώς κατά τη διάρκεια της Κατοχής δεκάδες χιλιάδες χριστιανοί, μουσουλμάνοι και εβραίοι από την Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους διαφεύγοντας στην Τουρκία, από όπου, οι περισσότεροι μεταφέρθηκαν σε διάφορες τοποθεσίες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, όπου και εγκαταστάθηκαν σε προσφυγικούς καταυλισμούς και στρατόπεδα μέχρι και τον επαναπατρισμό τους το 1945-46.
Ο επιμελητής του βιβλίου Αλέξανδρος Λάμπρου, είναι ιστορικός με ειδίκευση στην ιστορία της Μέσης Ανατολής και της Τουρκίας. Έχει διδάξει τουρκική ιστορία στα πανεπιστήμια Κρήτης, Αγκύρας, Παντείου και Μαρβούργου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την εφαρμογή των κεμαλικών μεταρρυθμίσεων του μεσοπολέμου, τις σχέσεις κράτους-κοινωνίας και την πρόσληψη του αντισημιτισμού στην Τουρκία, και τις πληθυσμιακές μετακινήσεις κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Εκδόσεις: Επίκεντρο
Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Λάμπρου
Σελίδες: 248
Τιμή: 14,00 ευρώ