Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας ιχνηλατεί τις παράλληλες πορείες τριών ατόμων κατά την Κατοχή και τον Εμφύλιο στη Θεσσαλονίκη, όλων άγνωστων τότε μεταξύ τους και κατόπιν μελών της οικογένειάς του.
Συγχρόνως καταγράφει την κατοχική πορεία των δύο εβραϊκών οικογενειών της πόλης μας, Μπενσασσών και Ασσαέλ, οι οποίες υπήρξαν μεταξύ των ελάχιστων που επέζησαν του ολοκαυτώματος, η μεν πρώτη διαφεύγοντας στην Αθήνα, η δε δεύτερη κρυπτόμενη στην πόλη. Η διάσωση των οικογενειών αυτών συνδέεται άμεσα με τη δράση των μελών της οικογένειας του συγγραφέα.
Επιπλέον, εξιστορείται η περίπτωση της απαγωγής, εκτέλεσης και εξαφάνισης της σορού του Θεοδώρου Λαναρά στη Νάουσα, ενώ, επιχειρείται μεταφορά του επικρατούντος τότε κλίματος και ευσύνοπτη ανάπτυξη του ευρύτερου ιστορικού πλαισίου, εντός του οποίου διαδραματίζεται το βιβλίο, με έμφαση στη Θεσσαλονίκη, την αναφερομένη και ως «μητέρα του Ισραήλ» και αναπόφευκτα στο Εβραϊκό δράμα της Κατοχής, στην ΕΑΜοκρατία της πόλης και στον Εμφύλιο.
Το βιβλίο αποτελεί, επίσης, και μια οφειλή στην αστική κατοχική και εμφυλιακή Θεσσαλονίκη, που δεν λύγισε μπροστά στις τόσες αντιξοότητες που βρήκε στο διάβα της.
Ο Στέφανος Σταύρου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1957. Μετά τα γυμνασιακά χρόνια στο Ελληνογαλλικό Κολλέγιο De La Salle, σπούδασε στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. Από το 1983 ασκεί δικηγορία στη Θεσσαλονίκη. Διετέλεσε από το 1984 έως το 1987 αιρετό μέλος της Επιτροπής Προσφυγών του Ταμείου Προνοίας Δικηγόρων Θεσσαλονίκης. Είναι έγγαμος και έχει ένα γιο, που είναι ασκούμενος δικηγόρος
Εκδόσεις: Επίκεντρο
Συγγραφέας: Στέφανος Γ. Σταύρου
Σελίδες: 232
Τιμή: 12,00 ευρώ