Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Ισχυρότερη η Ελλάδα με τις δύο συμφωνίες

Γράφει ο Μιχάλης Κ. Δερμιτζάκης

Δικηγόρος ε.τ.

Με τις δύο συμφωνίες, ιστορικής, όντως, σημασίας, που υπέγραψαν, αντίστοιχα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον Γάλλο Πρόεδρο, στις 28.09.2021 -την ελληνογαλλική- και ο Υπουργός των Εξωτερικών με τον Αμερικανό ομόλογό του, στις 14.10.2021 -την ελληνοαμερικανική- που τη συνόδευε και σχετική επιστολή τού τελευταίου προς τον Πρωθυπουργό, η Ελλάδα εξασφάλισε την αμυντική θωράκισή της και αναβάθμισε τη γεωστρατηγική της θέση στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και επέκεινα. Στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η ελληνογαλλική συμφωνία αναφερθήκαμε προγενέστερα και γράφτηκαν από πολλούς διθύραμβοι για την εθνική αναγκαιότητά της.

Είναι, όμως, γεγονός πως η καινούργια συμφωνία με τις Η.Π.Α. τάραξε ακόμη περισσότερο τη γείτονα Τουρκία, της οποίας ο ηγέτης, κ. Ερντογάν, και οι κυβερνητικοί επιτελείς του εξετράπησαν σε -ήκιστα αρμόζουσες σε ηγέτες πολιτισμένου κράτους- ύβρεις, προκλήσεις και απειλές κατά των Η.Π.Α., του προέδρου τους, κ. Μπάιντεν, κατά τής Ελλάδας και της ειρήνης στο Αιγαίο και τη μείζονα περιοχή τής Μεσογείου. Ενώ δε δίστασε να σερβίρει παραμύθι πως η Κύπρος είναι τουρκική από το 1571 !! Αυτά τα καινοφανή κι ανήκουστα υποστήριξε δημόσια ο κ. Ερντογάν παρουσία τής Γερμανίδας Καγκελαρίου. Με την κ. Μέρκελ να τον ακούει ατάραχη και να μην του απαντά. Είναι, άλλωστε, αρκετά χρόνια τώρα φίλη και προστάτιδα της Τουρκίας και φανερή διώκτρια της Ελλάδας, επίλεκτου και ισχυρού κράτους-μέλους τής Ε.Ε. ! Η κ. Μέρκελ, όμως, ανήκει πια στο πολιτικό παρελθόν για τη χώρα της και, ευτυχώς, και για την Ευρώπη, ενώ σίγουρα θα την κρίνει η Ιστορία όπως, ακριβώς, της αξίζει για τις πολιτικές και ευρωπαϊκές της ασχήμιες.

Με την κύρωση, τώρα, απ’ τη Βουλή και της δεύτερης συμφωνίας μας με τις Η.Π.Α., η Ελλάδα θ’ αποτελέσει πλέον έναν ισχυρό στρατηγικό εταίρο και “πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη περιοχή μας” , όπως τόνισαν οι κύριοι Κ. Μητσοτάκης και Α. Μπλίνκεν, μετά την υπογραφή της. Οι σπασμωδικές, άλλωστε, κινήσεις και οι αμετροεπείς φωνασκίες και απειλές των οχληρών γειτόνων μας τούς επιβεβαιώνουν.

Είναι δε αρκετοί αυτοί που εκτιμούν πως, μετά από τις δύο συμφωνίες μας αυτές, η Ελλάδα θα καταστεί ισχυρότερη στο μέλλον · ενώ θα πρέπει να το ζυγίσουν αρκετά όσοι αιθεροβάμονες αποτολμήσουν στο εξής να απειλήσουν την ειρήνη στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και ν’ αμφισβητήσουν ή να πλήξουν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα δικαιώματα της Ελλάδας, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Και ακριβώς αυτή μας την εκτίμηση προσεπιβεβαίωσε, μόλις πριν από λίγες μέρες, -και, μάλιστα, δημόσια- Τούρκος σχολιαστής, ναύαρχος-απόστρατος, ο οποίος, προβληματισμένος για το μέλλον -του Πολεμικού Ναυτικού τής Τουρκίας, βέβαια- σχολίαζε από τηλεοράσεως πως, με την ελληνογαλλική συμφωνία και με την αγορά των φρεγατών, των Rafale και του λοιπού εξοπλισμού μας, η Ελλάδα υπερέχει τής Τουρκίας. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο πως ο Τούρκος Πρόεδρος βγήκε ξανά στις αγορές τής Ρωσίας και των Η.Π.Α., για να προμηθευθεί υλικό Β’ κατηγορίας (πλέον), αλλά ούτε και το γεγονός ότι τελευταία εισπράττει διεθνή χαστούκια διαρκώς. Ευχής έργο, λοιπόν, θα είναι για τη γείτονα να σεβαστεί τη νομιμότητα μετά και από τις δύο αμυντικές συμφωνίες τής Ελλάδας.

Οι Έλληνες στην πλειοψηφία μας αποδεχθήκαμε και τη νέα αυτή αμυντική συμφωνία μας με τις Η.Π.Α. και σύντομα θα ψηφισθεί και αυτή από την Ελληνική Βουλή. Μία συμφωνία πενταετούς διάρκειας, η οποία, όμως, με τη λήξη της, μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου · και στην οποίαν, επιπλέον, οι Η.Π.Α. εκφράζουν την επιθυμία τους για την προώθηση της Ευρωπαϊκής Προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων !

Μερίδα, όμως, πολιτών, ανεξαρτήτως πολιτικού προσανατολισμού, απευθύνουν στην Κυβέρνηση εύλογα ερωτήματα, ευελπιστούντες να διασκεδασθούν οι προβληματισμοί τους απ’ την απάντησή της και δη :

  1. Τι θα πράξουν η Γαλλία και οι Η.Π.Α., αν και εφόσον η Τουρκία μετατρέψει σε πράξη τις απειλές της εναντίον μας; Αν προσβάλει την εδαφική ακεραιότητά μας, παραβιάσει τα δικαιώματα της Ελλάδας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου τής Θάλασσας, εφαρμόσει το “casus belli” εναντίον μας εν τη ασκήσει τής κυριαρχίας και των δικαιωμάτων μας στη στεριά, τη θάλασσα και τον αέρα; Θα σταθούν στο πλάι μας εμπράκτως στο πεδίο εναντίον της; Θα την εξαναγκάσουν να κατεβάσει τα όπλα και να καθίσει ήσυχα ή θα μας αφήσουν μόνους; Και, ακόμη, οι Έλληνες θα συναινέσουμε να εισέλθει -η Τουρκία- στη χριστιανική Ευρώπη, για να τη διαλύσει, πριν καλά-καλά εισέλθει, και να την εξισλαμίσει;
  2. Θα αναγνωρίσει η Ελλάδα την ανεξαρτησία τού Κοσσυφοπεδίου και θα δεχθεί την ένταξή του στην Ε.Ε., όταν ΔΕΝ την αναγνωρίζει μεγάλος αριθμός χωρών τής Υφηλίου, περιλαμβανομένων τού Ισραήλ, της Σερβίας κ.ά., και αρκετά ευρωπαϊκά κράτη-μέλη ΔΕΝ επιθυμούν την ένταξή της στην Ένωση; Κι ακόμη:

α. θα κυρώσουμε τη επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών και θα τους ανοίξουμε την πόρτα στην Ε.Ε., όταν οι Σκοπιανοί συνεχίζουν να προωθούν από τα μαθητικά θρανία και τα Α.Ε.Ι. τον αλυτρωτισμό τους, μιλούν για “μακεδονική” γλώσσα, κουλτούρα και ιστορία και εμφανίζονται παντού ως “Μακεδόνες” ;

β. Θ’ αποδεχθούμε την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε., όταν ο “εντιμότατος” κ. Έντι Ράμα έμπιστος του κ. Ερντογάν, οραματίζεται τη “Μεγάλη Αλβανία” και έχει εξαπολύσει πογκρόμ διώξεων κατά τού ελληνικού στοιχείου και των Βορειοηπειρωτών στη χώρα του;

Ερωτήματα απλά, λογικά αλλά και αγωνιώδη στα χείλη των πολιτών για το μέλλον τής Ελλάδας, στα οποία η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ