Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ύμνος στη ζωή

Γράφει η Μαριάνθη Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου

Οικονομολόγος, ΜΒΑ Σύμβουλος Επιχειρήσεων Πολιτευτής ΝΔ, Βόρειος Τομέας Β1 Αθηνών

Οκτώβριος, μήνας Εθνικής Εορτής, επέτειος του «Όχι», 28η Οκτωβρίου ημέρα μνήμης και εθνικής υπερηφάνειας. Ο μήνας που έχει θεσμοθετηθεί ως ο μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού και τώρα ο μήνας που η Ελλάδα πένθησε την πρόωρη απώλεια της Φώφης Γεννηματά από καρκίνο. Ημέρα Εθνικού Πένθους.

Κανένας δεν έμεινε ασυγκίνητος από το θάνατο της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Όλη η Ελλάδα ενώθηκε, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, κομματικών πεπειθήσεων και σιώπησε, υπέβαλε τα σέβη της στη ζωή, που ο φόβος του θανάτου νικήθηκε από τη Φώφη Γεννηματά και δεν του επέτρεψε να τη σταματήσει να ζει, να εργάζεται, να αγωνίζεται. Η συνέπεια της στο καθήκον πιθανότατα ήταν και η αιτία που παραμέλησε την υγεία της, παρά την αγωνία της ότι πρέπει να ζήσει για να είναι δίπλα στα παιδιά της. Η απλότητα, η αξιοπρέπεια και το ήθος την διέκριναν σε όλη της τη διαδρομή μέχρι την ύστατη στιγμή. Ποιος από εμάς θα μπορούσε να μείνει ασυγκίνητος από τον επικήδειο των παιδιών της που έχασαν το μητρικό χάδι, το χαμόγελό της, το στήριγμά τους; Και η ζωή συνεχίζεται, γιατί έτσι πρέπει να γίνεται. Ας αποτελέσει η πρόωρη απώλεια της Φώφης Γεννηματά ένα ακόμα καμπανάκι για την πρόληψη που οφείλουμε να εντάξουμε στη ζωή μας, ώστε να υπάρχει έγκαιρη πρόγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου. Πέρα από την ανάμνηση μιας ικανής πολιτικού, καλής μητέρας, πρότυπου γυναίκας, ο θάνατός της να αφυπνίσει όλες μας για να εντάξουμε την πρόληψη στη ζωή μας, χωρίς καμία δικαιολογία αναβολής. Όσο κι αν έχει γίνει κλισέ θα το επαναλάβω ότι η πρόληψη σώζει ζωές.

Μία μέρα μετά από την κηδεία της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ, ημέρα Εθνικού Πένθους, όπως την κήρυξε η κυβέρνηση, ακολούθησε η ημέρα της Εθνικής Εορτής, 28ης Οκτωβρίου, όπου φέτος πραγματοποιήθηκαν οι παρελάσεις μαθητικές και στρατιωτικές στα περισσότερα μέρα της Ελλάδας. Με την επιστημονική κοινότητα να χωρίζεται σε στρατόπεδα για το αν πρέπει ή όχι να πραγματοποιηθούν. Με τους μισούς να ζητούν να απαγορευτούν όλες οι εκδηλώσεις για να μη προκληθούν συνωστισμοί και τους άλλους μισούς να προτείνουν την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων με τήρηση των μέτρων. Τελικά οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, θαυμάσαμε τα παιδιά μας στις παρελάσεις. Τα μέτρα τηρήθηκαν σε γενικές γραμμές, δεν έλειψε όμως ο συνωστισμός, τα φιλιά και οι χειραψίες. Τα αποτελέσματα θα τα ξέρουμε σε λίγες ημέρες. Όσο το ποσοστό των ανεμβολίαστων παραμένει υψηλό, τόσο η επιστροφή στην κανονικότητά μας θα εγκυμονεί κινδύνους.

Η ζωή όλων είναι μοναδική και σημαντική για τον καθένα, αλλά και την οικογένειά μας, ανεξάρτητα από το πόσο «γνωστοί» ή «άγνωστοι» είμαστε. Καμία ζωή δεν είναι ένα απλό νούμερο, όπως έχει μετατραπεί το τελευταίο διάστημα όπου με ευκολία διαβάζουμε τα νούμερα κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων. Ας μάθουμε να υμνούμε τη ζωή και όχι τον θάνατο.

Ζήτω η Ελλάδα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ