Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img

Το ταξίδι του Νοέμβρη…

Γράφει η Ελένη Κονιαρέλλη – Σιακή

«…Νοέμβρης μήνας ταξιδεύει μ’ ένα τρένο Αθήνα – Λάρισα ωραία Θεσσαλία. Στην Κατερίνη ακούει τραγούδι αγαπημένο με μια πληγή από παλιά μελαγχολία…»

Αυτούς τους τρυφερούς στίχους έχει ντύσει με μουσική ο δημιουργός, για να υποδεχτεί τον Νοέμβρη, τον μελαγχολικό μεταβατικό μήνα του χρόνου που μας θυμίζει ότι το φθινόπωρο μάς έχει αποχαιρετήσει και ο χειμώνας καραδοκεί ανυπόμονος πίσω από την πόρτα για να περάσει μέσα.

Ακολουθώντας το ταξίδι του Νοέμβρη με στίχους και μουσική, θα συναντήσουμε πολλούς ποιητές, στιχουργούς και συνθέτες, να ετοιμάζουν γι’ αυτόν θαυμάσια έργα, γεμάτα νοσταλγία και τρυφερότητα για όσα έχουν φύγει και δεν θα επιστρέψουν ποτέ, αλλά και για εκείνα που με ανείπωτη προσμονή και λαχτάρα τα περιμένουμε ελπίζοντας ότι θα έρθουν.

Ο Παντελής Θαλασσινός είναι ο δημιουργός του παραπάνω τραγουδιού, και δεν είναι ο μόνος. Ο στιχουργός Μάνος Ελευθερίου, θα γράψει:

«Νοέμβρης μήνας δεν θα μείνει να μη θυμάσαι στις οχτώ το τρένο για την Κατερίνη…» και ο Μίκης Θεοδωράκης θα στολίσει με μουσική αυτούς τους λιτούς στίχους.

Τον Νοέμβρη, όπως είπαμε και στην αρχή, τον έχουν υμνή- σει πολλοί δημιουργοί, ο καθένας με τον δικό του τρόπο και για τον δικό του λόγο, που μπορεί να είναι ο έρωτας, ο χωρισμός, η θλίψη, τα πολιτικά γεγονότα (όπως 17 Νοέμβρη τα γεγονότα του Πολυτεχνείου), η αναμονή, η νοσταλγία, η λαχτάρα, η απογοήτευση… και άλλα πολλά. Στους τίτλους των έργων διαβάζουμε: «Ο φετινός Νοέμβρης» στίχοι: Μάνος Ελευθερίου, «Νοέμβρης» στίχοι: Νίκος Πανδής, «Τέλη του Νοέμβρη» στίχοι: Τάκης Μουσαφίρης, «Νοέμβριος ήταν και τότε» στίχοι: Ηλίας Λυμπερόπουλος, «Μπήκε Νοέμβρης» στίχοι: Παντ. Θαλασσινός, «Ονειροπόλοι μόχθοι» άλμπουμ για τους μήνες του χρόνου του Ορφέα Περίδη, όπου ο Νοέμβρης έχει χρώμα εκκλησιαστικό με στίχους ψαλμωδίας, κι αυτό γιατί σ’ αυτόν τον μήνα γιορτάζουμε πολλούς Αγίους της Εκκλησίας.

Και αφού ταξιδέψαμε στον ουρανό με τους όμορφους στίχους και τα τραγούδια που γράφτηκαν για τον Νοέμβρη, ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στη γη, γιατί τα γεγονότα που έχουν συμβεί στον πλανήτη μας αυτόν τον μήνα, στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα, είναι πολλά, άλλα ευχάριστα και άλλα δυσάρεστα. Από αυτά θα σταθούμε σε κάποιες ημερομηνίες του Νοέμβρη και επιγραμματικά θα θυμηθούμε κάτι ή κάποιον ή πολλούς, που μας έκαναν τότε και μέχρι σήμερα εντύπωση.

Έτσι βλέπουμε ότι:

-Την 1η Νοεμβρίου 1922, καταργείται η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Παραιτείται από τον θρόνο ο τελευταίος Σουλτάνος, Μωάμεθ ΣΤ’.

-Την 1η Νοεμβρίου 1993, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα μετονομάζεται σε Ε.Ε. (Ευρωπαϊκή Ένωση). Τα κράτη που την αποτελούν ανέρχονται στα 12.

-2 Νοεμβρίου 1967, πραγματοποιείται στον Ευαγγελισμό η πρώτη εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στην Ελλάδα.

-3 Νοεμβρίου 1957, εκτοξεύεται το Σοβιετικό «Σπούτνικ 2» στο διάστημα (μέσα στο οποίο βρίσκεται το πρώτο ζώο που τέθηκε σε τροχιά στο διάστημα, η σκυλίτσα Λάικα).

-4 Νοεμβρίου 1946, ιδρύεται η ΟΥΝΕΣΚΟ.

-8 Νοεμβρίου 1977, γίνεται η ανακάλυψη των τάφων της Βεργίνας, από τον Μανώλη Ανδρόνικο.

-9 Νοεμβρίου 1989, πέφτει το τείχος του Βερολίνου.

-11 Νοεμβρίου 1918, είναι το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Επισήμως, ο πόλεμος τελείωσε στις 11.00 η ώρα, της 11ης ημέρας, του 11ου μήνα.

-15 Νοεμβρίου 1922, εκτελούνται στο Γουδή οι 6 θεωρούμενοι πρωταίτιοι της Μικρασιατικής Καταστροφής.

-17 Νοεμβρίου 1973, η εξέγερση του Πολυτεχνείου.

-20 Νοεμβρίου 1945, αρχίζει η Δίκη της Νυρεμβέργης, με 24 Ναζί να κάθονται στο εδώλιο, ως εγκληματίες πολέμου.

-22 Νοεμβρίου 1906, το SOS υιοθετείται ως επίσημο σήμα ύπαρξης κινδύνου.

-25 Νοεμβρίου 1942, έχουμε τη Μάχη του Γοργοποτάμου: Ανατινάζεται η σιδηροδρομική γέφυρα του Γοργοποτάμου, από αντάρτες του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ υπό την καθοδήγηση Βρετανών καταδρομέων.

■ ■ ■

Με ελπίδα καλωσορίζουμε και φέτος τον Νοέμβρη. Δεν ξέρουμε τι μας ετοιμάζει. Όμως σταματούμε με περιέργεια στο αστείο όνομά του «Ανακατωμένος» που του έχουν δώσει, λόγω του ακατάστατου καιρού. Βέβαια, έχει και άλλα ονόματα, όπως «Αρχαγγελίτης», «Σποριάς», «Αντριάς», «Βροχάρης», «Χαμένος» (επειδή μικραίνει η ημέρα και χάνεται η δουλειά), «Παχνιστής» (γιατί λόγω της κακοκαιρίας κλείνουν τα ζώα στο παχνί), και «Κρασομηνάς» (στα μέρη που τότε ανοίγανε τα κρασιά).

Υποδεχτήκαμε τον Νοέμβρη με καλή διάθεση, και αν δυσκολέψουν τα πράγματα τον χειμώνα που φτάνει, εμείς θα θυμηθούμε τα λόγια της γιαγιάς που έλεγε συχνά: «Τον Νοέμβρη κρύο κάνει, κι η φωτιά θα μας ζεστάνει!» Βέβαια, δεν εννοούσε μόνο τη φωτιά που έκαιγε στο τζάκι, αλλά και την φωτιά της καρδιάς, την ΑΓΑΠΗ!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ