Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο κύβος και άλλες ιστορίες

Γράφει ο Χρήστος Φωτιάδης

Η γνωριμία μου με τον Αντώνη πλούτισε τον πνευματικό μου κόσμο σε πολλά επίπεδα. Τόσα όσα και τα ενδιαφέροντά του στην Πολιτική, τις διεθνείς σχέσεις, την προσέγγισή του τεράστιου παραδείγματος της σύγχρονης Κίνας, αλλά και την Ποίηση και πρόσφατα την πεζογραφία του! Τυχερός που ήρθε στη ζωή μου και απολαμβάνω τις κουβέντες μας!

Οι 30 ιστορίες του έχουν ισάριθμα διαφορετικά μεταξύ τους θέματα, πάντα με αιρετική προσέγγιση. Τουλάχιστον δυο απ’ αυτές με συγκλόνισαν, για διαφορετικούς λόγους. Τις προώθησα φυσικά με κάθε διαθέσιμο μέσον, για να τις διαβάσουν όσο γίνεται πιο πολλοί. Δεν είμαι κριτικός λογοτεχνίας, ευτυχώς! Αλλά τολμώ να περιαυτολογήσω, ότι «ανακάλυψα» την ικανότητα του Αντώνη στη γραφή, από το πρώτο κιόλας σχόλιό του, σε ηλεκτρονική σελίδα κοινού μας φίλου! Και δεν διαψεύδομαι!

Σε μια εποχή πνευματικής πενίας, η παρουσία του στα Γράμματα είναι μια όαση, χωρίς την κοινότυπη έννοια του όρου! Είμαι σίγουρος ότι θα μας δώσει πολλά ακόμη δείγματα του ταλέντου του. Να πως ο ίδιος περιγράφει το βιβλίο του:

«Τριάντα ιστορίες -άλλες πολύ σύντομες, άλλες λιγότερο- τακτοποιημένες στις έξι πλευρές ενός έγγραφου παζλ. Ιστορίες για την παιδική ηλικία και την ενηλικίωση, για την εγκόσμια εμπειρία και για τη δυνατότητα μιας υπέρβασης, όπως αυτή προσφέρεται -φευγαλέα και αβέβαια- εντός των εγκοσμίων. Πέρα απ’ το καλό και το κακό, υπάρχει μια πραγματικότητα μοναξιάς και συμπόνοιας, απόγνωσης κι ελπίδας, θυσιών και θριάμβων του εγωισμού, βίας και τρυφερότητας, περιορισμών και παιγνίων. Συχνά, υπάρχουν εκπλήξεις, αν και αρκετές φορές είναι επιφυλακτικές, στην αναμονή μιας δεύτερης (ή τρίτης) αναγνωστικής αναψηλάφησης. Με όρους ύφους, Ο κύβος είναι ένα εγχείρημα διάσχισης του ρεαλισμού ως τα όριά του, αναζήτηση μιας γραφής ανάμεσα στον χώρο “αυτού που θα μπορούσε να συμβεί” και στην αλληγορία, το σύμβολο, το αινιγματικό ή το ακαθόριστο. Ή αλλιώτικα: μια κίνηση στο σύνορο που εκτείνεται ανάμεσα στο μαγνητικό πεδίο της πρόζας και σε μια δύναμη άνωσης εντός της, που την ωθεί να σηκωθεί λίγο ψηλότερα από την άσφαλτο της καθημερινότητας. Λίγο ψηλότερα· όχι πολύ, γιατί θαύματα δεν υπάρχουν εδώ. Μονάχα ρωγμές και δυνατότητες, άλλοτε προσπελάσιμες στους ήρωες των ιστοριών, άλλοτε όχι. Αλλά πάντοτε ενταγμένες στο ζητούμενο μιας ηθικής εμμενούς στο λογοτεχνικό φαινόμενο, στη συνάντηση γραφής και πρόσληψης πάνω στο έδαφος ενός μοιρασμένου ρίσκου»

Info

Εκδόσεις: 24 Γράμματα
Συγγραφέας: Αντώνης Μπαλασόπουλος
Αριθμός Σελίδων: 177

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ