Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, 2024

Ταινίες μικρού μήκους νέων δημιουργών στο ΑΣΤΟΡ στο πλαίσιο του Ethnofest

Το Κέντρο Εκπαιδευτικών Δράσεων και Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας, ΚΑΡΠΟΣ, παρουσιάζει στο πλαίσιο του Ethnofest, 11 ταινίες μικρού μήκους από νέες και νέους «δημιουργούς» 14-29 ετών, πρόσφυγες, που αφηγούνται την ιστορία τους, εκφράζουν τα συναισθήματα και τα όνειρά τους. Οι ταινίες είναι προϊόν της εκπαιδευτικής διαδικασίας κατά την οποία οι συμμετέχοντες μυήθηκαν στην οπτικοακουστική παραγωγή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Speak Up-Media For Inclusion, που συντονίζει στην Ελλάδα ο ΚΑΡΠΟΣ.

Oι ταινίες αυτές, αν και προϊόν εκπαίδευσης, αποτελούν μικρά διαμαντάκια ψυχής. Οι συμμετέχοντες στην αρχή των μαθημάτων έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, όταν όμως ήρθε η στιγμή να δημιουργήσουν μόνοι την ταινία τους, ένιωσαν αμηχανία  και δισταγμό σε κάποιες περιπτώσεις. Το τελικό αποτέλεσμα αποζημίωσε εκπαιδευτές και μαθητές! Οι νέοι αυτοί άνθρωποι, άλλοτε παιχνιδιάρικα και άλλοτε ρεαλιστικά, μοιράζονται την ιστορία τους, μιλούν για το τραύμα τους, ξεναγούν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κουλτούρας των χωρών τους και τέλος επιτρέπουν στον θεατή να τρυπώσει μέσα στην ψυχή τους και να μάθει τα μυστικά τους όνειρα. Είναι σαν μέσα από τις μικρές αυτές ταινίες να δίνουν τη δική τους απάντηση στο πως βλέπουμε τους μετακινούμενους πληθυσμούς: «Αλήθεια, έχετε ποτέ σκεφτεί αυτήν την πτυχή μου;» Με το χέρι στην καρδιά τους, μας καλούν να δούμε ότι αποτύπωσε η κάμερά τους, όχι με το νου αλλά με την καρδιά μας.

Το Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021, 18.00-20.00, στον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ, Σταδίου 28,  Στοά Κοραή, θα προβληθούν οι 11 ταινίες μικρού μήκους και θα ακολουθήσει Q&A συζήτηση με κάποιους από τους δημιουργούς που θα παρευρεθούν. Επίσης, θα γίνει η βράβευση των 3 καλύτερων ταινιών.

Οι ταινίες:

Small Worlds, 4:51

Η Khatere είναι μητέρα 3 παιδιών και ζει σε ένα δωμάτιο με όλη την οικογένειά της. Στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο της, ανάμεσα σε μπουγάδες, μαγείρεμα και τη γραφειοκρατία του προσφυγικού βρίσκει τρόπο να δημιουργεί τους δικούς της φανταστικούς, φωτογραφικούς κόσμους.

 

Merveille, 3:13

Ο Ibrahim και η Sally κάνουν το πρώτο τους ντοκιμαντέρ για την Merveille. Η Merveille παρόλες τις δυσκολίες και τα τραύματα που έπρεπε να διαχειριστεί στην μέχρι τώρα ζωή της, έφτασε στην Ελλάδα από το Κονγκό με ένα όνειρο: να προστατεύσει τα ορφανά παιδιά

 

A life Long Day, 3:42

Με την ιδιότυπη ζωγραφική και φιλμική του φόρμα, ο Σάμπερ Ανσάρι μας καλεί να μαντέψουμε το θέμα της ιστορίας του.

 

Escaping Death, 6:40

Η διαδρομή του Γιάσερ Άφγκαν, μέσα από πρωτόλειο οπτικό υλικό, από το Αφγανιστάν, την Τουρκία και την Ελλάδα μέχρι την Γερμανία που εγκαταστάθηκε.

 

Idea, 4:47

Τι είναι αυτό που μας εμπνέει; Πως μια αφηρημένη ιδέα αποκτά σχήματα και χρώματα;

 

Lavlu’s Dream, 5:55

Ένας εφιάλτης που επαναλαμβάνεται επίπονα. Ένα όνειρο που θα γίνει οδηγός αυτοανάλυσης και θα εγγραφεί ανεξίτηλα στη μνήμη.

 

Lost in Darkness, 6:29

Η Σαμίρα μοιράζεται το πιο βαθύ της τραύμα και θέτει ερωτήματα που αφορούν πολλά νέα κορίτσια και γονείς, ανεξάρτητα από τις χώρες που η ίδια μεγάλωσε.

 

Not safe, 9:16

Πέντε αδελφές ασφυκτιούν στο Αφγανιστάν, στο αυστηρό οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον που μεγαλώνουν. Η μητέρα τους όμως έχει τη λύση.

 

Nilo, 9:34

Η σωματική έκφραση και ο χορός είναι η αγάπη της Νίλο. Θεωρούνται όμως επικίνδυνα για το Ισλαμικό καθεστώς στο Ιράν. Όπως επικίνδυνη θεωρήθηκε και η ίδια για το λόγο αυτό.

 

Ritsona through my lens, 4:42

Η 17χρονη Χατζάρ θυμίζει δημοσιογράφο του BBC μιας άλλης εποχής, καθώς αφηγείται με πάθος τη ζωή στη δομή της Ριτσώνας.

 

Speak Up Loud, 8:13

Ο αρχικός τίτλος ήταν «δυναμικές γυναίκες» γιατί έτσι αισθάνονται οι ηρωίδες του έργου. Η γυναικεία χειραφέτηση όμως είναι ο πραγματικός τους σκοπός.

To τρέηλερ των ταινιών έχει δημιουργηθεί από τον Ibrahim Niyonkuro, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας :  https://www.youtube.com/watch?v=Yub1LaIlqBE

 

Στα εκπαιδευτικά σεμινάρια δίδαξαν:

Μαρία Λεωνίδα

Σκηνοθέτης, Διευθύντρια και συνιδρύτρια του Καρπού. Σπούδασε Ιστορία, Ιστορία της Τέχνης και Κινηματογράφο. Έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με την ΕΡΤ, το Ε.Κ.Κ, το ZDF, την E.B.U. και πολυμεσικά έργα. Συνεργάτης του Προγράμματος Μελίνα, έχει γράψει το Πρόγραμμα Σπουδών για τη διδασκαλία Ντοκιμαντέρ στα Καλλιτεχνικά Λύκεια, έχει σχεδιάσει οπτικοακουστικά εργαστήρια για το Παν/ιο Αθηνών, το Παν/μιο Φρανκφούρτης, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, το Βρετανικό Συμβούλιο, το WWF, και φορείς σε Γαλλία, Γερμανία, Λιθουανία, Τσεχία, Ιταλία και Τουρκία με αντικείμενο το ντοκιμαντέρ, τη γλώσσα του κινηματογράφου, τη διαθεματική μάθηση και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Μέλος του Film Literacy Advisory Group. Έχει παρουσιάσει την εργαστηριακή της δουλειά σε ελληνικά και ευρωπαϊκά συνέδρια.

 

Μαρία Πεσλή

Η Μαρία Πεσλή είναι σκηνοθέτης, καλλιτέχνης νέων μέσων, πολιτιστική διαχειρίστρια και εμψχυχώτρια εργαστηρίων των μέσων. Έχει κάνει Κινηματογραφικές Σπουδές στην Αγγλία και μεταπτυχιακές σπουδές στις Ψηφιακές Μορφές Τέχνης στην ΑΣΚΤ και στην Πολιτιστική Διαχείριση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Δουλεύοντας κυρίως με τη φωτογραφία, το βίντεο και τον ήχο, τα τελευταία χρόνια εργάζεται εκτενώς με ομάδες μεταναστών και προσφύγων σε διάφορα καλλιτεχνικά και ερευνητικά έργα, εστιάζοντας κυρίως σε θέματα ταυτότητας, αυτοβιογραφίας, «ανήκειν», μνήμης και αστικής ζωής.

 

Speak Up-Media For Inclusion (2019-2021)

Πρόγραμμα εκδηλώσεων ολοκλήρωσης προγράμματος 26-28/11/21

 

To ευρωπαϊκό έργο Speak Up-Media For Inclusion απαντά στις ανάγκες της εποχής για την ένταξη νέων προσφύγων και μεταναστών στις χώρες υποδοχής μέσα από την οπτικοακουστική παιδεία και παραγωγή. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 6 οργανισμοί από 5 χώρες της Ευρώπης: ο οργανισμός ERIM (Γαλλία) μαζί με τον Réseau Raje (Γαλλία) ηγούνται του έργου σε συνεργασία με FORMA.Azione (Ιταλία), NextStep! (Ουγγαρία), Common Frames (Ολλανδία)και ο Καρπός από την Ελλάδα. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την συγχρηματοδότηση:

To πρόγραμμα αυτό, έχει διάρκεια 2 χρόνια και ολοκληρώνεται στο τέλος Νοεμβρίου με μια σειρά από εκδηλώσεις:

26/11/2021, 18:00 – 20:00, Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα»

Speak Up- Πώς παρουσιάζονται οι πρόσφυγες και οι προσφύγισσες από τα ΜΜΕ στην Ελλάδα; Οδηγός για τα ΜΜΕ του Ευρωπαϊκού έργου Speak Up-Media For Inclusion.

Ο Οδηγός για τα ΜΜΕ του ευρωπαϊκού έργου Speak Up-Media For Inclusion συντάχθηκε τον τελευταίο χρόνο, από 20 ειδικούς στο θέμα, από 5 χώρες της Ευρώπης. Περιέχει συμβουλές για έναν πιο συμπεριληπτικό τρόπο παρουσίασης και κοινωνικής ένταξης των μετακινούμενων πληθυσμών. Τον Οδηγό θα παρουσιάσει ομάδα ειδικών από την Ελλάδα και θα ακολουθήσει συζήτηση με δημοσιογράφους που ασχολούνται με το  θέμα στα ελληνικά ΜΜΕ και ανοιχτή συζήτηση με το κοινό. Ελεύθερη είσοδος για το κοινό, μπορείτε να κρατήσετε την θέση σας εδώ.

26-28/11/2021, Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα»                                                                   Έκθεση Φωτογραφίας:  #LIVINGTOGETHER

Η έκθεση #livingtogether παρουσιάζει μια συλλογή φωτογραφιών από τον  διαγωνισμό φωτογραφίας που διοργανώθηκε στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου Speak Up Media For Inclusion.  Οι χώρες που μετέχουν στο πρόγραμμα είναι η Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Ελλάδα και Ολλανδία. Eλεύθερη είσοδος για το κοινό.

27/11/2021, 18.00-20.00, κινηματογράφος ΑΣΤΟΡ, Σταδίου 28,  Στοά Κοραή                                Speak Up – Ethnofest: 11 ταινίες μικρού μήκους από νέες και νέους πρόσφυγες.

Εισιτήριο 3 ευρώ.  Δείτε εδώ για περισσότερες λεπτομέρειες.

28/11/2021,  11:00 – 13:00, Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα»

Speak Up- Masterclass: Πως δημιουργούμε βίντεο  με μετακινούμενους πληθυσμούς; Προσεγγίσεις, δυσκολίες και αυτοσχεδιασμοί μέσα από τα εργαστήρια του Καρπού με νέους και νέες πρόσφυγες.

Mόνο με δήλωση συμμετοχής στην φόρμα εδώ

 

ΚΑΡΠΟΣ:   Κέντρο Εκπαιδευτικών Δράσεων και Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας

Ο Καρπός ιδρύθηκε το 2008 από τον Μένη Θεοδωρίδη και την Μαρία Λεωνίδα, με βασικό έρεισμα την οπτικοακουστική εκπαίδευση και τον Γραμματισμό στα Μέσα.

Δημιουργούμε δράσεις που αφορούν την εκπαίδευση και τον πολιτισμό με βασικά μας εργαλεία την εικόνα, τον ήχο και την αφήγηση. Οργανώνουμε επιμορφώσεις, σχεδιάζουμε εκπαιδευτικό υλικό και πραγματοποιούμε δράσεις που εξοικειώνουν τους νέους αλλά και ευάλωτες ομάδες με τη δημιουργική χρήση των μέσων επικοινωνίας, των νέων τεχνολογιών και των διαφόρων μορφών οπτικοακουστικής έκφρασης.

Κατά τα έτη 2013-2021 ο Καρπός συμμετείχε και συμμετέχει στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα YouthDOCs, YCARHe, EU Media Literacy Standard, Silence Hate, MigratED, Womed, Film Education, App Your School, STEAMulate Your School, Speak Up, Walking Towards Employability κ.α.

Σχολικά εργαστήρια του Καρπού έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 5000 μαθητές κάθε βαθμίδας, από όλη την Ελλάδα. Επιμορφώσεις εκπαιδευτικών έχουν υλοποιηθεί σε συνεργασία με φορείς όπως το ΕΚΠΑ, η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση, το WWF, Διευθύνσεις Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης, το Κολλέγιο Ανατόλια, το Future Library, το Βρετανικό Συμβούλιο.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΥ

Η δράση κινηματογραφικής παιδείας «Βιντεομουσεία» βραβεύτηκε από το Institute for Media Research and Media Education στο Μόναχο, ως ένα από τα 12 καλύτερα σχέδια δράσης στην Ευρώπη το 2011-13. Το 2015-16 διεξήχθη πανελλαδικά, η δράση «Η Δική μας γνώμη» γνώρισε διπλή διάκριση ως ένα από τα 12 καλύτερα ευρωπαϊκά σχέδια οπτικοακουστικής παιδείας στο Evens Foundation Media Education Prize 2017 ενώ έλαβε το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής MEDEA AWARDS 2017. Η επιμόρφωση στα οπτικοακουστικά για το έργο «Μια βαλίτσα με εικόνες & ήχους» (αποκλειστική δωρεά του ΙΣΝ) βρίσκεται στην τελική λίστα για τη βράβευση Media Education Prize 2020. Το πρόγραμμα MigratED βραβεύτηκε ως καλή πρακτική από τα LLLAwards 2020 “Lifelong Learning for Sustainable Societies”, μία δράση της Lifelong Learning Platform” για εκπαιδευτικές πρακτικές με άξονα τη δημιουργικότητα και τη συμπερίληψη.

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ