Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τέλος εποχής για τον κ. Ερντογάν;

Γράφει ο Μιχάλης Κ. Δερμιτζάκης

Δικηγόρος ε.τ.

O Τούρκος ηγέτης, ύστερα από δύο σχεδόν δεκαετίες διακυβέρνησης της χώρας του, αισθάνεται έντονη, πλέον, τη φθορά του. Η μεγαλομανία του, οι λάθος πολιτικές επιλογές του και οι φαντασιώσεις του για τη “γαλάζια πατρίδα” και τη δημιουργία τής νεο-Οθωμανικής αυτοκρατορίας του (!), συντελούσης και της κλονισμένης, όπως φημολογείται, υγείας του, τον οδηγούν σε ρήξη με τους ισχυρούς τής Διεθνούς Κοινότητας, τον φέρνουν αντιμέτωπο με τους εσωτερικούς του αντιπάλους και συντείνουν στην απόρριψή του από μεγάλο μέρος των πολιτών στη χώρα του. Φαίνεται, έτσι, να πλησιάζει το πολιτικό του τέλος. Δεν είναι, όμως, μόνον αυτά τα αίτια της κάθετης φθοράς του.

Στην προσπάθειά του ν’ αναδειχθεί σε ηγέτη τού παγκόσμιου Ισλάμ, αναμειγνύεται στα εσωτερικά ξένων χωρών (Λιβύης, Συρίας, Αζερμπαϊτζάν κ.ά.) παραβιάζει τ’ ανθρώπινα δικαιώματα και τους διεθνείς νόμους και κάνει χρήση βίας εναντίον των λαών τους. Θεωρεί πως έχει ιερή ευθύνη να επιβάλλει την εξουσία του σε μείζονες περιοχές τού πλανήτη κι όχι μόνο τής Ασίας!

Η Τουρκία ήταν πάντα, και παραμένει, κακός γείτονας της Ελλάδας. Τα τελευταία, όμως, χρόνια, ο ηγέτης της, το κυβερνητικό επιτελείο του και οι υποτακτικοί του έχουν υπερβεί τα όρια της λογικής και παραβιάζουν ασύστολα το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συμβάσεις. Απειλούν, παρενοχλούν και εκβιάζουν την Ελλάδα. Αμφισβητούν την εθνική κυριαρχία, τα δίκαια και τα δικαιώματά μας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Διεκδικούν, με απειλή πολέμου, ολόκληρο το Αιγαίο, τα μισά νησιά μας, την Κρήτη και τη μισή Μεσόγειο ! Η τουρκική Ακτοφυλακή, σε ρόλο διακινητή παράνομων μεταναστών, προωθεί καθημερινά εκατοντάδες αλλοδαπούς στις ακτές τής Λέσβου και άλλων νησιών μας ! Εργαλειοποιούν τούς μετανάστες και εκβιάζουν την Ελλάδα να τους δώσουμε τα πετρέλαια, εκβιάζουν την Ευρώπη και τη Δύση να τους δώσουν δις ευρώ.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών απείλησε, μόλις προχθές, τη χώρα μας και την Ε.Ε. “θέλετε – δεν θέλετε, θα κάνουμε γεωτρήσεις στο Αιγαίο”, σαν ν’ απευθυνόταν σε χώρες υποτελείς των Τούρκων, ενώ ο κ. Ερντογάν ενοχλήθηκε γιατί εξοπλιζόμαστε !! Αν δεν το καταλαβαίνουν οι οχληροί μας γείτονες, οφείλει η κυβέρνηση να τους διαμηνύσει πως, όταν η Ελλάδα απειλείται, θα τους απαντά ανάλογα. Και, ακόμη, πως τα νησιά μας είναι οι πνεύμονες της χώρας μας. Οι Έλληνες, λοιπόν, όχι μόνο δικαιούμαστε αλλά υποχρεούμαστε να τα υπερασπιστούμε και δεν θα ζητήσουμε την άδεια κανενός · άλλωστε, η δύναμη είναι αυτή που επιβάλλει την ειρήνη, γι’ αυτό κι εξοπλιζόμαστε!

Ο κ. Ερντογάν ενυπνιάζεται εχθρούς και τα βάζει με όλους. Με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, τους οποίους καθυβρίζει σκαιά, όπως τούς κ.κ. Τζο Μπάιντεν των Η.Π.Α., Εμ. Μακρόν τής Γαλλίας, Αλ Σίσι τής Αιγύπτου, Κυριάκο Μητσοτάκη, Μπ. Νετανιάχου (πρώην Πρωθυπουργό τού Ισραήλ) · ακόμη και τον Βλ. Πούτιν έχει καταχεριάσει αρκετές φορές ! Στην προσπάθειά του να τρομοκρατήσει κάθε αντίθετη φωνή μέσα ή έξω απ’ την Τουρκία, προβαίνει σε σωρεία παράλογων διώξεων. Εναντίον διεθνώς καταξιωμένων προσωπικοτήτων, δημόσιων λειτουργών, ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων, εφημερίδων και κάθε εντύπου. Λίγες, μόνον, αναφορές απ’ τις αμέτρητες διώξεις του αποδεικνύουν την αποστροφή του στον δημόσιο έλεγχο και την κριτική, ανεξάρτητα από πού προέρχεται. Καταμήνυσε τον Ορχάν Παμούκ, Νομπελίστα Τούρκο συγγραφέα, μαθητές, φοιτητές και γυναίκες. Τα τελευταία χρόνια διώχθηκε και φυλακίστηκε, ύστερα από μηνύσεις του, πλειάδα δημοσιογράφων και εντύπων στη χώρα του και σε πλείστες άλλες χώρες, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Κύπρο. Αλλά ούτε και η Ελλάδα απέφυγε την εκδικητική μανία του.

Πρώτη φορά στα χρονικά τής Χώρας μας Αρχηγός ξένου κράτους, ο κ. Ερντογάν, μήνυσε τη “Δημοκρατία”, Ελληνική εφημερίδα, και τέσσερις έγκριτους δημοσιογράφους της, επειδή υπερασπίζουν τα εθνικά συμφέροντα της Χώρας και τα δίκαια του λαού μας και καταγγέλλουν τούς εκβιασμούς και τις παρανομίες τής Τουρκίας σε βάρος τής Ελλάδας και αρκετών λαών. Ο Πρόεδρος της γείτονος έχει εθιστεί στους τεμενάδες και δεν αντέχει τον αντίλογο. Είναι καιρός, λοιπόν, να πάρει μαθήματα Δημοκρατίας και σωφρονισμού απ’ την Ελλάδα, μιας και ορισμένοι εταίροι μας στη Δύση και Ευρώπη τον υπέθαλπαν, τουλάχιστον ως τώρα !
Έχει, όμως, ο ίδιος τεράστια προβλήματα και στην ίδια του τη χώρα. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι, πρώην συνεργάτες του, όπως η κ. Ακσενέρ, του καταλογίζουν βαριές κατηγορίες, τον αποκαλούν “σχιζοφρενή” (!) άλλοι τον θεωρούν ανίκανο να ηγείται τής Κυβέρνησης κι επικίνδυνο για την ίδια την Τουρκία, ενώ τηλεοπτικά κανάλια εμφάνιζαν έναν κ. Ερντογάν να περπατά υποβασταζόμενος, γιατί παραπατούσε. Την ώρα που η οικονομία τής χώρας του κατρακυλά · το 25% τού πληθυσμού της ζει κάτω απ’ τα όρια της φτώχειας · μεγάλη μερίδα πολιτών αδυνατεί ν’ αγοράσει ακόμα και μια φρατζόλα ψωμί για την οικογένειά της και η τουρκική λίρα σπάει διαρκώς ρεκόρ υποτίμησης, την ίδιαν ώρα ο Τούρκος ηγέτης και η οικογένειά του διαβιούν μια μυθώδη ζωή στα μεγαλειώδη, χρυσόροφα παλάτια του κι αδιαφορούν προκλητικά για τη φτώχεια και την ανέχεια που μαστίζει τον λαό!

Με αυτά τα δεδομένα, δεν προκαλεί εντύπωση πως η δημοτικότητά του καταρρέει σταθερά, τα ποσοστά δημοφιλίας του έχουν πέσει αισθητά, οι δε δημοσκοπήσεις φέρνουν τον ίδιο και το Κόμμα του δεύτερους, πίσω απ’ την Αντιπολίτευση. Ύστερα, μάλιστα, κι από τη συνεχιζόμενη κρίση στις σχέσεις τόσο των Η.Π.Α. με την Τουρκία, λόγω και της απόπειρας απέλασης των 10 πρεσβευτών-χωρών τής Δύσης, όσο και (την κρίση στις σχέσεις) Τουρκίας με άλλες, ισχυρές, ακόμη και μουσουλμανικές, χώρες τής Υφηλίου, φαίνεται πως ο κ. Ερντογάν κατάντησε καμένο χαρτί κι έφτασε “στο τέλος εποχής του” ! Βέβαια, τα εσωτερικά τής γείτονος και το πολιτικό του μέλλον αφορούν μόνο τον ίδιο και τη χώρα του.

Η Ελλάδα, όμως, οφείλει να τους υπενθυμίζει πως, σε ό,τι αφορά στις απειλές και τις διεκδικήσεις τους σε βάρος μας, αυτές μάς αφήνουν αδιάφορους, γιατί δεν τους φοβόμαστε. Αντίθετα, καλά θα κάνουν να θυμούνται πως οι Έλληνες θα τους επιτρέψουμε να φτάσουν ως εκεί που θέλουμε εμείς ΚΑΙ ΌΧΙ όπου εκείνοι ονειρεύονται. Θα φτάσουν ως εκεί που ορίζουν το Διεθνές Δίκαιο, η Σύμβαση της Γενεύης (της 29.04.1958, που κυρώσαμε με το Ν.Δ. 1182/1972, Φ.Ε.Κ. Α111), το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, δηλαδή, και οι Διεθνείς Συνθήκες.

Δεν θα σεργιανίζουν όποτε κι όπου γουστάρουν ούτε και θα τους επιτρέψουμε ποτέ να κουρσέψουν τα Νησιά μας, το Αιγαίο, τη Μεσόγειο και οτιδήποτε είναι Ελληνικό!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ