Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

104η επέτειος της Οκτωβριανής Επανάστασης

Γράφει ο Νίκος Mπαλιδάκης

Mε τη δέουσα λαμπρότητα γιορτάστηκε, όπως κάθε χρόνο, η 104η επέτειος της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Λευκορωσία. Τόσο στο Μινσκ όσο και σε κάθε άλλη -μικρή και μεγάλη- πόλη, χιλιάδες λαού συνέρρευσαν στα σοβιετικά μνημεία, εναποθέτοντας λουλούδια και αποτίοντας φόρο τιμής στους μαχητές του Οκτώβρη, που με τους αγώνες και τις θυσίες τους άνοιξαν τον δρόμο για την πανανθρώπινη ελευθερία.

Στο ίδιο πνεύμα, ο ηγέτης της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, απηύθυνε το καθιερωμένο μήνυμά του προς τον λαό, επ’ αφορμή της ημέρας, τονίζοντας την καταλυτική σημασία του γεγονότος, όσον αφορά στη χώρα, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Όπως ανέφερε ο Λευκορώσος πρόεδρος:

«Αυτό το γεγονός είχε αντίκτυπο σε διαφορετικά μέρη του πλανήτη, συνένωσε τους καταπιεσμένους λαούς, κατάφερε πλήγμα στο παγκόσμιο αποικιοκρατικό σύστημα. Η ιδεολογία του Καπιταλισμού αντικαταστάθηκε από τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισονομίας και της ισοπολιτείας. Μια καινούργια εποχή ξεκίνησε, στο πλαίσιο της οποίας ο λαός της Λευκορωσίας εισήλθε στο καθεστώς ενός πολιτικού έθνους, το οποίο για πρώτη φορά δημιούργησε ένα εθνικό κράτος στη γενέτειρά του.

Συνεχίζοντας στο ιστορικό μονοπάτι των ηρωικών γενεών, οι οποίες διεξήλθαν με αξιοπρέπεια τα βάσανα της εμφύλιας διαμάχης, του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου και του μεταπολεμικού καταστροφικού τοπίου, πραγματοποιούμε το καλύτερο δυνατόν, προκειμένου να διατηρήσουμε τα επιτεύγματα του παρελθόντος, τον τρόπο ζωής μας και τις παραδόσεις μας -παρά τις νέες προκλήσεις- την εσωτερική ειρήνη και ενότητα, την ανεξαρτησία μας.

Η μνήμη αυτού το κοσμογονικού γεγονότος, με το οποίο ξεκινά και η ιστορία του λευκορωσικού κράτους, ας μας βοηθήσει να διατηρήσουμε αυτό το σπουδαίο δώρο, καθώς και να ενισχύσουμε τη θέση μας στο παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό».

Παρά την υποχώρηση της σοσιαλιστικής ιδέας, που έχει συντελεστεί τα τελευταία 30 χρόνια, και παρά τον πόλεμο λάσπης και κατασυκοφάντησης που δέχεται από τους νικητές του Ψυχρού Πολέμου, η Λευκορωσία και η συντριπτική πλειοψηφία του λαού της, υπό την καθοδήγηση του προέδρου Λουκασένκο, παραμένει πιστή στις παρακαταθήκες των προγόνων της, διατηρώντας ζωντανή τη φλόγα για ένα καλύτερο αύριο, απαλλαγμένο από τα καπιταλιστικά δεσμά, την εκμετάλλευση και την ανισότητα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ