Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
spot_img

Μέσα σε δύο εβδομάδες άλλαξε η σχολική ζωή της Φαίδρας

«Μέσα σε δύο εβδομάδες, το εχθρικό για τα παιδιά αυτό κτίριο, ¨ανοίγει και πάλι την αγκαλιά του¨ στη Φαίδρα και την καλωσορίζει σε όλους τους χώρους του εξασφαλίζοντάς της το αυτονόητο δικαίωμά της: να αισθανθεί ότι είναι παιδί, ότι δεν είναι διαφορετική από τα υπόλοιπα, ότι, χωρίς να κοπιάσει, μπορεί να είναι δίπλα στους συμμαθητές της και στους φίλους της στα διαλλείματα».

Με την επιστολή του προς τον δήμαρχο Γλυφάδας, κ. Γιώργο Παπανικολάου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 8ου Δημοτικού Σχολείου Γλυφάδας, τον ευχαριστεί για την άμεση επίλυση ενός προβλήματος που ταλαιπωρεί εκατοντάδες παιδιά με κινητικά προβλήματα. Το πρόβλημα έγκειται στην μετακίνηση των ανθρώπων με αναπηρία σε κτίρια χωρίς ράμπες, ειδικές τουαλέτες και εισόδους που να επιτρέπουν την πρόσβαση οχημάτων. Ανάμεσα σε αυτά τα παιδιά είναι η Φαίδρα, μαθήτρια του 8ου Δημοτικού Σχολείου Γλυφάδας, που μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες άλλαξε προς το καλύτερο η σχολική της ζωή. Το κορίτσι μπορεί πια να πράττει τα αυτονόητα: να πηγαίνει στο προαύλιο χωρίς βοήθεια, να συμμετέχει στο μάθημα της γυμναστικής από το οποίο είχε αυτοαποκλειστεί λόγω των δυσκολιών μετακίνησης, να απολαμβάνει την παρέα των φίλων της εκτός της σχολικής αίθουσας.

Ακολουθεί το σύνολο της επιστολής του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων προς τον δήμαρχο Γλυφάδας:
«Αξιότιμε κε Δήμαρχε,
Όταν πριν από δύο εβδομάδες, με τη θεσμική μου ιδιότητα, σήκωσα το τηλέφωνο και ζήτησα να σας μιλήσω ¨για ένα υπερεπείγον θέμα¨, δεν ήμουν σίγουρος για το αν και το πότε θα φθάναμε στο σήμερα.

Λίγο πιο πριν, ωθούμενος από τη θλίψη που με κατέβαλε, βλέποντας την Έλενα, τη μαμά, να κουβαλάει στην αγκαλιά της τη μικρή μας Φαίδρα λόγω κινητικών προβλημάτων, από το δρόμο στο σχολείο και στη συνέχεια με υποδειγματική – ιώβεια υπομονή, υποβασταζόμενη να την ανεβάζει στην τάξη, ένιωσα, ότι ήταν πλέον για μένα θέμα αρχής, θέμα υπόστασης, η ανάδειξη και επίλυση του τρομερού αυτού προβλήματος. Γι αυτό και άμεσα δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπονται, ώστε τα μέλη του Δ.Σ. να εγκρίνουν ενέργειες, για να επικοινωνηθεί το ζήτημα αυτό, σε όσους και όποιους χρειαζόταν.

Να σημειώσω εδώ, ότι το σχολικό μας κτίριο, κατασκευασμένο στις αρχές της δεκαετίας του 1980, δεν είναι φιλικό προς τα παιδιά με κινητικά προβλήματα. Αντιθέτως είναι ιδιαίτερα εχθρικό, αφού πέραν της εισόδου και του μπροστά από αυτή μικρού αύλειου χώρου, έχει άλλα τρία επίπεδα-αυλές, η πρόσβαση στις οποίες γίνεται με σκαλοπάτια, και καθίσταται έτσι ιδιαίτερα δύσκολη η πρόσβαση στους χώρους αυτούς για ένα παιδί με κινητικά προβλήματα, ακόμα και στις τουαλέτες.

Στη συνέχεια η ανταπόκρισή σας ήταν ακαριαία. Την επόμενη κιόλας ημέρα προγραμματίστηκε η συνάντησή μας στο σχολείο και δρομολογήθηκαν αποφάσεις και έργα.

Σήμερα λοιπόν δύο εβδομάδες μετά, το σχολείο μας διαθέτει ράμπες προς όλα τα επίπεδα. Διαθέτει στο ισόγειο νέα πλήρως ανακαινισμένη τάξη, με πρόσβαση μέσω ράμπας. Διαθέτει τουαλέτα για παιδιά με ειδικές ανάγκες, ενώ έχει δρομολογηθεί, η τοποθέτηση ανελκυστήρα για τη μετάβαση στους ορόφους καθώς και η δημιουργία πρόσβασης με όχημα από το δρόμο.

Μέσα σε δύο εβδομάδες, το εχθρικό για τα παιδιά αυτό κτίριο, «ανοίγει και πάλι την αγκαλιά του» στη Φαίδρα και την καλωσορίζει σε όλους τους χώρους του εξασφαλίζοντάς της το αυτονόητο δικαίωμά της: να αισθανθεί ότι είναι παιδί, ότι δεν είναι διαφορετική από τα υπόλοιπα, ότι, χωρίς να κοπιάσει, μπορεί να είναι δίπλα στους συμμαθητές της και στους φίλους της στα διαλλείματα.

Αξιότιμε κε Δήμαρχε, Αρχή άνδρα δείκνυσι !
Και με τις ενέργειες, τις ικανότητές σας, τη φροντίδα, την αποτελεσματικότητα, την ευαισθησία, την αγάπη, το ενδιαφέρον και την καθημερινή σας επιστασία, αποδείξατε περίτρανα την ανθρωπιά και την αγάπη σας για τα παιδιά, μέρος των οποίων αφήνετε παρακαταθήκη στο σχολείο μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 8ου Δημοτικού Σχολείου Γλυφάδας σας εκφράζει την ευγνωμοσύνη του.
Σας ευχαριστούμε
Τα μέλη του Δ. Σ.».

Διαβάστε επίσης: Ράμπες για την μικρή Φαίδρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ