Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
spot_img

Οζονοθεραπεία: Θεαµατικά αποτελέσµατα στην αντιµετώπιση του πόνου

Από την έντυπη έκδοση της IASIS που κυκλοφορεί 

Γράφει ο Δηµήτρης Σακαρούδης, Ορθοπεδικός Χειρουργός

Το όζον αποτελείται από τρία µόρια οξυγόνου και χρησιµοποιείται από τις αρχές του αιώνα για θεραπευτικούς σκοπούς. Στην Ιατρική χρησιµοποιείται το µείγµα Οξυγόνου – Όζοντος σε συγκεκριµένες συγκεντρώσεις έκαστου (Ο2/Ο3), βάσει των διεθνών πρωτοκόλλων.

Η χρήση στην Ευρώπη είναι ευρέως αποδεκτή τα τελευταία πενήντα χρόνια. Επίσηµα, από το ελληνικό Εθνικό Σύστηµα Υγείας έχει εγκριθεί από το 1991 (ΦΕΚ 157/91) και αναγνωρίζεται η χρήση Όζοντος σε ιατρικές πράξεις διαφόρων ειδικοτήτων· εντούτοις, η χρήση του δεν έχει την αναµενόµενη απήχηση. Αυτό οφείλεται στην προκατάληψη και την άγνοια που υπάρχει για τη χρήση του ιατρικού Όζοντος.

Πώς δρα η Οζονοθεραπεία

Το Όζον, βασισµένο στην οξειδοαναγωγική του δράση, εγγυάται ασφάλεια χωρίς τοξικότητα ή φαρµακευτικές αλληλεπιδράσεις και δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, εφόσον εφαρµοστεί σωστά.

Μελέτες που διεξάγονται από τον 19ο αιώνα, έδειξαν ότι:
• Αντιδρά µε την πλειονότητα των οργανικών και ανόργανων ουσιών µέχρι την πλήρη οξείδωσή τους.
• Είναι το πιο ισχυρό αντιµικροβιακό – αντιιικό – µυκητοκτόνο που υπάρχει γνωστό, ως σήµερα.
• Έχει ισχυρή αντιφλεγµονώδη και αναλγητική δράση.
• Αυξάνει την αιµατική ροή στα τριχοειδή αγγεία και απελευθερώνει περισσότερο Οξυγόνο στους ιστούς.• ∆ιεγείρει το ανοσοποιητικό και αντιοξειδωτικό σύστηµα, ενισχύοντας τους µηχανισµούς επανόρθωσης.
Στο ιατρείο µας, γίνεται η χρήση του τα τελευταία 25 χρόνια, τόσο στον πόνο στη µέση όσο και στον πόνο στον αυχένα µε θεαµατικά αποτελέσµατα, γιατί είναι η καθηµερινή πραγµατικότητα που χαρίζει πίσω την καλή ποιότητα ζωής σε εκατοντάδες ανθρώπους που είχαν την τύχη να επιλέξουν αυτή την κλινική αντιµετώπιση για να λύσουν τα προβλήµατα της υγείας τους.

Ο πόνος, τόσο στη µέση όσο και στον αυχένα, δεν επανέρχεται µετά την Οζονο-Οξυγονοθεραπεία, µε διάρκεια µέσου όρου 15 χρόνια. Παραµένουν -από κλινικής παρακολούθησης- τελείως ασυµπτωµατικοί αρκετοί από τους πρώτους ασθενείς που υποβλήθηκαν στη θεραπεία πριν από 20 χρόνια.

Είναι επικίνδυνο;

Όχι! ∆εν προκαλεί καµµία αλλεργία ούτε κάποια παρενέργεια ακόµη και σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, όπως στους καρδιοπαθείς ή µε ιστορικό εµφράγµατος ή γαστρορραγίας.

Πώς γίνεται η εφαρµογή;

Χορηγείται µε ενέσεις σε παθήσεις του µυοσκελετικού συστήµατος. Η ενέσιµη αγωγή εξατοµικεύεται, και ανάλογα µε την πάθηση χρησιµοποιούνται διαφορετικές συγκεντρώσεις, διαφορετική συχνότητα και διαδικασία έγχυσης. Η τοποθέτηση γίνεται στον υποδόριο ιστό µε µια µικρή βελόνα 28 g σαν αυτή που χρησιµοποιούν καθηµερινά οι ασθενείς µε διαβήτη για τη λήψη της δόσης της ινσουλίνης τους.
Ο ασθενής δεν αισθάνεται πόνο αλλά ένα αίσθηµα βάρους και µια µικρή θερµότητα στην περιοχή, η οποία διαρκεί µερικά λεπτά. Φεύγοντας από το ιατρείο, ο ασθενής έχει άµεση αίσθηση της ελάφρυνσης του πόνου στον αυχένα ή στη µέση. Αυτή είναι η έµπρακτη απόδειξη για την παροχή υπηρεσίας υγείας υψηλού επιπέδου µε επίκεντρο τον άνθρωπο. Σε χρόνια, εκφυλιστικού τύπου, σπονδυλοαρθροπάθεια της αυχενικής θωρακικής κοίλης οσφυικής µοίρας, για να έχουµε το άριστο αποτέλεσµα, γίνεται συνχορήγηση P.R.P. µε αυξητικούς παράγοντες, που σκοπό έχουν να βελτιώσουν την ποιότητα των αρθρικών χόνδρων στους σπονδύλους και τις αρθρώσεις.

∆ιάρκεια και κόστος θεραπείας

Το σύνολο της θεραπείας, συνήθως, είναι διάρκειας 5 εβδοµάδων µε συχνότητα 2 φορές την εβδοµάδα.
Η πρώτη εκτίµηση της κλινικής εικόνας του ασθενούς είναι δωρεάν. Το κόστος για κάθε συνεδρία δεν διαφέρει κατά πολύ από µια απλή φυσικοθεραπεία.
Στο ιατρείο µας, µετά από µακροχρόνια εκπαίδευση πάνω στη χρήση του Όζοντος στην Ορθοπεδική Ιατρική, στα Πανεπιστήµια της Firence και της Pavia, γίνεται χρήση αυτών των θεραπειών τα τελευταία 25 χρόνια, µε θεαµατικά αποτελέσµατα στην αντιµετώπιση του πόνου.
Η θεραπεία µπορεί να γίνει τόσο στο νοσοκοµείο Therapis General Hospital, µια εντελώς καινούρια κλινική µονάδα στην οδό Αστυδάµαντος 83, κοντά στο ξενοδοχείο Κάραβελ όσο και στο ιατρείο µας στη Λεωφόρο Κηφισιάς 235 έναντι του νοσοκοµείου ΚΑΤ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ