Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Συνάντηση Κωνσταντέλλου με Breton και ευρωπαίους δημάρχους στις Βρυξέλλες

Σε μία ζωντανή και άκρως παραγωγική συζήτηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Thierry Breton και με δημάρχους από τις πρωτοβουλίες Intelligent Cities Challenge (ICC) και Living-In.EU, συμμετείχε ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, στις Βρυξέλλες.

Θέμα της συζήτησης ήταν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις της Ευρώπης και ειδικότερα, η πανδημία, η κλιματική αλλαγή, η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση εν μέσω των σοβαρών ελλείψεων στην εφοδιαστική αλυσίδα και την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας.

Ο κ. Κωνσταντέλλος, παρουσίασε στους συνομιλητές τους τις ενέργειες του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στην κατεύθυνση της εφαρμογής της τοπικής πράσινης συμφωνίας (local green deal) και την πίστη της διοίκησης του Δήμου στην τριπλή τελική γραμμή της αειφορίας, τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την οικονομία. Όπως ανέφερε στον Ευρωπαίο Επίτροπο και τα αυτοδιοικητικά στελέχη που συμμετείχαν στο διάλογο, η μεθοδολογία του Δήμου έχει, ήδη, ως αποτέλεσμα την επίτευξη σημαντικών στόχων στην κατεύθυνση της διαχείρισης απορριμμάτων και την μείωση των καταναλώσεων ενέργειας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ζήτησε επίσης, λιγότερη γραφειοκρατία για χρηματοδοτήσεις υλοποίησης των πιλοτικών εφαρμογών σε ολιστική κλίμακα (σε όλο το εύρος των πόλεων) αλλά και τη δημιουργία προγραμμάτων bottom – up, δηλαδή οι δήμοι να καθορίζουν τις ανάγκες που πρέπει να καλύψουν οι χρηματοδοτήσεις της ΕΕ προς αυτούς και όχι το αντίστροφο που ισχύει σήμερα.

Συνολικά από τη συνάντηση προέκυψαν ξεκάθαρα συμπεράσματα για την επόμενη μέρα. Αναδείχθηκε η σημασία της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης η οποία χαρακτηρίστηκε ως επείγουσα προτεραιότητα, καθώς οι προκλήσεις πιέζουν και ζητούν άμεσες λύσεις. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωση του ο Επίτροπος, «η ΕΕ δεν μπορεί να αντέξει το κόστος της μη δράσης ή της πολύ καθυστερημένης δράσης. Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μαζική κλιμάκωση που θα υποστηρίζεται από εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, ιδιωτικές επενδύσεις, κοινοτικά και εθνικά χρηματοδοτικά μέσα. Τα αναδυόμενα μοντέλα πόλεων, με επίκεντρο τον άνθρωπο, αποτελούν αποτελεσματικούς μοχλούς για την επιτάχυνση της μετάβασης. Υπάρχει σαφής ανάγκη για ενεργή συμμετοχή των πόλεων στη διαδικασία χάραξης πολιτικής της ΕΕ».

Διαβάστε επίσης: 3Β: Χριστούγεννα στην Πόλη Μας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ