Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οθωνοί: Εκεί που ο χρόνος κυλά αργά! Απλά ζήσ’ τον και απόλαυσέ τον!

Γράφει ο Φιλοκάλης Σπύρος – Σωτήριος

Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Οθωνών

Μπορεί να μην το έχετε ακούσει αυτό το νησί, αλλά οι Οθωνοί είναι το βορειοδυτικότερο άκρο της χώρας και το μεγαλύτερο από τα τρία Διαπόντια Nησιά. Η έκτασή του είναι 10,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα και απέχει 12 ναυτικά μίλια από τις ΒΔ ακτές της Κέρκυρας. Είναι ένας ιδανικός προορισμός για αυτούς που αναζητούν ήσυχες διακοπές, βόλτες στα παραδοσιακά μονοπάτια (πεζοπορίες) που διασχίζουν όλο το νησί, ψάρεμα, καταδύσεις και θαλάσσια σπορ.

Πρόκειται για ένα νησί καταπράσινο, που δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να έρθει κοντά στην απαράμιλλης ομορφιάς φύση του, με παραλίες από τις οποίες κάποιες είναι προσβάσιμες μόνο με σκάφος, μικρούς οικισμούς με παλιά σπίτια, και μονοπάτια ανάμεσα σε ελαιόδεντρα. Ένας μικρός επίγειος παράδεισος, όπου ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει και η ζωή κυλάει με αργούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Οθωνοί ήταν το νησί της Καλυψούς, την οποία ερωτεύτηκε ο Οδυσσέας και έμεινε εκεί επτά χρόνια. Πρόκειται σίγουρα για έναν προορισμό, με μεγάλη ιστορία και φυσικό κάλλος, που αξίζει να ανακαλύψετε.

Η περιοχή Άμμος είναι ένας μικρός όρμος με ωραία γαλάζια παραλία και αρκετά μαγαζιά. Στο νησί θα βρείτε ξενοδοχείο, ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα για να διανυκτερεύσετε, όπως επίσης ταβέρνες, μίνι μάρκετ, μπακάλικο και καφενεία – μπαρ.

Το Χωριό είναι ένας οικισμός με πολλά παραδοσιακά σπίτια το ένα δίπλα στο άλλο, χτισμένα κυρίως από πέτρα και κεραμίδια. Στο ψηλότερο σημείο του χωριού βρίσκεται χτισμένη από το 1864 η εκκλησία του Αϊ-Γιώργη. Στην Ξυλοσερμή, νοτιοδυτικά του Χωριού και σε απόσταση περίπου 200 μέτρων, υπάρχει η θέση Ηλιοβασίλεμα, ενώ λίγα χιλιόμετρα έξω από αυτό, συναντά κανείς έναν πέτρινο σταυρό του 1833 που, σύμφωνα με τους ντόπιους, στήθηκε για να θυμίζει τη σφαγή των κατοίκων από τον περιβόητο πειρατή Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα το 1537.

Στους Οθωνούς θα πρέπει οπωσδήποτε να κολυμπήσετε στην Άσπρη Άμμο, μια από τις ωραιότερες παραλίες του Ιονίου με λευκή άμμο και κρυστάλλινα νερά, που έχει για σκιά έναν κατακόρυφο βράχο και την οποία θα επισκεφτείτε με βαρκάκι. Λίγο πιο δίπλα βρίσκεται η εντυπωσιακή σπηλιά της Καλυψούς.

Για κολύμπι προσφέρεται επίσης ο μοναδικής ομορφιάς όρμος Φύκι, που βρίσκεται στη βόρεια ακτογραμμή και υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σ’ αυτόν και με αυτοκίνητο. Πρόκειται για έναν αχανή όρμο με βότσαλα, που κυριολεκτικά πνίγεται μέσα στην πυκνή βλάστηση της περιοχής.

Αν πάρετε τον δρόμο προς την ανατολική ακτή, μπορείτε να επισκεφτείτε το ακρωτήριο Καστρί και τον φάρο του νησιού, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1872 και βρίσκεται σε υψόμετρο 100 μέτρων από τη θάλασσα.

Είναι ένα νησί απ’ όπου δεν θέλεις να φύγεις και να ζήσεις αλλού. Αν και λιγοστοί οι κάτοικοι, είναι φιλόξενοι, χαρούμενοι και έτοιμοι να ανοίξουν τα σπίτια τους για να υποδεχτούν κάθε επισκέπτη και κάθε μόνιμο κάτοικο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ