Γράφει η Ελένη Κονιαρέλλη – Σιακή
Οι Άγιες Ημέρες της Γεννήσεως του Θεανθρώπου ανατέμνουν τον χρόνο μας, δονούν την ψυχή και γεννούν μία παράξενη ανάγκη ταπεινής εξομολόγησης και συνομιλίας του «είναι» μας με Τον Σωτήρα Χριστό. Αυτές τις ώρες της θεϊκής προσέγγισης, η καρδιά πλημμυρίζει τρυφερότητα, μεταμέλεια, γαλήνη και ταυτόχρονα αποστροφή για κάθε είδους μικρότητες, μικροψυχίες, και αδυναμίες, αναζητώντας μια σταθερή πλεύση, με χάραξη πορείας προς την αρετή, την καλοσύνη, και τη σωτηρία. Ο ορίζοντας που σηματοδοτεί τον εσωτερικό μας κόσμο, γεμίζει με ιερές εικόνες, όπως η ταπεινή φάτνη του Χριστού, οι Τρεις Μάγοι με τα Τίμια Δώρα, το Φωτεινό Αστέρι της Βηθλεέμ, τα δάκρυα και η βουβή συνομιλία της Παρθένου με Το Θείο Βρέφος, τα φωτεινά αγγελούδια που φτερουγίζουν επάνω από τη φτωχική στάνη, τα ζώα του Σπηλαίου που ζεσταίνουν με την ανάσα τους τον μικρό Χριστό, και τόσες άλλες ακόμα εικόνες απερίγραπτης ευλογίας και γλυκύτητας.
Ξεφυλλίζοντας το πολύτιμο βιβλίο της μνήμης και της γνώσης για τα Χριστούγεννα, επιστρέφουμε στις πλούσιες παραδόσεις και τις ιστορίες μας, που έχουμε καταχωρήσει για πάντα στα κιτρινισμένα του φύλλα και τις διαβάζουμε με συγκίνηση, ξανά και ξανά, ώστε να τυπωθούν ολοζώντανες και άφθαρτες στα βιβλία που φιλοτεχνεί ο χρόνος για τις επόμενες γενιές. Στο κεφάλαιο οι Τρεις Μάγοι με τα Τίμια Δώρα τους, ζωντανεύει στα μάτια μας το μεγάλο και περιπετειώδες ταξίδι των Μάγων με οδηγό το λαμπερό αστέρι.Και χαρακτηρίζουμε περιπετειώδες και οδυνηρό το ταξίδι αυτό, γιατί ο βασιλιάς Ηρώδης- αναζητώντας το νέο βασιλιά που γεννήθηκε και φοβούμενος ότι θα του πάρει το θρόνο- έδωσε εντολή και σφαγιάστηκαν 14.000 νήπια, τη μνήμη των οποίων τιμά η εκκλησία μας στις 29 Δεκεμβρίου. Μελετώντας την παράδοσή μας, αλλά και πολλές ιστορίες και αφηγήσεις και συμπεράσματα για τη σπουδαία και ανώτερη θέση που κατείχαν οι Τρεις Μάγοι στη Γέννηση του Θεανθρώπου, διαπιστώνουμε ότι όταν γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός στη Βηθλεέμ, Τον προσκύνησαν πρώτοι οι ποιμένες και οι σοφοί (αστρονόμοι) που ήρθαν «εξ Ανατολών», δηλαδή, οι πιο απλοί και οι πιο σοφοί άνθρωποι του κόσμου. Αλλά ποιοι ήταν αυτοί οι σοφοί άνθρωποι; Το ερώτημα αυτό το ερεύνησαν επισταμένως πολλοί μελετητές και έγραψαν ότι τότε υπήρχαν βασιλείς στις περιοχές της Περσίας, της Αραβίας, και της Αιγύπτου, που ήταν ειδήμονες αστρονόμοι. Σε τρεις από αυτούς εμφανίστηκε το λαμπερό αστέρι εννέα μήνες πριν από τη Γέννηση του Σωτήρος Χριστού, δηλαδή, τους εννέα μήνες που κυοφορούσε η Παρθένος και οι σοφοί αυτοί αστρονόμοι πέρασαν το χρονικό αυτό διάστημα παρατηρώντας και μελετώντας το υπέρλαμπρο αστέρι, και προετοιμαζόμενοι για το επικίνδυνο ταξίδι τους, που όταν ήρθε η σωστή ώρα, το πραγματοποίησαν και έφθασαν στη Βηθλεέμ, λίγο αφότου γεννήθηκε ο Χριστός μας. Οι Τρεις Μάγοι ήταν: Ο Μελχιώρ, γέροντας με κατάλευκα μαλλιά και γένια και πρόσφερε στον Χριστό ως δώρο τον ΧΡΥΣΟ. Ο δεύτερος ονομαζόταν Γάσπαρ ή Γασπάρ, και ήταν νέος με ροδαλό πρόσωπο και χωρίς γένια και πρόσφερε ως δώρο το ΛΙΒΑΝΙ. Ο τρίτος λεγόταν Βαλτάσαρ ή Βαλτασάρ και είχε σκούρα μελαχρινή επιδερμίδα και δασύτριχη γενειάδα και αυτός πρόσφερε στον Κύριο την αρωματική ΣΜΥΡΝΑ. Μελετώντας και άλλες πτυχές της παράδοσης μας, έχουμε την πληροφορία πως το γεγονός ότι ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την Ανατολή, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έρχονταν από την Περσία. Και πράγματι στις περιοχές αυτές, ΜΑΓΟΙ ονομάζονταν σοφοί άνθρωποι που ασχολούνταν με τις Φυσικές Επιστήμες, την Αστρολογία, την Ιατρική, αλλά και με ζητήματα θρησκευτικά, καθώς και με την ορθή ερμηνεία φυσικών φαινομένων κ.ά. και κατείχαν θέση βασιλικών Συμβούλων και ακολουθούσαν τον στρατό ακόμα και σε εκστρατείες. Οι Μάγοι χαρακτηρίζονται Βιβλικά πρόσωπα της Καινής Διαθήκης (Ματθ.2, 1-2) και όπως μας πληροφορεί η παράδοση, ήταν τρεις.
Αυτά και άλλα πολλά γνωρίζουμε για τους Τρεις Μάγους, που προσκύνησαν πρώτοι και πρόσφεραν στον νεογέννητο Χριστό τα Τίμια Δώρα τους, κάνοντας ένα μακρινό και επικίνδυνο ταξίδι.
Όμως ήταν Τρεις οι Μάγοι ή υπάρχει στην καρδιά μας και ένας τέταρτος Μάγος, που είναι το ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ; Αστείρευτη η παράδοσή μας πορεύεται από το σκοτάδι στο φως, με σκοπό να δώσει άλλη μια μαρτυρία που αγιάζει την ανθρώπινη ψυχή και τη βοηθά να ανυψωθεί στα ουράνια. ‘Ήταν μας λέει, ένας πολύ πλούσιος άνθρωπος που έφυγε απ΄τον τόπο του και ταξίδεψε 33 χρόνια ψάχνοντας να βρει τον Χριστό. Στο δρόμο πούλησε όλη του την περιουσία για να βοηθήσει τους φτωχούς και τους αδυνάτους και μόλις έφτασε στην Ιερουσαλήμ φτωχός και κουρελής, πληροφορήθηκε με απέραντο πόνο ότι τον Χριστό, Τον Σωτήρα του κόσμου που Τον έψαχνε με λαχτάρα, Τον είχαν σταυρώσει… Πέρασαν τα χρόνια και όταν ήταν πλέον σε μεγάλη ηλικία ο άνθρωπος αυτός, έστειλε ο Χριστός και πήραν την ψυχή του και την έβαλαν να κατοικήσει στον ουρανό δίπλα Του.
Αυτός ήταν ο τέταρτος Μάγος, δηλαδή, το «Πνεύμα των Χριστουγέννων», που είναι η Αγάπη, η Βοήθεια, και η Καλοσύνη που πρέπει να έχει η ανθρώπινη καρδιά, για να μπορεί να παλεύει με δύναμη και πίστη και να νικά τον πόνο και την απελπισία, χωρίς να λαβώνεται, αλλά ατενίζοντας τη λύτρωση στην ελπίδα και στη θέωση.