Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Βασίλης Βαγιάνης: Ένας σημαντικός Έλληνας ζωγράφος

Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Λαμπρινίδης

Πάνε κάποια χρόνια από τότε που γνώρισα τον Βασίλη Βαγιάνη. Ο μετέπειτα φίλος μου Βασίλης Βαγιάννης γεννήθηκε το 1952 στη Μυτιλήνη. Όταν η οικογένειά του μετεγκαταστάθηκε στην Αθήνα, ξεκίνησε να ασχολείται με τη ζωγραφική.

Τα πρώτα του έργα τα έφτιαξε σε χαρτόνια, όστρακα και ξύλινες επιφάνειες. Όταν τελείωσε το Γυμνάσιο – Λύκειο πήγε στο Παρίσι όπου σπούδασε Φυσική, Χημεία και Οινολογία, ενώ παράλληλα φοιτούσε και στη Σχολή Καλών Τεχνών.

Το 1974 κάνει την πρώτη ατομική του έκθεση. Κατόπιν ακολουθούν 65 εκθέσεις ατομικές σε πόλεις της Αμερικής (Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Ντιτρόιτ), Καναδά (Τορόντο), Γερμανία (Ντίσελντορφ, Στουτγκάρδη, Φραγκφούρτη) Κύπρος (Λευκωσία, Λεμεσός, Λάρνακα, Πάφος), στο Παρίσι, στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Δεν είναι αμέτοχος και στις ομαδικές εκθέσεις. Εφημερίδες και περιοδικά, τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί σε όλα τα μέρη του κόσμου όπου παρουσιάστηκε ασχολήθηκαν ιδιαίτερα μαζί του.

Έχει επίσης αποσπάσει ευμενείς κριτικές και σημαντικά βραβεία.

 

Σκηνογράφησε παραστάσεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στη Γαλλία και σε Δήμους Αττικής.

Έχει παρουσία σε εγκυκλοπαίδειες και ακόμη στους «Έλληνες ζωγράφοι» από τις εκδόσεις Μέλισσα. Το 2003 έγινε δεκτός από το Υπουργείο Πολιτισμού και μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

Οι γνώσεις του στην εικαστική τέχνη συμπληρώθηκαν με επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και με τη μελέτη της παραδοσιακής τέχνης σε 38 χώρες όπως η Κίνα, το Μεξικό, η Ινδονησία, η Ινδία, το Νεπάλ, η Ρωσία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ελβετία, η Ολλανδία, η Αγγλία κ.α.

Ζει και εργάζεται στο Μαρούσι.

Τα έργα του είναι επηρεασμένα από τον ρομαντισμό, τον βυζαντινό πολιτισμό, τα αιγαιοπελαγίτικα θέματα, τις ηρωικές μορφές της πιο πρόσφατης ιστορίας καθώς και από την ποίηση αναγνωρισμένων Ελλήνων ποιητών.

Ο ζωγράφος Βασίλης Βαγιάννης είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός καλλιτέχνης. Του εύχομαι πάντα υγεία και πρόοδο στο έργο του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ