Είναι από τους ελάχιστους φορείς που μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, παραμένουν δημιουργικοί και κοινωνικά δραστήριοι, με όλες τις προσφερόμενες δυνατότητες. Ο λόγος για τον πολυπράγμονα Πολιτιστικό – Επιστημονικό Σύλλογο Χαλανδρίου «Αργώ», που αισίως συμπληρώνει επτά χρόνια ζωής, έχοντας αφήσει ήδη το «χνάρι» του στην πόλη και όχι μόνο. Ο πρόεδρος του, Στέφανος Καμπάς, μιλά στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, κάνοντας ένα «ταμείο» των έως τώρα δράσεων του συλλόγου αλλά και των επόμενων… ταξιδιών που σχεδιάζει η «Αργώ».
Συνέντευξη: Αλέξανδρος Καζαντζίδης
-Κύριε Καμπά, η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα ανάγκασαν τον σύλλογο να αναβάλλει αρκετές προγραμματισμένες του εκδηλώσεις ή να ακολουθήσει διαδικτυακούς «δρόμους». Πώς ήταν αυτή η πρωτόγνωρη εμπειρία;
Όπως είπατε, εδώ και σχεδόν δυο χρόνια ζούμε όλοι μας μια πρωτόγνωρη εμπειρία που δεν αφήνει ανεπηρέαστη καμία πλευρά της ζωής μας. Είκοσι χιλιάδες συνάνθρωποι μας έχουν χαθεί, πολλαπλάσιοι έχουν νοσήσει βαριά. Είναι μια συγκλονιστική ανθρώπινη καταστροφή. Παρά τα (τις παλινωδίες) αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπονται με τη διαχείρισή της ξέρουμε ότι η πανδημία δεν τελείωσε και έχουμε ακόμη δύσκολο δρόμο μπροστά μας.
Στην «Αργώ» μέσα στις αρχικές αναπάντεχες συνθήκες της πανδημίας προσπαθήσαμε να παραμείνουμε δημιουργικοί και κοινωνικά δραστήριοι επανασχεδιάζοντας αμέσως τους τρόπους λειτουργίας οργανώνοντας ένα πλήρες ψηφιακό δίκτυο, από κανάλι στο youtube για απευθείας μεταδόσεις, ηλεκτρονική πλατφόρμα ανοιχτών συζητήσεων, οι Ομάδες μας συνέχισαν τη λειτουργία τους διαδικτυακά. Μέχρι και διαδικτυακή παράσταση οργάνωσε η θεατρική μας ομάδα.
Όσο το επέτρεπε ο καιρός αξιοποιήσαμε τους ανοιχτούς χώρους με εξαιρετικά αποτελέσματα. Συνεχίσθηκε αδιάλειπτα και με νέες αξιοσημείωτες συμμετοχές η ετήσια Συνάντηση Εικαστικής Δημιουργίας (είναι θεσμός πια για την περιοχή), έγινε άλλη μια εξαιρετική παράσταση της θεατρικής ομάδας στο θέατρο Ρεματιάς κλπ.
Η επιδείνωση όμως της κατάστασης άλλαξε πάλι άρδην τους στόχους μας. Η έλλειψη στην περιοχή μας κατάλληλων κλειστών δημόσιων χώρων περιόρισε αναγκαστικά τις δυνατότητες των δράσεων μας στο ευρύ κοινό. Όποιες τελικά μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε συμμετείχε υποχρεωτικά μόνο πολύ μικρός αριθμός φίλων μας. Έτσι πχ με τη Λέσχη Ανάγνωσης επανερχόμαστε κατ’ ανάγκη και στους δικτυακούς «δρόμους» όπως είπατε.
Αυτές οι συνθήκες δημιουργούν τον κίνδυνο σε κοινωνικό επίπεδο να οδηγηθούμε σε αποδιάρθρωση των συλλογικών εκφράσεων, ή σε έναν ατομισμό ψηφιακής απομόνωσης. Ο φόβος της πανδημίας περιόρισε αναγκαστικά τις συλλογικές και κοινωνικές δράσεις. Αποσυντόνισε τις ανθρώπινες σχέσεις. Όπως φαίνεται δεν πρόκειται για κάτι περιστασιακό, αλλά αφήνει μακροχρόνιες συνέπειες. Οι μαζικοί φορείς έχουν μια πρόσθετη ευθύνη, τη στήριξη και ενίσχυση της κοινωνικής συνεκτικότητας. Πέραν των άλλων λοιπόν, αυτό προσπαθούμε να διατηρήσουμε ζωντανό μέσα από τις επιλογές και τις διοργανώσεις μας, έχοντας σαν σκέψη ότι σαν κοινωνία στον καιρό της πανδημίας έχουμε ανάγκη από μια αναζωογονητική πολιτιστική πανδαισία.
-Πριν από λίγες μέρες, η «Αργώ» ανέδειξε μια ξεχωριστή καλλιτεχνική πρόταση του συνθέτη Θωμά Μπακαλάκου. Με τον «αστερίσκο» της επιδημιολογικής κατάστασης, σχεδιάζετε ανάλογες εκδηλώσεις;
Η εκδήλωση με τον σπουδαίο συνθέτη Θωμά Μπακαλάκο ήταν μια εμβληματική εκδήλωση για τη μουσική και τον πολιτισμό. Η παρουσίαση της πρότασης του για την ελληνική μουσική σύνθεση, που την τεκμηρίωσαν διαπρεπείς ομιλητές και έχει ευρύτατη διεθνή αναγνώριση, ήταν μια μεγάλη τιμή για την «Αργώ», αλλά και για το Χαλάνδρι και το 1ο λύκειο που ευγενικά φιλοξένησε την εκδήλωση. Είναι ένα θέμα που νομίζω ότι συνολικά ως χώρα πρέπει να ξανασυζητήσουμε και να εμβαθύνουμε, εμείς στην «Αργώ» θα το κάνουμε.
Δυστυχώς οι παρούσες επιδημιολογικές συνθήκες και η επιδείνωσή τους δεν μας επιτρέπουν ανοιχτές πολυπληθείς εκδηλώσεις. Μετά το χειμώνα, προσδοκώντας βελτίωση των συνθηκών, ελπίζουμε να οργανώσουμε ανάλογες εκδηλώσεις σε ανοιχτό κοινό, που θα ξεφεύγουν από τα όρια μιας απλής καλλιτεχνικής εκδήλωσης.
Να σημειώσω επιπλέον ότι εδώ και χρόνια είναι μέλημα μας η ανάδειξη και παρουσίαση της νεανικής μουσικής δημιουργικότητας, δίνοντας χώρο και χρόνο σε νέους μουσικούς, παραχωρώντας ακόμη και τα γραφεία μας για τις πρόβες τους. Σύντομα θα έχουμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε και τέτοια δείγματα νέων ελπιδοφόρων πρωτότυπων παρουσιάσεων.
-Είδαμε, έως το 2020, ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες σας και στο επιστημονικό σκέλος, στη Διαστημική και τη Ρομποτική. Τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε σε αυτό το κομμάτι;
Στο επιστημονικό σκέλος εκτός από τις εκδηλώσεις μας με διαπρεπείς επιστήμονες που μας τίμησαν με διαλέξεις τους για την Αστροφυσική, την Τεχνητή Νοημοσύνη κλπ, προσκαλέσαμε και νέους επιστήμονες και ερευνητές να μας παρουσιάσουν δικά τους πρωτότυπα επιστημονικά επιτεύγματα στη Διαστημική και τη Ρομποτική. Είναι χαρά μας να στηρίζουμε και να προβάλουμε με τις μικρές μας δυνάμεις νέους ανθρώπους, αυτούς που είναι το αύριο και η ελπίδα για το καλύτερο.
Με την Ομάδα τεχνολογίας που έχουμε συστήσει στην «Αργώ» δημιουργήσαμε ένα ευρύ κύκλο νέων ερευνητών με καινοτόμες ιδέες, που ελπίζουμε να αρχίσουμε να παρουσιάζουμε και δημόσια μόλις επιτρέψουν οι συνθήκες. Είναι πολλά και ελπιδοφόρα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας από νέους ανθρώπους και αξίζουν να τα αναδεικνύουμε.
-Είναι στόχος σας να δώσετε φωνή και χώρο στους νέους ανθρώπους;
Από την αρχή λειτουργίας του συλλόγου βασική επιδίωξή μας είναι η ανάδειξη και η ενίσχυση της νεανικής δημιουργικότητας. Αυτό το κάνουμε συστηματικά και στις πολιτιστικές μας δράσεις με νέους δημιουργούς στη ζωγραφική, στο θέατρο κλπ. Η αλήθεια είναι ότι δεν δίνονται ευκαιρίες στους νέους, όσο τους αξίζει, για να παρουσιάζουν τις έρευνες ή τα επιτεύγματά τους. Στη διάρκεια της πανδημίας αυτό έγινε ακόμη δυσκολότερο.
Οι νέοι άνθρωποι έχουν την ανάγκη ευρύτατης στήριξης με ανοιχτούς ορίζοντες, έξω από τα δεδομένα των μεγαλύτερων. Ως κοινωνία, αλλά και ως συλλογικοί φορείς τους το οφείλουμε. Άλλωστε οι νεότερες γενιές είναι η ελπίδα αναζωογόνησης όλων μας. Οι συλλογικοί φορείς έχουν ανάγκη να στελεχώνονται από νέους ανθρώπους, να αναζωογονούνται από τον αυθορμητισμό και τη φρεσκάδα τους. Στην «Αργώ» όπως ανέφερα θέλουμε οι πρωταγωνιστές να είναι νέα παιδιά, και το τολμάμε με συνεργασίες και με σχολεία, φοιτητές κλπ.
-Ο σύλλογος οργάνωσε συζητήσεις και για επίκαιρα κοινωνικά θέματα, όπως η Παιδεία. Θα συνεχιστούν αντίστοιχες δράσεις και αν ναι, για ποια ζητήματα;
Θεωρούμε ότι αν ένας μεγάλος σύλλογος δεν συμβαδίζει με την καθημερινότητα και τις ανάγκες των ανθρώπων και του ευρύτερου περιβάλλοντος που λειτουργεί, τότε αφυδατώνεται, στερεύει από ενέργεια κι ευαισθησίες, απομονώνεται από την κοινωνική ζωή. Πολιτισμός για μας δεν είναι απλώς κάποιες εκδηλώσεις. Είναι το να παραμένεις άνθρωπος, να νοιάζεσαι έμπρακτα για τους γύρω σου. Η Παιδεία, η κακοποίηση των γυναικών, το κίνημα του MeToo, η ελευθερία έκφρασης, είναι θέματα που έχουμε ανοίξει δημόσιες συζητήσεις με εξαιρετική επιτυχία και συμμετοχή.
Τα θέματα της Υγείας, το Περιβάλλον, οι συνθήκες μόρφωσης και εργασίας των νέων είναι κάποια από τα κοινωνικά θέματα που θα μας απασχολήσουν στο επόμενο διάστημα. Μέρος των κοινωνικών ανησυχιών μας είναι και οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης με αξιοσημείωτη ανταπόκριση που σταθερά οργανώνουμε στηρίζοντας συνανθρώπους μας όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά σε όλη την Ελλάδα με αποστολές ειδών που έχουν ανάγκη, όπως πρόσφατα στους πληγέντες από το σεισμό στην Κρήτη.
-Λίγο πριν από την υγειονομική κρίση, το Cine Αργώ φιλοξένησε προβολές στα γραφεία του συλλόγου εξαιτίας των εργασιών ανακαίνισης του κέντρου νέοτητας. Έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση; Υπάρχει ζήτημα έλλειψης (κατάλληλων) χώρων εκδηλώσεων στο Χαλάνδρι;
Παρότι στην «Αργώ» έχουμε ευτυχήσει να στεγαζόμαστε σε ένα πολύ όμορφο σπίτι των αρχών του περασμένου αιώνα, που βρίσκεται στο κέντρο του Χαλανδρίου, με μια υπέροχη εσωτερική αυλή σαν κινηματογραφικό σκηνικό, κατάλληλη να φιλοξενήσει μικρές εκδηλώσεις, εντούτοις η ποικιλία των δραστηριοτήτων και των φίλων μας ξεπερνούν αυτά τα όρια και χρειαζόμαστε πολύ μεγαλύτερους χώρους για να εξυπηρετηθούν, όπως πχ το Cine Αργώ που εδώ και χρόνια έχει μια σταθερή παρουσία και φίλους.
Λόγω της πανδημίας και των περιορισμών αυτό δυσχεραίνεται. Είναι γεγονός ότι το Χαλάνδρι έχει έλλειψη δημόσιων κλειστών χώρων εκδηλώσεων. Ο Δήμος στα πλαίσια των διαθεσιμοτήτων του μας εξυπηρετεί. Ελπίζουμε να ολοκληρωθούν σύντομα οι εργασίες στο Κέντρο Νεότητας και να είναι πάλι διαθέσιμο.
-Τι γνώμη έχετε για την πολιτιστική και επιστημονική δραστηριότητα στην πόλη, ποσοτικά αλλά και ποιοτικά;
Το Χαλάνδρι εδώ και δεκαετίες είχε μια πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα. Το ότι μένουν εδώ πολλοί άνθρωποι των τεχνών και του πολιτισμού αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα για μια πόλη. Η περιοχή μας επίσης έχει ένα εξαιρετικά μορφωμένο πληθυσμό, επιστήμονες με υψηλή επιστημονική κατάρτιση, σε σχολεία υπάρχουν ομάδες τεχνολογίας, νέοι ερευνητές. Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς ότι ένα μεγάλο μέρος του ο Συλλόγου μας αποτελείται από διακεκριμένους καλλιτέχνες και σπουδαίους επιστήμονες οι οποίοι συμβάλλουν ενεργά στις πρωτοβουλίες μας. Με την πεποίθηση φυσικά ότι ο πολιτισμός δεν είναι θέμα μόνο κάποιων ειδικών, αλλά μια ανοιχτή διαδικασία που συμμετέχουμε εξελικτικά όλοι. Και αυτό είναι το ζητούμενο και επιδίωξη. Όχι κάποια έτοιμα πολιτιστικά γεγονότα, αλλά δημιουργημένα από τους ίδιους τους πολίτες, αυθεντικά και πρωτότυπα με τη δική τους οπτική.
-Συνολικά, τι σχόλια εισπράττετε από το κοινό και τα μέλη του συλλόγου για τις δράσεις του; Εσείς είστε ευχαριστημένος με την ανταπόκριση;
Θα έλεγα ότι αυτό που εισπράττουμε φαίνεται στα πρόσωπα και στα λόγια των μελών και φίλων μας σε κάθε ευκαιρία που έχουμε. Μας ενθουσιάζει ότι παρά τις αντιξοότητες η «Αργώ» επτά χρόνια μετά την ίδρυσή της εξακολουθεί να είναι ένας σύλλογος με σπουδαίους ανθρώπους, ακμαίος, με ισχυρούς δεσμούς και πολλές συνεργασίες εντός και εκτός Χαλανδρίου. Αλλά κυρίως είναι σταθερά αναπτυσσόμενος, με νέα μέλη, νέους φίλους και ιδέες, με πολυσχιδείς δραστηριότητες που αφήνουν το στίγμα τους και δημιουργούν θετικά προηγούμενα.
Δεν σταματάμε να αναζητούμε το πραγματικά νέο και όχι αυτό που μπορεί να παρουσιάζεται ως νέο. Στόχος μας ήταν πάντα η εξωστρέφεια. Να συνδημιουργούμε με όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας, χωρίς να ακολουθούμε έναν εύκολο και συνηθισμένο τρόπο δραστηριοτήτων, αλλά και ταυτόχρονα να μην καταφεύγουμε σε μια αφ’ υψηλού και ελιτίστικη προσέγγιση που θα ικανοποιεί λίγους και εκλεκτούς. Από την αρχή στοχεύουμε στο να συνδέουμε τον πολιτισμό και τις επιστήμες με τους πολλούς. Ελπίζουμε ότι η συνέχεια θα είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα και με την ευρύτατη συμβολή των φίλων μας θα ξεδιπλωθούν περαιτέρω πρωτοβουλίες.
Σημείωση: Οι εικόνες προέρχονται από παλαιότερες δράσεις του συλλόγου, πριν από την εφαρμογή των τελευταίων μέτρων της Πολιτείας για την πανδημία
Δείτε επίσης: Σύλλογος «Αργώ»: Λέσχη ανάγνωσης με «αντισώματα» αγάπης για το βιβλίο