Από τον Ηράκλειτο στο Twitter – Μια θεωρία για το γνωμικό
Τα γνωμικά ή «αφορισμοί» –μικρά φιλοσοφικά ρητά– εμφανίζονται παντού, από τον Κομφούκιο έως το Twitter, από τον Βούδα έως τη Βίβλο, από τον Ηράκλειτο έως τον Νίτσε. Ωστόσο, παρά τη γενική αυτή παρουσία, το γνωμικό είναι το λογοτεχνικό είδος που έχει μελετηθεί λιγότερο. Ποιες είναι οι καταβολές του; Πώς εξελίχθηκε; Πώς κάποια θρησκευτικά ή φιλοσοφικά κινήματα ξεκινούν από τα αινιγματικά λόγια χαρισματικών ηγετών; Και γιατί κάποιοι από τους πιο γνωστούς σύγχρονους φιλοσόφους χρησιμοποιούν αποφθεγματικά ρητά για να εκφράσουν τις βαθύτερες σκέψεις τους; Στο βιβλίο, ο Andrew Hui διασταυρώνει ιστορίες και κουλτούρες για να απαντήσει σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα.
Με σαφήνεια και ακρίβεια, ο Hui δείχνει πώς τα γνωμικά –από την Κίνα, την Ελλάδα και τη βιβλική αρχαιότητα έως την Ευρωπαϊκή Αναγέννηση και τον 19ο αιώνα– περικλείουν σαρωτικά και επείγοντα προγράμματα σκέψης. Δομημένα ως λογοτεχνικά αποσπάσματα, τα γνωμικά ανοίγουν νέους ορίζοντες έρευνας και ερμηνείας και με τον τρόπο αυτό έχουν λειτουργήσει ως πρόγονοι, σύμμαχοι ή ανταγωνιστές μεγάλων φιλοσοφικών συστημάτων.
Περικλείοντας λογοτεχνία, φιλολογία και φιλοσοφία, την ιστορία του βιβλίου και την ιστορία της ανάγνωσης, το βιβλίο Όλη η σοφία σε μια πρόταση μας καλεί να αναλογιστούμε εκ νέου τη σημασία της μελέτης αυτού του περιεκτικού λογοτεχνικού είδους.
Εκδόσεις Κάκτος
Συγγραφέας: Hui Andrew
Σελίδες: 420
Τιμή: 15,37 ευρώ