Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

79ες Χρυσές Σφαίρες: Σε κλειστό οικογενειακό κύκλο φέτος

Η Ένωση Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ (Hollywood Foreign Press Association, HFPA) ανακοίνωσε στις 4/1/22 μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της ότι οι νικητές των 79ων ετήσιων βραβείων Χρυσές Σφαίρες θα ανακοινωθούν στις 9 Ιανουαρίου 2022, από το Beverly Hilton στις 18.00 (ώρα Ειρηνικού). Παράλληλα, εκτός από την αναγνώριση των καλύτερων ταινιών, ηθοποιών και λοιπών συντελεστών του 2021 στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, στο πλαίσιο της βράβευσης με Χρυσές Σφαίρες, θα υπάρξει και ένα ειδικό αφιέρωμα στο μακροχρόνιο φιλανθρωπικό έργο του HFPA, παρουσιάζοντας μια σειρά από υποτροφίες κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Όπως εξιστορείται στην ιστοσελίδα, τα τελευταία 25 χρόνια, το HFPA έχει δωρίσει 50 εκατομμύρια δολάρια σε περισσότερες από 70 φιλανθρωπικές οργανώσεις που σχετίζονται με την ψυχαγωγία, την αποκατάσταση ταινιών, τα προγράμματα υποτροφιών και τις ανθρωπιστικές προσπάθειες. Όλοι οργανισμοί με τεράστια απήχηση, πολλοί από τους οποίους επλήγησαν σκληρά τα τελευταία δύο χρόνια εξ αιτίας της πανδημίας.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του προγράμματος, ο Kyle Bowser, Πρώτος Αντιπρόεδρος του NAACP Hollywood Bureau, θα αναπτύξει το «Reimagine Coalition», μια κοινή πενταετή πρωτοβουλία για την αύξηση της ποικιλομορφίας, της ισότητας και της ένταξης στην παγκόσμια βιομηχανία ψυχαγωγίας. Σύμφωνα με την «Αναθεώρηση της συνεργασίας», κάθε χρόνο θα χρηματοδοτούν και θα υποστηρίζουν μια σειρά πρωτοποριακών πρωτοβουλιών, με γενικό στόχο να διασφαλίσουν την προβολή έργων από καλλιτέχνες διαφορετικών φυλετικών και εθνικών καταβολών. αύξηση της διαφοροποιημένης εκπροσώπησης στον κλάδο και οικοδόμηση οδών για την ένταξη νέων καλλιτεχνών και έγχρωμων δημοσιογράφων.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθεί ότι πέρυσι είχαν προκληθεί έντονες αντιδράσεις, όταν από τις υποψηφιότητες Καλύτερης Ταινίας απουσίαζαν φιλμ Αφροαμερικανών δημιουργών, τρία τουλάχιστον από τα οποία είχα δει και νομίζω ότι θα μπορούσαν να θεωρηθούν υποψήφια. Συγκεκριμένα τα: Da 5 Bloods, Η Θρυλική Μα Ρέινι και Judas and the Black Messiah. Το κερασάκι στην τούρτα τοποθετήθηκε, όταν οι LA Times αποκάλυψαν πως μεταξύ των περίπου 90 μελών της Ένωσης δεν υπήρχε ούτε ένα που να ανήκει στη Μαύρη Κοινότητα. Αυτό στάθηκε αφορμή, πολλοί παράγοντες από το χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους για αυτό το θεσμό, που δεν είναι και καινούργιος και πάντοτε αποτελούσε σημαντικό σκαλοπάτι για το δρόμο προς τα Όσκαρ. Έτσι, άλλοτε επίσημα άλλοτε ανεπίσημα, δηλώθηκε ότι επρόκειτο να μποϊκοτάρουν τη φετινή απονομή. Αυτό έφτασε στα αυτιά των διοργανωτών και γι’ αυτό ίσως στην ιστοσελίδα ανακοινώνεται το φιλανθρωπικό έργο του θεσμού καθώς και η Reimagine Coalition για «για την αύξηση της ποικιλομορφίας, της ισότητας και της ένταξης στην παγκόσμια βιομηχανία ψυχαγωγίας».

Τέλος, στην ιστοσελίδα HFPA τονίζεται ότι τους τελευταίους οκτώ μήνες, το HFPA έχει αναθεωρήσει πλήρως τους καταστατικούς όρους, εφαρμόζοντας σαρωτικές αλλαγές από πάνω προς τα κάτω, που αφορούν την ηθική και τον κώδικα δεοντολογίας, τη διαφορετικότητα, την ισότητα, την ένταξη και τη συμμετοχή και άλλα πολλά, ενώ τον Οκτώβριο, υποδέχτηκε το μεγαλύτερο αριθμό ποικιλομορφίας νέων μελών με 21 νέους δημοσιογράφους, όλοι εκ των οποίων ήταν ψηφοφόροι για πρώτη φορά στις Χρυσές Σφαίρες.

Μετά από αυτές τις επεξηγήσεις στην ιστοσελίδα και με τη δικαιολογία της τρέχουσας πανδημίας, της υγείας και της ασφάλειας που παραμένουν κορυφαία προτεραιότητα για το HFPA, φέτος δεν θα υπάρχει ακροατήριο στις 9 Ιανουαρίου και θα ληφθούν υπόψη τα «πρωτόκολλα» (αποδεικτικά εμβολιασμού, μάσκες κλπ) μόνο για επιλεγμένα μέλη που θα προσκληθούν στην αίθουσα. Επίσης, δεν θα υπάρχει κόκκινο χαλί και αιτήματα διαπιστευτηρίων των μέσων ενημέρωσης για την εκδήλωση, δεν θα γίνονται δεκτά. Τουλάχιστον, μέχρι τη στιγμή που το διαβάσαμε στην ιστοσελίδα του HFPA. Τρόπος αναμετάδοσης της απονομής δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα.

Οι υποψηφιότητες

Στις υποψηφιότητες τώρα, γενικά κυριαρχούν ταινίες παραγωγής των γνωστών πλατφόρμων Netflix με 17 υποψηφιότητες και με 15 το ΗΒΟ (που σημαίνει ότι η «οικιακή διασκέδαση» μετά την πανδημία αποφέρει κέρδη και καλά κρατεί), ενώ στις υποψήφιες για Καλύτερη Δραματική Ταινία βρίσκονται οι ταινίες: Η Εξουσία του Σκύλου – Dune – Belfast – CODA και King Richard, και στην κατηγορία Καλύτερης Κωμωδίας ή Μιούζικαλ οι Cyrano – Μην Κοιτάτε Πάνω – Πίτσα Γλυκόριζας – Tick, Tick… Boom! και West Side Story.

Για Καλύτερη Σκηνοθεσία, υποψήφιοι είναι: η Τζέιν Κάμπιον (Η Εξουσία του Σκύλου), ο Κένεθ Μπράνα (Belfast), η Μάγκι Τζίλενχαλ (The Lost Daughter), ο Στίβεν Σπίλμπεργκ (West Side Story) και ο Ντενί Βιλνέβ (Dune) ενώ από τους άνδρες ηθοποιούς, υποψήφιοι για Α’ Ανδρικό Δραματικό Ρόλο είναι οι: Μαχερσάλα Αλι (Swan Song), Χαβιέρ Μπαρδέμ (Being the Ricardos), Μπένεντικτ Κάμπερμπατς (Η Εξουσία του Σκύλου), Γουίλ Σμιθ (King Richard) και Ντένζέλ Γουάσινγκτον (The Tragedy of Macbeth).

Για Α’ Γυναικείο Δραματικό Ρόλο υποψήφιες είναι οι: Τζέσικα Τσαστέιν (The Eyes of Tammy Faye), Lady Gaga (House of Gucci), Κρίστεν Στιούαρτ (Spencer), Ολίβια Κόλμαν (The Lost Daughter) και Νικόλ Κίντμαν (Being the Ricardos).

Στον είδος της Κωμωδίας ή Μιούζικαλ για Α’ Ανδρικό είναι υποψήφιοι οι: Λεονάρντο ΝτιΚάπριο (Μην Κοιτάτε Πάνω), Αντονι Ράμος (In the Heights), Κούπερ Χόφμαν (Licorice Pizza), Πίτερ Ντίνκλατζ (Cyrano) και Αντριου Γκάρφιλντ (Tick, Tick… Boom!) και Α’ Γυναικείο οι: Μαριόν Κοτιλάρντ (Annette), Αλάνα Χάιμ (Licorice Pizza), Εμα Στόουν (Cruella), Τζένιφερ Λόρενς (Μην Κοιτάτε Πάνω) και Ρέιτσελ Ζέγκλερ (West Side Story)

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ