Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σε κλίμα συγκίνησης η παρουσίαση του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων (Bίντεο)

Με ένα τραγούδι – θρήνο για τις χαμένες πατρίδες, «Την Πατρίδα μ’ έχασα», που ερμήνευσε με τη λύρα του, ο Ματθαίος Τσαχουρίδης, ξεκίνησε, το απόγευμα της Τρίτης, η εκδήλωση για την παρουσίαση του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στο χώρο του παλιού αεροδρομίου Ελληνικού.

Τη χρηματοδότηση της ανέγερσης του Μεγάρου έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου ο δρ. Σπύρος Λάτσης.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε εντόνως φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, αφού το Μέγαρο Παγκοσμίου Ελληνισμού Σουρμένων φιλοδοξεί για τα επόμενα 100 χρόνια, να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο για όλη την Ομογένεια και τους Ποντίους όλου το κόσμου.

 

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η, Θρακιώτισσα στην καταγωγή, Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία αναφερόμενη σε μία φράση του σπουδαίου Έλληνα, από τα Βουρλά της Σμύρνης, ποιητή και νομπελίστα, Γιώργου Σεφέρη, λύγισε. «Ο άνθρωπος έχει ρίζες, κι όταν τις κόψουν πονεί…», είπε και η φωνή της έσπασε…

 

Το σχέδιο του Μεγάρου παρουσίασε ο δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης, Ιωάννης Κωνσταντάτος. «Σήμερα, 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης και 100 χρόνια από την παρουσία των πρώτων προσφύγων στα Σούρμενα παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, της Πολιτικής Ηγεσίας, πλήθος Υπουργών, Βουλευτών και Δημάρχων, καθώς και εκπροσώπων όλων των Ποντιακών Σωματείων απ’ όλο τον κόσμο που μας βλέπουν ζωντανά, γεννήθηκε το Μέγαρο Παγκοσμίου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων, ένα κτήριο ορόσημο – ένα όνειρό μας – μια διεκδίκησή μας στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου, που συμβολίζει τη ζωή και την αναγέννηση του Πόντου που έχει ως απεικόνιση την Παναγία Σουμελά, τον Πυρρίχιο χορό, τον Ευξ. Πόντο και στο κέντρο το κενό συμβολίζει τις ζωές που χάθηκαν αλλά δεν ξεχάστηκαν. Συνεχίζουμε την μακρά παράδοση δημιουργίας των 30 αιώνων πολιτισμού του Πόντου», ανέφερε.

 

Στην εκδήλωση μίλησαν ο υπουργός Ανάπτυξης και επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, ο Προέδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ Λεωνίδας Ραπτάκης και ο Προέδρος της Ένωσης Σουρμένων Γεώργιος Σαραφίδης.
Σύσσωμες οι Ποντιακές Ομοσπονδίες από Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Ευρώπη, Ρωσίας και Νότιας Αφρικής έδωσαν τα εύσημα στον Δήμαρχο και στον δρ Σπύρο Λάτση, και δηλώσαν ότι ενωμένοι θα μεταλαμπαδεύσουν τις παραδόσεις τους και θα δώσουν πνοή στο Παγκόσμιο Μνημείο που γεννήθηκε στην καρδιά του Ελληνικού.

 

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, η αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών, Δήμητρα Νάνου, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου και ο Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Αντώνιος.

 

Δείτε στο video tο σχέδιο του Μεγάρου Παγκόσμιου Ελληνισμού Σουρμένων

 

Διαβάστε επίσης: Εκδήλωση παρουσίασης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ