Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

8ος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Δήμου Βύρωνα

Για όγδοη συνεχή χρονιά προκηρύσσει ο Δήμος Βύρωνα τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Λογοτεχνικής Έκφρασης για εφήβους και νέους, στις αρχές του χρόνου τιμώντας τα γενέθλια του Λόρδου Βύρωνα (22 Ιανουαρίου), του μεγάλου Φιλέλληνα που έδωσε το όνομά του στην πόλη.

Εφέτος θα τιμηθεί με μία ακόμη δράση πολιτισμού η σημαντική επέτειος από την Μικρασιατική Καταστροφή. Το θέμα του διαγωνισμού είναι: «Δεν θα ξαναδώ τον τόπο μου, αλλά δεν θα τον ξεχάσω ποτέ!».

Η φράση ανήκει στη Φιλιώ Χαϊδεμένου που η ζωή της ακούμπησε τρεις αιώνες, σημαδεύτηκε από την καταστροφή της πατρίδας της, αλλά και από τον αγώνα της να ζήσει μια καινούρια ζωή στην Ελλάδα, όταν ήρθε από τη Μικρά Ασία πριν από εκατό χρόνια.

Ο Δήμος καλείς τους ενδιαφερόμενους να κρατήσουν την παραπάνω φράση και να σκεφτούν αν:

– Έχουν ακούσει αφηγήσεις για την εθνική και ανθρωπιστική τραγωδία των προσφύγων της Μικράς Ασίας από συγγενείς ή φίλους, τι τους είπαν, πώς ένιωθαν, πώς ήταν η ζωή τους εκεί και στην συνέχεια εδώ, τι σκέψεις τους δημιούργησαν αυτές οι αφηγήσεις.

– Έχουν διαβάσει ή ακούσει για μεγάλα λογοτεχνικά έργα, εμπνευσμένα από τον πόλεμο και την προσφυγιά, όπως του Ηλία Βενέζη, του Στρατή Μυριβίλη, της Διδώς Σωτηρίου και άλλων, αν έχουν μάθει στο σχολείο ή στο Πανεπιστήμιο για την Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή, αν τους προβλημάτισαν ζητήματα υποδοχής, αποκατάστασης και ένταξης των Μικρασιατών προσφύγων και αν έχουν ερεθίσματα για την σχέση πολέμου – προσφυγιάς, τότε και σήμερα.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επιλέξουν ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω ερωτήματα και να απαντήσουν λογοτεχνικά σε πεζό ή ποιητικό λόγο.

Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν έφηβοι και νέοι δεκατριών έως τριάντα ετών, από όλη την Ελλάδα, με πεζά ή ποιητικά κείμενά τους που θα σταλούν μέχρι την 30η Ιουνίου 2022, σε κλειστό σφραγισμένο φάκελο.

Επισυνάπτεται η προκήρυξη του διαγωνισμού

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ -8ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για εφήβους νέες

Διαβάστε επίσης: Η «αλεπού της γνώσης» στα σχολεία του Βύρωνα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ