Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Σε πλήρη ετοιμότητα ο μηχανισμός του Δήμου εν όψει της επερχόμενης κακοκαιρίας

Σε συνέχεια του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) και προβλέπει διαδοχικά καιρικά συστήματα να προκαλέσουν κακοκαιρία στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης είναι σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων και έχει λάβει έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας.

Από αύριο, Σάββατο 22 Ιανουαρίου, η Δημοτική Αρχή έχει θέσει το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου σε 24ωρη επιφυλακή μέχρι την πλήρη εξασθένιση του φαινομένου. Ήδη, συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας έχουν προχωρήσει έγκαιρα στον προληπτικό καθαρισμό των φρεατίων και ρεμάτων, έχουν προμηθευτεί επαρκή ποσότητα αλατιού και τα οχήματα είναι πλήρως εξοπλισμένα με αλυσίδες και ειδικά λάστιχα, προκειμένου να είναι δίπλα στους πολίτες και να συνδράμουν σε οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί.

Για όλο το χρονικό διάσημα που θα κρατήσει η κακοκαιρία, η τηλεφωνική γραμμή της Πολιτικής Προστασίας (210 8961444)‬ θα είναι σε συνεχή 24ωρη λειτουργία.

Για τις ευπαθείς ομάδες και τους συμπολίτες μας σε ανάγκη, από το Σάββατο 22 Ιανουαρίου, στις 08.00 π.μ. θα διατίθεται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, θερμαινόμενος χώρος στο ΚΑΠΗ Βούλας (Ζεφύρου 2, 16673 Βούλα – Β’ Κτίριο Πάρκου Εθνικής Αντίστασης). Ο Δήμος θα παρέχει τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας έναντι του κορωνοϊού (μάσκες και αντισηπτικά).

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να κάνουν χρήση του θερμαινόμενου χώρου, είναι αναγκαίο να έχουν καλέσει εκ των προτέρων στο τηλέφωνο 6944 777166. Ο θερμαινόμενος χώρος θα παραμείνει ανοιχτός μέχρι την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου στις 08.00 π.μ., ωστόσο σε πιθανή παράταση των έντονων καιρικών φαινομένων, θα παραταθεί και η λειτουργία του.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων συστήνεται να:

– Ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και να κρατήσουν κλειστά τα οικιακά σκίαστρα (τέντες).

– Βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

– Αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

– Αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

– Προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε.

– Αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο, συστήνεται να:

– Ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.

– Έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.

– Ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους και να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

– Ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή, συστήνεται να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση. Συνίσταται η παρακολούθηση των ανακοινώσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Διαβάστε επίσης: 3Β: Απάντηση σε δημοσιεύματα για τα έργα στην Μαρίνα Βουλιαγμένης

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ