Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Απούσα η Περιφέρεια. Η αυτοδιοίκηση καλείται να βγάλει το φίδι από την τρύπα»

Σοβαρά παράπονα για τον τρόπο αντιμετώπισης των συνεπειών της κακοκαιρίας, αφήνοντας αιχμές για την Περιφέρεια, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του Δήμου Καισαριανής.

Όπως επισημαίνουν, ο Δήμος προσπαθεί από χθες, Δευτέρα, να ανταπεξέλθει σε μία συγκυρία όπου η αυτοδιοίκηση καλείται πάλι «να βγάλει το φίδι από την τρύπα» χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία, εξοπλισμό και υποδομή και με σοβαρή υποστελέχωση τομέων και υπηρεσιών.
«Η Δημοτική Αρχή προσπαθεί με μηδαμινά μέσα να διαχειριστεί την κατάσταση, χωρίς την παραμικρή υποστήριξη. Η Περιφέρεια μάλιστα που είναι εντελώς απούσα, μας κάλεσε να ενισχύσουμε το έργο της σήμερα το πρωί, δανείζοντας ένα από τα δύο μισθωμένα JCB για να καθαρίσουν την ανώνυμη οδό που συνδέει το Δημοτικό Στάδιο Κρητικόπουλος με την Κατεχάκη (οδός που είναι στην περιοχή ευθύνης της περιφέρειας). Η Περιφέρεια μας παρέσχε ελάχιστο αλάτι!», τονίζουν.

Όπως επισημαίνουν, παρά τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό, μέχρι στιγμής ο Δήμος έχει πράξει τα εξής καθήκοντα που άπτονται της αρμοδιότητάς του:
– Εξασφάλισε με κόπο 200 σακιά αλάτι τα οποία διένειμε με φειδώ γιατί η Περιφέρεια δεν τον προμήθευσε επαρκώς για να φροντίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες τους δρόμου.
– Από εχθές μέχρι αυτή τη στιγμή, με δύο οχήματα 4×4 εξυπηρετήθηκαν από τον Δήμο 12 περιστατικά νεφροπαθών και καρδιοπαθών καθώς και ένα βρέφος που έπρεπε να διακομιστεί σε νοσοκομείο.
– Διαμοίρασε το κοινωνικό συσσίτιο σε όσους δικαιούχους δεν κατάφεραν να το παραλάβουν χθες από τα ΚΑΠΗ.
– Καθάρισε πλήρως την κεντρική λεωφόρο, η οποία είναι από τους πρώτους κεντρικούς δρόμους σε συνοικίες της Αθήνας που έχουν παραδοθεί στην κυκλοφορία.
– Καθαρίζεται επίσης η είσοδος από Κατεχάκη, για να δοθεί πρόσβαση προς και από την Καισαριανή από την άνω είσοδο της πόλης.

«Τα JCB συνεχίζουν τον καθαρισμό σε όσους μικρότερους δρόμους της πόλης χωράνε να περάσουν. Στους μικρούς δρόμους δεν υπάρχει πάντα χώρος για το χιόνι που απομακρύνεται.
Τα συνεργεία του Δήμου κάνουν ταυτόχρονα καταγραφή των ζημιών.
Ένα συνεργείο του Δήμου κόβει κλαδιά από το πρωί στα σημεία που είναι προσβάσιμα με το όχημα του Δήμου.
Σε σχέση με την βλάβη που παρουσιάστηκε στην άνω Καισαριανή χθες το βράδυ η Δημοτική αρχή ήταν σε διαρκή επικοινωνία με την Πυροσβεστική και την ΔΕΔΔΗΕ, προσπαθώντας να προτεραιοποιήσει την αποκατάσταση της βλάβης το συντομότερο δυνατό», αναφέρουν, και συνεχίζουν:
«Η υποχρέωση του Δήμου ήταν να ανοίξει το δρόμο στην Εθνικής Αντιστάσεως για το συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ να φτάσει στο σημείο, το οποίο και έκανε με το ένα από τα δύο μισθωμένα JCB του Δήμου.
Λανθασμένα διατυπώθηκε (ή εκ του πονηρού) ότι το ένα JCB που καθάριζε το βράδυ ήταν αποτέλεσμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας ή εθελοντισμού. Είναι ένα από τα δύο μισθωμένα JCB του Δήμου.
Τα πεσμένα δέντρα που προκάλεσαν τη βλάβη δεν επέτρεψαν στο συνεργείο να κάνει την επισκευή και επιχείρησαν να τροφοδοτήσουν από άλλο σημείο, με αποτέλεσμα να αποκατασταθεί το ρεύμα σε μέρος της περιοχής, όχι στο σύνολο.
Η Πυροσβεστική, καθ’ ύλην αρμόδια για να απομακρύνει δέντρα πεσμένα σε πυλώνες ή καλώδια της ΔΕΔΔΗΕ δεν εμφανίστηκε χθες το βράδυ, ως όφειλε, αλλά σήμερα το πρωί.
Αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης συντονισμού μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών ήταν οι συμπολίτες μας στην άνω Καισαριανή να μείνουν χωρίς ρεύμα και κατ’ επέκταση χωρίς ζεστό νερό και θέρμανση.
Ο Δήμος Καισαριανής λυπάται βαθιά που η τοπική αυτοδιοίκηση και οι πολίτες αφήνονται σε τέτοιες στιγμές στο έλεος των καιρικών φαινομένων.
Η Δημοτική αρχή με μηδαμινά μέσα και χωρίς καμία βοήθεια από πουθενά κάνει ό,τι μπορεί για να αντεπεξέλθει. Κατανοούμε την αγανάκτηση, τον θυμό, τις δυσκολίες.
Συμμεριζόμαστε τα συναισθήματα. Θα παλέψουμε όσο μπορούμε για να αποκαταστήσουμε την ομαλότητα στην πόλη. Έστω και με τα χέρια μας.
*Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και αύριο.
**Για τα επόμενα 24ωρα, συνιστούμε περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες, μεγάλη προσοχή και υπομονή».

Διαβάστε επίσης: Περιφέρεια Αττικής: «Ανοιχτό το 98% του κεντρικού οδικού δικτύου, απεγκλωβισμός και διακομιδή 26 ασθενών»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ