Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η Καισαριανή μεταμορφώνεται

Mετά από δύο χρόνια εντατικών προσπαθειών για να ολοκληρωθούν έργα υποδομής, ο δήμαρχος Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος, δηλώνει έτοιμος να αλλάξει ριζικά την ιστορική και ηρωική πόλη.

Από το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο Πόλης και την ολοκλήρωση του Αποχετευτικού Δικτύου που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’50, μέχρι την απόκτηση νόμιμου λογισμικού για τους υπολογιστές των υπηρεσιών του Δήμου και την τακτοποίηση αυθαίρετων δημοτικών και σχολικών κτιρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων, ο Χρήστος Βοσκόπουλος ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με στόχο την ανάπτυξη της πόλης και τη βελτίωση της καθημερινότητάς της.

Αναπτυξιακά έργα 31 εκατ. ευρώ

Μέσα σε δύο χρόνια, ο δήμαρχος και το επιτελείο του, σε συνεργασία με πανεπιστήμια της χώρας, την Τεχνική και Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου και ειδικούς συμβούλους, υλοποίησαν μελέτες, υπέβαλαν προτάσεις ένταξης σε περισσότερα από 8 χρηματοδοτικά προγράμματα και πέτυχαν έγκριση για έργα συνολικής αξίας 31 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, τα επόμενα δύο χρόνια οι μελέτες θα πάρουν σάρκα και οστά με την υλοποίηση μεγάλων έργων, σε όλους τους τομείς δραστηριότητας: ήδη υλοποιούνται μεγάλες ανακαινίσεις στα σχολεία, σύντομα θα ξεκινήσει η αναστήλωση των γηπέδων και η δημιουργία ανοιχτών γυμναστηρίων, υλοποιείται ήδη αναβάθμιση του εμβληματικού αθλητικού συγκροτήματος της Νήαρ Ηστ αλλά και του Δημοτικού Σταδίου «Μιχάλης Κρητικόπουλος».

 

Ανάδειξη των ιστορικών τοπόσημων της Καισαριανής

Τους επόμενους μήνες θα δημοπρατηθούν έργα μεγάλης κλίμακας, όπως η ανάπλαση της κεντρικής Πλατείας της Καισαριανής και του Πάρκου του Σκοπευτηρίου που θα μεταμορφώσουν τις δύο εμβληματικές τοποθεσίες με τρόπο που να αναδεικνύει την ιστορική και πολιτιστική τους σημασία.

Εντός του Σκοπευτηρίου, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης θα αναβαθμιστεί και θα επεκταθεί, το ιστορικό κέντρο διασκέδασης «Χάραμα» θα αναστηλωθεί για να φιλοξενήσει μουσείο ρεμπέτικης και παραδοσιακής μουσικής, ωδείο, ραδιοφωνικό σταθμό και φεστιβάλ ρεμπέτικου, ενώ εντός του πάρκου θα διαμορφωθεί ανοιχτό θέατρο 800 θέσεων αλλά και μικρός στίβος, τοίχος αναρρίχησης και πίστα για skateboard.

 

Έμφαση στις κοινωνικές παροχές

Εντός των επόμενων δύο ετών προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων που έχει ήδη ξεκινήσει, να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα εγκατάστασης σταθμών διάθεσης ηλεκτρικών ποδηλάτων καθώς και να έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση των σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, στο πλαίσιο του προγράμματος Σ.Φ.Η.Ο., η μελέτη του οποίου έχει ολοκληρωθεί.

Άλλα εγκεκριμένα έργα υποδομής, που σχεδιάζεται να ξεκινήσουν αφού ξεκλειδώσει η χρηματοδότηση από τα αντίστοιχα προγράμματα, περιλαμβάνουν την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχείου και του 1ου Γυμνασίου Καισαριανής κι ένα μεγάλο έργο ενίσχυσης του Αντιπλημμυρικού Δικτύου στην κάτω Καισαριανή.

 

Εξωστρέφεια και διεθνής αναβάθμιση της πόλης

Ο δήμαρχος Καισαριανής, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του, πήρε μια σειρά πρωτοβουλιών εξωστρέφειας και δικτύωσης, με στόχο να βγάλει την ιστορική πόλη από την αφάνεια και να αξιοποιήσει το brand name προς όφελος των πολιτών, των τοπικών επιχειρήσεων αλλά και του Δήμου συνολικά. Ενέταξε την Καισαριανή στο Παγκόσμιο Σύμφωνο Δημάρχων καθώς και στο Δίκτυο «Βιώσιμη Πόλη», εξασφαλίζοντας πολύτιμη δικτύωση, τεχνική και επιστημονική υποστήριξη στην υλοποίηση των δεκάδων έργων που έχει δρομολογήσει.

Κάτοψη (μακέτα) της πλατείας Καισαριανής

Ενεργειακή αυτονομία

Επίσης, με πρωτοβουλία του, η Καισαριανή με άλλους 5 όμορους δήμους ιδρύουν Ενεργειακή Κοινότητα, η οποία θα τους επιτρέψει να αυτονομηθούν ενεργειακά, με στόχο να εκμηδενιστεί το τεράστιο κόστος ενέργειας και να μειωθεί το ενεργειακό τους αποτύπωμα. Μέσω της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών στις ταράτσες των δημοτικών κτιρίων, οι Δήμοι θα αξιοποιήσουν την πλεονάζουσα παραγόμενη ενέργεια, προσφέροντάς την στα νοικοκυριά της πόλης που δυσκολεύονται να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

 

Δράση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Για το 2022 και την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Δήμος σχεδιάζει πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, υπό την καθοδήγηση Επιτροπής Προσωπικοτήτων με επικεφαλής τη σπουδαία Μικρασιάτισσα ιστορικό, Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ