Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κένεθ Μπράνα: Το δικό μου «Belfast»

Ο βραβευμένος με τρία βραβεία BAFTA και δυο βραβεία Emmy διάσημος ηθοποιός και σκηνοθέτης Κένεθ Μπράνα (έχει προταθεί επίσης για 5 Όσκαρ, σε 5 διαφορετικές κατηγορίες, καθώς και για 5 Χρυσές Σφαίρες) στην τελευταία του ταινία που σκηνοθετεί, το «Belfast» παρουσιάζει μια τρυφερή, ενίοτε χιουμοριστική, αλλά τελικά μια βαθιά βιωματική ταινία σχετικά με την παιδική ηλικία ενός αγοριού στα ταραγμένα χρόνια στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Βιωματική, επειδή το Μπέλφαστ είναι η γενέτειρά του. «Αυτή είναι η πιο προσωπική ταινία που έχω κάνει. Για ένα μέρος και για κάποιους ανθρώπους που αγαπώ», λέει χαρακτηριστικά.

«Το Μπέλφαστ είναι μια πόλη με ιστορίες», συμπληρώνει ο Κένεθ Μπράνα σχολιάζοντας την 18η ταινία του με αυτό τον τίτλο, «και στα τέλη της δεκαετίας του 1960 πέρασε μια απίστευτα ταραχώδη περίοδο της ιστορίας του, πολύ δραματική, μερικές φορές βίαιη, στην οποία παγιδευτήκαμε εγώ και η οικογένειά μου. Μου πήρε πενήντα χρόνια για να βρω τον σωστό τρόπο να γράψω γι’ αυτό, να βρω τον τόνο που ήθελα. Μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να καταλάβουμε πόσο απλά μπορεί να είναι τα πράγματα. Η ιστορία της παιδικής μου ηλικίας ενέπνευσε την ταινία, και με ενδιέφερε να εξερευνήσω το σημείο που το παιδί περνά στην ενηλικίωση, όπου χάνεται η αθωότητα. Στο Μπέλφαστ το 1969, βιώνουμε έναν κόσμο σε μετάβαση, η ειδυλλιακή γειτονιά ανατρέπεται από την άφιξη ενός όχλου που περνάει σαν ένα σμήνος μελισσών και καταστρέφει αυτή την ειρήνη. Θυμάμαι τη ζωή να ανατρέπεται σε ένα απόγευμα, σχεδόν σε αργή κίνηση, χωρίς να καταλαβαίνω τον ήχο που άκουγα, και μετά να γυρνάω και να κοιτάζω τον όχλο στο κάτω μέρος του δρόμου και η ζωή δεν ήταν ποτέ, ποτέ, ποτέ ξανά η ίδια. Ένιωσα ότι υπήρχε κάτι το δραματικό και οικουμενικό σε αυτό το γεγονός, επειδή οι άνθρωποι μπορεί να αναγνωρίσουν ένα σημείο ταύτισης με τη ζωή τους».

BELFAST (2021)

Γυρίσματα μέσα στην πανδημία

Αναφερόμενος στις δυσκολίες που συνάντησε για τα γυρίσματα του «Μπέλφαστ», στη Βόρεια Ιρλανδία και την Αγγλία, ο Κένεθ Μπράνα λέει: «Μόλις ολοκληρώθηκε το σενάριο, την άνοιξη του 2020, τα γυρίσματα δεν άργησαν να ξεκινήσουν. Προσπαθήσαμε να βρούμε τις θετικές πτυχές των γυρισμάτων σε μια πανδημία και μια από αυτές ήταν ότι επειδή το καστ έπρεπε να ζήσει σε μια φούσκα, δημιουργήθηκε πολύ γρήγορα μια αίσθηση οικογένειας».

Το πιο σημαντικό στοιχείο για τον σκηνοθέτη ήταν να βρεθεί το αγόρι που θα υποδυθεί τον εννιάχρονο Μπάντυ, που εμφανίζεται σχεδόν σε κάθε σκηνή και του οποίου η άποψη και η φαντασία αποτελούν τον κεντρικό άξονα της ταινίας. «Πάντα έβρισκα κάτι πολύ συναρπαστικό στο να βλέπω σπουδαίες ερμηνείες από παιδιά», εξηγεί ο Κένεθ Μπράνα και συμπληρώνει: «Το σενάριο το έχω γράψει μέσα από τα μάτια ενός νεαρού αγοριού, του Μπάντυ, που είναι μια φανταστική εκδοχή μου. Ο ήρωας αρχίζει να φιλτράρει τις εμπειρίες του μέσω της έκθεσης σε πολλές ταινίες και στην τηλεόραση. Οι εικόνες της μεγάλης οθόνης είχαν τεράστιο αντίκτυπο στην ανάπτυξη της φαντασίας μου και ήθελα ο ήρωας να έχει τις ίδιες εμπειρίες. Ο μικρός λατρεύει τα γουέστερν. Έτσι, μερικές φορές ένιωθα σαν να έγραφα ένα γουέστερν που κατασκευαζόταν στο μυαλό του. Οι ταινίες που παρακολουθεί έχουν μια ξεκάθαρη αίσθηση του καλού εναντίον του κακού και μαθαίνει να διακρίνει το κακό όταν βλέπει κάποιον να χτυπά με γροθιές ανθρώπους στην άκρη του δρόμου. Έτσι, δεν είναι μια ακριβής εκδοχή της ζωής κανενός, επειδή είναι η εκδοχή που παίζει μέσα στο κεφάλι του αγοριού. Μέσα από το πρίσμα του χρόνου, 50 χρόνια μετά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό που βλέπει ο Μπάντυ δεν είναι ακριβώς αυτό που είδα, αλλά σίγουρα υπάρχει μια ποιητική αλήθεια μέσα σε αυτό που αναδύεται».

 

Περπατώντας στους δρόμους του

Προκειμένου να δημιουργήσει κάτι τόσο προσωπικό, όσο ο δρόμος στον οποίο μεγάλωσε, ο Κένεθ Μπράνα επέλεξε ως Σχεδιαστή Παραγωγής, τον Τζιμ Κλέι, με τον οποίο είχε δουλέψει στις δυο διασκευές του σε έργα της Αγκάθα Κρίστι, στα: «Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές» και «Έγκλημα Στο Νείλο». Μαζί, περπάτησαν στους δρόμους του Μπέλφαστ και όπως λέει και ο Τζιμ Κλέι: «Ο δρόμος που καταλήξαμε να φτιάξουμε δεν υπάρχει πια, αλλά μπορείτε ακόμα να βρείτε μια πραγματική αίσθηση της πόλης όπως θα ήταν στα τέλη της δεκαετίας του ’60». Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν η ρεαλιστική απεικόνιση και η αυθεντικότητα των σκηνών.

INFO

Η ταινία του Κένεθ Μπράνα Belfast (παραγωγής Ηνωμένου Βασιλείου, 2021), στην οποία πρωταγωνιστούν ο μικρός Τζουντ Χιλ και οι Κατρίνα Μπαλφ, Τζούντι Ντεντς, Τζέιμι Ντόρμαν και Κίραν Χάιντς προβάλλεται στις αίθουσες από 27 Ιανουαρίου σε διανομή TULIP

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ