Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η αποκομιδή κλαδιών από πολλά σημεία του Αλίμου. Τα κλαδιά προέρχονται τόσο από τα δέντρα που διαλύθηκαν κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, όσο και από κλαδέματα κήπων, τα οποία αυτό το διάστημα είναι συνεχή.
«Γι αυτό και εξακολουθούν να εμφανίζονται απόκλαδα σε αρκετά σημεία του Αλίμου, παρόλο που 5 συνεργεία του Δήμου μας σαρώνουν ασταμάτητα ολόκληρη την πόλη, κάνοντας αποκομιδή, εξηγεί ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης.
Όπως ενημερώνει, για τα κλαδέματα, καθώς και για τους κορμούς των σπασμένων δένδρων που μάζεψαν τα αρμόδια συνεργεία μετά την κακοκαιρία “Ελπίδα”, ο Δήμος εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης.
Ειδικότερα, οι κορμοί, κλώνοι και απόκλαδα συγκεντρώνονται στο συνεργείο του Δήμου και τεμαχίζονται σε μικρά κομμάτια. Εν συνεχεία μεταφέρονται στην μονάδα των Δήμων που παράγει κομπόστ και μετατρέπονται σε λίπασμα μαζί με άλλα οργανικά απόβλητα, επιστρέφουν δηλαδή στην φύση.
Με τον τρόπο αυτόν, ελαχιστοποιείται η επιβάρυνση τόσο στο δημοτικό Ταμείο, όσο και στο περιβάλλον.
«Γιατί δεν μοιράζουμε κλαδιά για το τζάκι»
Δεκάδες είναι τα ερωτήματα που δέχεται το τελευταίο διάστημα ο δήμαρχος Αλίμου σχετικά με την μη εφαρμογή προγράμματος δωρεάν διανομής κορμών για το τζάκι, κάτι το οποίο πράττουν άλλοι δήμοι.
Η εξήγηση που δίνει ο κ. Κονδύλης είναι η ακόλουθη:
«Η ξυλεία αυτή είναι ακόμα νωπή και πολύ επιβλαβής για το περιβάλλον η καύση της.
Δεν πρόκειται για καυσόξυλα που καίμε στο τζάκι, αλλά για (χλωρούς ακόμα) κορμούς που δεν πρέπει να καούν φέτος.
Οι κορμοί αυτοί θα μπορούν να καούν με ασφάλεια τον επόμενο χειμώνα, εφόσον φέτος αποθηκευτούν (για αρκετούς μήνες) σε ξηρό και θερμό περιβάλλον και μετατραπούν σε καυσόξυλα.
Συνεπώς, η καύση των δένδρων αυτών τώρα, αποτελεί σοβαρό λάθος με αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον, αλλά και για τα σπίτια (που θα γεμίσουν κάπνα κ.λπ.).
Επιπλέον, κάποια από τα δένδρα που έσπασαν και μαζέψαμε (π.χ. λεύκες) δεν είναι βραδύκαυστα, συνεπώς δεν καίγονται στο τζάκι, ούτως ή άλλως.
Γι αυτό και καταλήξαμε στην απόφαση οι κορμοί να μην μοιραστούν στους πολίτες προς καύση, αλλά να ακολουθήσουν κανονικά την οδό της ανακύκλωσης (κομποστοποίησης), μαζί με τα υπόλοιπα απόκλαδα και τα οργανικά μας απόβλητα.
Προσπαθούμε πάντοτε να κάνουμε την πλέον φιλική στο περιβάλλον και την πιο οικολογική διαχείριση των αποβλήτων μας, γι αυτό και ζητάμε την συμμετοχή όλων των συμπολιτών μας σε αυτήν μας την προσπάθεια!».
Διαβάστε επίσης: Άλιμος: Εγκαινιάστηκε η έκθεση του ζωγράφου Μάκη Θεοφυλακτόπουλου