Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δοκιμάσαμε: Jeep Compass 1.3T DDCT 150hp

Καθώς η κατηγορία των SUV αυξάνει συνεχώς το ποσοστό της στις συνολικές πωλήσεις παγκοσμίως, όλες οι εταιρείες αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν. Άλλες πρόσθεσαν ένα νέο μοντέλο στη γκάμα τους και άλλες άλλαξαν τον χαρακτήρα ιστορικών μοντέλων τους, προς το πιο «ήπιο». Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Jeep, που ως… «εφευρέτης» της κατηγορίας αμιγώς εκτός δρόμου κυριαρχεί σε αυτήν από το… 1940! Τα τελευταία χρόνια, όμως, άλλαξε αισθητά το «μείγμα» της, ώστε να γεννηθούν σπουδαία SUV όπως απαιτεί η αγορά.

Το Compass είναι ένα απ’ αυτά, που με το λογικό εξωτερικό του μέγεθος απέκτησε πολλούς φίλους και στην Ευρώπη, ενώ ο «γάμος» με την Fiat πρόσθεσε και σε αυτό το μοντέλο κινητήρες που ταιριάζουν στις ευρωπαϊκές συνήθειες και ανάγκες. Το προσθοκίνητο Compass που οδηγήσαμε αποδείχτηκε πολύ καλό για εξορμήσεις εκτός πόλης, ακόμα και σε ήπιες εκτός δρόμου διαδρομές. Δεν έχει, φυσικά, φιλοδοξίες να ανταγωνιστεί τα αδελφάκια του -κλασικά τζιπ- σε επίπεδο σκληρών εκτός δρόμου συνθηκών, αλλά αυτό το γνωρίζουν και όσοι το προτιμήσουν…

Εξωτερικά δεν υπάρχει κάτι που να χτυπάει άσχημα στο μάτι, αφού πρόκειται για μια κλασική μορφή χωρίς σχεδιαστικές εξάρσεις. Στο εσωτερικό βλέπουμε έναν εντελώς νέο σχεδιασμό, όπου ξεχωρίζει η άνετη καμπίνα και το καινούργιο ταμπλό, με μια ευχάριστη αισθητική. Όλες οι λειτουργίες και εφαρμογές γίνονται μέσω μιας νέας οθόνης αφής, από 8,4 έως και 10,1 ίντσες ανάλογα με την έκδοση.  Υπάρχει στη διάθεση του οδηγού ένα τελευταίας γενιάς σύστημα πολυμέσων UConnect 5, το οποίο  προσφέρει ασύρματη λειτουργία για τα smartphones, δυνατότητα ταυτόχρονης σύνδεση δύο συσκευών κλπ. Πολλοί ικανοποιητικοί οι χώροι για τους επιβάτες, καθώς και το πορτμπαγκάζ των 438 λίτρων. Τριπλάσιοι είναι οι αποθηκευτικοί χώροι σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, ενώ υπάρχουν πολλά νέα συστήματα προηγμένης συνδεσιμότητας.

Ο κινητήρας βενζίνης 1.3 λίτρων και 150 ίππων της δοκιμής μας, με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 6 σχέσεων και τις αυστηρές προδιαγραφές Euro 6D-Final, προσφέρει 27% μειωμένες εκπομπές CO2 σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Όλες οι εκδόσεις διαθέτουν εντυπωσιακό πακέτο εξοπλισμού και καλύπτονται με 4 χρόνια εγγύησης έως τις 160.000 χιλιόμετρα και ίσης διάρκειας οδική βοήθεια! Η τιμή της βασικής έκδοσης είναι 28.400 ευρώ, ενώ υπάρχει και η φτηνότερη των 130 ίππων και μηχανικό κιβώτιο, που ξεκινά από τις 26.200 ευρώ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ