Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δύο ταινίες για την Ουκρανία

Δύο συγκλονιστικές ταινίες για την Ουκρανία προβάλλει, από 3 μέχρι και 9 Μαρτίου 2022, ο ιστορικός κινηματογράφος της Αθήνας ΑΣΤΥ (στην πλατεία Κοραή) καθημερινά και με εισιτήριο 5,00 ευρώ. Στις 5.00 μ.μ. θα προβάλλει τη «Δύναμη της αλήθειας» και στις 7.00 μ.μ. το «Ταξίδι στην Κριμαία».

Η Δύναμη της Αλήθειας

Αρχικός τίτλος: Donbass

Είδος; Δράμα

Παραγωγής: Γερμανία, Ουκρανία, Γαλλία (2018)

Διάρκεια: 2 ώρες και 2 λεπτά

Σκηνοθεσία: Σεργκέι Λόζνιτσα

Παίζουν: Ταμάρα Γιατσένκο, Ιρίνα Ζάγιαρμιουκ, Γκριγκόρι Μάσλιουκ

Σύνοψη: Στην ανατολική Ουκρανία, η κοινωνία αρχίζει να υποβαθμίζεται καθώς τα αποτελέσματα της προπαγάνδας και της χειραγώγησης αρχίζουν να εμφανίζονται σε αυτήν την εποχή μετά την αλήθεια.

Σχόλιο: Με μια ταινία που δείχνει τα γυρίσματα μιας ταινίας, ο Λόζνιτσα απεικονίζει μια κοινωνία που βρίσκεται σε σύγχυση και καταστρέφεται από τη διαφθορά, τον εκβιασμό, την ανομία και τον διχασμό και κυβερνάται από στρατιωτικούς και παραστρατιωτικούς τραμπούκους που είναι σε πόλεμο μεταξύ τους. Και όλα αυτά, σε μια εποχή που η χώρα θέλει να αποσχισθεί αφού προηγουμένως η Ρωσία εισέβαλε και προσάρτησε την Κριμαία.

Ταξίδι στην Κριμαία

Αρχικός τίτλος: Evge

Είδος: Δράμα

Παραγωγής: 2019

Διάρκεια: 1 ώρα και 36 λεπτά

Σκηνοθεσία: Νάριμαν Αλίεφ

Παίζουν: Αχμέν Σεϊταμπλάεφ, Ρεμτζί Μπιλιάλοφ, Νταρίγια Μπαριχασβίλι

Σύνοψη: Ένας πατέρας και ένας γιος από οικογένεια Τατάρων της Κριμαίας μεταφέρουν το σώμα του νεκρού μεγαλύτερου γιου και αδελφού από το Κίεβο για να τον θάψουν στην Κριμαία.

Σχόλιο: Ένας Τατάρος από την Κριμαία άνδρας μαζί με τον νεαρό γιο του φτάνουν στο νεκροτομείο του Κιέβου για να παραλάβουν (με «φακελάκι») τη σορό του γιου και αδερφού τους αντίστοιχα, ο οποίος σκοτώθηκε όντας εθελοντής στον Ουκρανικό στρατό, στις μάχες κατά της Ρωσίας. Φορτώνουν το φέρετρο στο αυτοκίνητό τους και ξεκινούν ένα μακρύ, δραματικό δρόμο προς τη πατρίδα. Δυο διαφορετικές γενιές με διαφορετικές νοοτροπίες και μνήμες, αναγκάζονται να συμβιώσουν σε αυτό το ταξίδι, γεγονός που δεν είναι καθόλου εύκολο, με αποκορύφωμα το φινάλε, που παίρνει μια ξαφνική λυρική, αλληγορική ανατροπή.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ