Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Χειμώνας στις Φλόγες

Χειμώνας στις Φλόγες: Η Μάχη της Ουκρανίας για την Ελευθερία – Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom

Είδος: Ντοκιμαντέρ, Ιστορικό (102΄)

Χώρες: Ουκρανία, Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο (2015)

Σκηνοθεσία: Εβγκένι Αφινέφσκι

Σύνοψη: Ένα ντοκιμαντέρ για τις αναταραχές στην Ουκρανία το 2013 και το 2014, καθώς οι φοιτητικές διαδηλώσεις υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης εξελίχθηκαν σε μια βίαιη εξέγερση που ζητούσε την παραίτηση του Προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Κριτική: Ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για τις πρώτες εξεγέρσεις των Ουκρανών από το χειμώνα του 2013, που ήθελαν να μπει η χώρα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ο εκλεγμένος πρόεδρος Γιανούκοβιτς το αρνήθηκε.

Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί μια ειρηνική διαδήλωση λίγων ημερών να εξελίσσεται σε επανάσταση διάρκειας 90 ημερών εναντίον του Γιανούκοβιτς με σκοπό την ανατροπή του και τη βιαιότητα του καθεστώτος για την καταστολή της.

Επίκαιρο σήμερα και συγκινητικό, το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει συνεντεύξεις και δηλώσεις διαδηλωτών και απλών ανθρώπων που το μόνο που επιθυμούσαν ήταν η ένωση της χώρας τους με την Ευρώπη, ώστε «να αισθανθούν ελεύθεροι» και να «μην οπισθοδρομήσει η χώρα τους».

Χωρίς να εμβαθύνει σε πολιτικές αναλύσεις, το γεμάτο αρχειακό υλικό ντοκιμαντέρ, αναδεικνύει το πάθος των Ουκρανών για αλλαγή και ταυτόχρονα την κατασταλτική βία της εξουσίας και τις επαίσχυντες πράξεις από την μεριά της αστυνομίας, με επιθέσεις με αληθινά πυρά προς τον άμαχο πληθυσμό.

(Προβάλλεται στο Netflix)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ