Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ψήφισμα καταδίκης του πολέμου στην Ουκρανία

Ψήφισμα καταδίκης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία υιοθέτησε, κατά πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα.

Επίσης, αποφασίστηκε η συλλογή και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον δοκιμαζόμενο λαό της χώρας.

Ακολουθεί το ψήφισμα:

ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΡΑ!

Καταδικάζουμε απερίφραστα τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, ανεξάρτητης χώρας στην καρδιά της Ευρώπης. Τίποτε δεν δικαιολογεί την ολέθρια αυτή επιλογή της ρωσικής ηγεσίας, που είναι σε πλήρη αντίθεση με κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου, του σεβασμού της ακεραιότητας και ανεξαρτησίας των κρατών, της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και της ειρηνικής συνύπαρξης.

Μαζί με όλο τον ελληνικό λαό, απαιτούμε την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών, που έχουν κύριο θύμα τους τον άμαχο πληθυσμό, ξεριζώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από τις εστίες τους.

Δηλώνουμε ενεργητικά αλληλέγγυοι στον σκληρά δοκιμαζόμενο λαό, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικής εθνικής καταγωγής πολιτών της Ουκρανίας, στην Μαριούπολη και αλλού.

Θεωρούμε ότι η Μόσχα και το Κίεβο μπορούν να φτάσουν σε συμφωνία ειρήνης και καλής γειτονίας, στην βάση των αρχών του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ, με όρους ίσης ασφάλειας. Μια ειρηνική Ευρώπη, μακριά από νέο ψυχρό πόλεμο, χρειάζεται την συνεργασία τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας.

Οι πρόσφυγες να τύχουν της προβλεπόμενης από το διεθνές δίκαιο προστασίας και η Ουκρανία γενναίας ευρωπαϊκής βοήθειας για την οικονομική της ανόρθωση, όχι για τον υπερεξοπλισμό της.

Η Ελλάδα, με τα ιδιαίτερα εθνικά της προβλήματα, να αποφύγει στρατιωτική εμπλοκή στην κρίση, συνυπολογίζοντας και την διατήρηση καλών σχέσεων με την Ρωσία. Με αφορμή την Ουκρανική κρίση, επισημαίνουμε ότι, σχεδόν μισό αιώνα, συνεχίζεται η de facto διχοτόμηση της Κύπρου, χώρας-μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ, χωρίς οι ισχυροί της Δύσης να έχουν ασκήσει τις αναγκαίες πιέσεις για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και της επανένωσης του νησιού, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Συλλογικά η ΕΕ να αντιμετωπίσει τις οικονομικοκοινωνικές συνέπειες από το βάθεμα της ενεργειακής κρίσης και τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, ζήτημα που αφορά άμεσα και την χώρα μας.

Καλούμε την δημοτική αρχή και τους φορείς της πόλης μας να προγραμματίσουν αμέσως δράσεις συλλογής και αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στην σκληρά δοκιμαζόμενη Ουκρανία και παράλληλα, να συμμετέχουν στο αντιπολεμικό κίνημα.

2 Μαρτίου 2022

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΥΡΩΝΑ

 

Διαβάστε επίσης: «Strong me» για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ