Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Για τους Έλληνες της Ουκρανίας

Γράφει η Zωή Ράπτη
Υφυπουργός Υγείας βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών

H επίθεση της Ρωσίας σ’ ένα κυρίαρχο κράτος, την Ουκρανία, αποτελεί ένα κάκιστο προηγούμενο για την παγκόσμια ισορροπία και τη διεθνή ασφάλεια. Οι περισσότερες χώρες με τις οποίες η Ελλάδα συμμαχεί στρατιωτικά και συνεργάζεται οικονομικά, πολιτικά και με τις οποίες διατηρεί διπλωματικές σχέσεις -για παράδειγμα τα μέλη του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε., του Συμβουλίου της Ευρώπης- καταδίκασαν αυτή την επίθεση, εξέφρασαν δημόσια και ενεργά τη στήριξή τους στον ουκρανικό λαό και αποφάσισαν μια σειρά από κυρώσεις σε βάρος της επιτιθέμενης πλευράς, της Ρωσίας.

Η χώρα μας έχει αυξημένο ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα αφού στην Ουκρανία ζουν -κυρίως στην περιοχή Μαριούπολης- περισσότεροι από 100.000 Έλληνες ομογενείς. Αυτή η εθνική μειονότητα της Ουκρανίας δεν είναι… χθεσινή. Έλληνες έχουν αποικίσει την ευρύτερη περιοχή από την αρχαιότητα και οι κοινότητές μας συνεχίζουν να μένουν, να εργάζονται και να ακμάζουν εκεί, παρά τους κατά καιρούς διωγμούς, τις διώξεις, τις επιδρομές και τις συντονισμένες προσπάθειες εξολόθρευσής τους από ληστρικές ομάδες επιδρομέων ή τυραννικές κυβερνήσεις.

Οι αδελφοί μας που ζουν στην Ουκρανία είναι ένα ολοζώντανο και ακμαίο κομμάτι του Ελληνισμού και λειτουργούν ως πρεσβευτές του πολιτισμού και των αξιών μας σ’ αυτή τη χώρα.

Εμείς οφείλουμε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, όπου είναι εκτεθειμένοι σε τεράστιους κινδύνους και έχουν την ανάγκη της μητέρας πατρίδας, να τους σταθούμε με κάθε πρόσφορο τρόπο. Ήδη η ελληνική μειονότητα θρηνεί απώλειες εξαιτίας μιας σύγκρουσης στην οποία δεν έχει καμία ανάμειξη και συμμετοχή. Ήδη ο πολεμικός κίνδυνος και η ανασφάλεια για το μέλλον έχει περάσει τα κατώφλια των σπιτιών των Ελλήνων της Ουκρανίας.

Η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε άμεσα να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στους ομογενείς μας στην Ουκρανία και βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή ώστε να παρέχει στο άμεσο μέλλον οποιαδήποτε άλλη διευκόλυνση και ενίσχυση επιβάλλουν οι περιστάσεις.

Δεν αφήνουμε κανέναν Έλληνα πίσω, μόνο, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου κι αν βρίσκεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ