Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Fareed Zakaria: Δέκα μαθήματα για την εποχή μετά την πανδημία

Σχε­δόν δυο χρό­νια με­τά την εμ­φά­νι­ση της παν­δη­μί­ας του Covid-19, άλ­λα­ξαν πολ­λά και ο κο­ρω­νο­ϊ­ός δεν είναι πια ένας άγνω­στος «εχθρός». Ακού­με συ­χνά να λέ­γε­ται ότι «τί­πο­τα δεν θα είναι πια όπως πριν» και ότι θα μι­λά­με πλέ­ον για «τη με­τά κο­ρω­νο­ϊό επο­χή». Όμως είναι βέ­βαιο πως ο Covid-19 θα αφή­σει το στίγ­μα του στον γε­ω­πο­λι­τι­κό και γε­ω­οι­κο­νο­μι­κό Χάρ­τη.

Επει­δή ο κίν­δυ­νος της οπι­σθο­δρό­μη­σης είναι ορα­τός το βι­βλίο του Zakaria δεν αφο­ρά την παν­δη­μία αλ­λά μάλ­λον τον κό­σμο που θα δη­μι­ουρ­γη­θεί ως απο­τέ­λε­σμα της παν­δη­μί­ας. Αφο­ρά και τη δι­κή μας αντί­δρα­ση σ’ αυτόν τον κό­σμο. Το βι­βλίο του, προ­φα­νώς αφο­ρά τον «με­τα­παν­δη­μι­κό κό­σμο» όχι επει­δή ο κο­ρω­νο­ϊ­ός ανή­κει πια στο πα­ρελ­θόν, αλ­λά επει­δή έχου­με πε­ρά­σει ένα κρί­σι­μο όριο. Σή­με­ρα όλοι σχε­δόν οι κά­τοι­κοι του πλα­νή­τη μας ξέ­ρουν τι θα πει παν­δη­μία. Έχουν πλέ­ον βι­ώ­σει τις δυ­σκο­λί­ες και το κό­στος της αντι­με­τώ­πι­σής της. Η παν­δη­μία του Covid-19 μπο­ρεί να επι­μεί­νει, αλ­λά ακό­μα κι αν εξου­δε­τε­ρω­θεί, είναι σχε­δόν βέ­βαιο πως στο μέλ­λον θα κά­νουν την εμ­φά­νι­σή τους άλ­λες επι­δη­μί­ες. Με αυτήν τη γνώ­ση και την εμπει­ρία ζού­με πλέ­ον σε μια νέα επο­χή: την με­τα­παν­δη­μι­κή.

Ο Fareed Zakaria είναι ο οικο­δε­σπό­της της εμ­βλη­μα­τι­κής εκ­πο­μπής του CNN για τις δι­ε­θνείς υπο­θέ­σεις, Fareed Zakaria GPS.

Εκδόσεις Επίκεντρο

Συγγραφέας: Fareed Zakaria

Σελίδες: 264

Τιμή: 14,00 ευρώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ