Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα «Έξυπνη Πόλη» ύψους 4,8 εκατ. ευρώ

Εγκρίθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών η πρόταση του Δήμου Βύρωνα με τίτλο «SMART CITIES» (Έξυπνη πόλη), ύψους 4.861.000€ που είχε κατατεθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που αφορά ευφυείς ψηφιακές εφαρμογές σχετικές με: τη δημόσια υγεία & πρόνοια, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την ασφάλεια και την πολιτική προστασία.

Συγκεκριμένα η πρόταση του Δήμου Βύρωνα περιλαμβάνει:

– Την ευρεία χρήση έξυπνων φωτιστικών LED για καλύτερο οδοφωτισμό και εξοικονόμηση ενέργειας, με παράλληλη δυνατότητα καταγραφής της κατανάλωσης ενέργειας, τη διάγνωση και τον εντοπισμό βλαβών κ.α.
– Έξυπνες διαβάσεις πεζών σε σχολεία και άλλες οδούς της πόλης (επίσης με LED) με αυτόματη αναγνώριση παρουσίας πεζών και ειδική σήμανση για τη νύχτα ή για άσχημες καιρικές συνθήκες.
– Ενεργειακή αναβάθμιση πλατειών με αντικατάσταση των φωτιστικών, με LED.

– Ενεργειακή παρακολούθηση κτιρίων, με σύστημα ελέγχου και προγραμματισμού λειτουργίας των ηλεκτρικών συσκευών και καταγραφή κατανάλωσης ενέργειας.
– Βελτίωση αποκομιδής απορριμμάτων με αποτύπωση της θέσης των κάδων και ένδειξη της πληρότητας και του είδος των απορριμμάτων που περιέχουν.
– Σύστημα διαχείρισης του στόλου των δημοτικών οχημάτων, με παρακολούθηση της θέσης τους, των καυσίμων, των χιλιομέτρων και της πορείας συντήρησής τους.
– Ακριβέστερο έλεγχο του αρδευτικού συστήματος στους χώρους πρασίνου.
– Δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου των πολιτών που εξυπηρετεί η Κοινωνική Υπηρεσία.
– Ενημέρωση των δημοτών -μέσω διαδικτύου- για οφειλές προς το Δήμο και δυνατότητα ηλεκτρονικής πληρωμής τους.
– Προμήθεια μη επανδρωμένου τηλεκατευθυνόμενου ιπτάμενου μέσου (drone) για την καλύτερη επιτήρηση του δάσους του Υμηττού.
– Αγορά πυροσβεστικού οχήματος με δεξαμενή νερού και εξοπλισμό εκχιονισμού.
– Εγκατάσταση εφαρμογής ψηφιοποίησης των φακέλων του δημοτολογίου, του ανθρώπινου δυναμικού και της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Ο «Έξυπνος Βύρωνας» στην πράξη είναι ένα οργανωμένο σχέδιο παρεμβάσεων που μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, ύστερα από μια μακρά περίοδο διαπραγμάτευσης. Οι δράσεις αυτές στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και στην αξιοποίηση της τεχνολογίας για την εξοικονόμηση οικονομικών και φυσικών πόρων, που βελτιώνουν τα δημοσιονομικά του Δήμου και προστατεύουν το περιβάλλον μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας.

 

Διαβάστε επίσης: Τέσσερα ειδικά απορριμματοφόρα και 925 καφέ κάδους συλλογής βιοαποβλήτων απέκτησε η πόλη

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ