Στο Υπουργείο Υγείας πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 21 Μαρτίου η παρουσίαση του Εγχειριδίου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για Παιδιά και Εφήβους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) «WHO Pocket Book of Primary Health Care for Children and Adolescents».
Η αν. υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη υποδέχθηκαν τον περιφερειακό διευθυντή του ΠΟΥ Ευρώπης Dr. Hans Kluge, την διευθύντρια του Τμήματος Πολιτικών και Συστημάτων Υγείας των χωρών του ΠΟΥ Ευρώπης Dr. Natasha Azzopardi Muscat, καθώς και συμβούλους του ΠΟΥ Ευρώπης, μεταξύ των οποίων τον Δρ. Παύλο Θεοδωράκη και τον Dr. Joao Breda.
O Dr. Martin Weber, Eπικεφαλής του Γραφείου Ποιότητας Φροντίδας του ΠΟΥ στην Αθήνα προχώρησε σε μία εκτενή παρουσίαση του Εγχειριδίου, το οποίο περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο προαγωγής της ψυχικής υγείας για όλα τα παιδιά, καθώς και πληροφορίες που επιτρέπουν στους παρόχους Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας να προσδιορίζουν και να διαχειρίζονται κοινές καταστάσεις ψυχικής υγείας και μέσω παραπομπής, σε συνεργασία με ειδικούς ψυχικής υγείας.
Η αν. υπουργός εξήρε την πρωτοβουλία του ΠΟΥ για την συγκεκριμένη έκδοση, αναφέροντας ότι το βιβλίο αποτελεί ένα σημαντικό βοηθητικό εργαλείο για τους επαγγελματίες υγείας τόσο στη χώρα μας – και ειδικά για τις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές – όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη.
Η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για την ψυχική υγεία, Ζωή Ράπτη δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Παράλληλα με τη συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ολοκληρώνουμε τη μεταρρύθμιση της φροντίδας ψυχικής υγείας στην χώρα μας. Τα μισά από όλα τα προβλήματα ψυχικής υγείας στην ενήλικη ζωή ξεκινούν κατά τη διάρκεια ή πριν από την εφηβεία και η πανδημία COVID-19 έχει επιδεινώσει την κατάσταση της ψυχικής υγείας πολλών παιδιών και εφήβων. Οι υπηρεσίες φροντίδας ψυχικής υγείας που παρέχονται εντός της κοινότητας και είναι πλήρως ενσωματωμένες στις κύριες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση, την προστασία και τη βελτίωση της ψυχικής υγείας και ευημερίας των παιδιών και των εφήβων μας».
Γραφείο Ποιότητας Φροντίδας του ΠΟΥ στην Αθήνα
Την Δευτέρα 21 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν και τα επίσημα εγκαίνια του νέου Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών, που έχει ιδρύσει στην Αθήνα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο λειτουργίας του Κέντρου, θα υλοποιηθεί το νέο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ποιότητα των υπηρεσιών ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους.
Η παιδική ηλικία και η εφηβεία αποτελούν κρίσιμα στάδια της ζωής για την ψυχική υγεία, καθώς αυτή την περίοδο σημειώνεται ταχεία ανάπτυξη του ανθρώπου. Δυστυχώς, η ψυχική υγεία των παιδιών και των νέων στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ έχει υποστεί σημαντική πίεση τα τελευταία χρόνια. Αρχικά εξαιτίας της πανδημίας COVID-19 και τώρα λόγω των εκατομμύρια παιδιών που πλήττονται από την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία.
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν, επίσης, ο περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ Dr Hans Henri Kluge, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η αν. υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.
Θ. Πλεύρης: «Εθνική Υπηρεσία Υγείας του 21ου αιώνα»
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε σχετικά: «Το Γραφείο Ποιότητας Φροντίδας του ΠΟΥ στην Αθήνα έρχεται σε μια περίοδο που η υποστήριξη της χώρας γίνεται απαραίτητο εργαλείο για την καταπολέμηση μελλοντικών κρίσεων. Και μία από αυτές τις κρίσεις σχετίζεται με την ψυχική υγεία των ανθρώπων μας. Εδώ πρέπει να προσθέσω πόσο περήφανος είμαι που όπως δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός μας κ. Μητσοτάκης στον Περιφερειάρχη μας Δρ. Kluge, καταφέραμε τώρα να ξεκινήσουμε το Πρόγραμμα για την Ψυχική Υγεία για Παιδιά και Εφήβους.
Κλείνοντας, θα ήθελα να κάνω μια σημαντική ανακοίνωση. Η ελληνική κυβέρνηση, σε στενή συνεργασία με το γραφείο Ποιότητας της Φροντίδας του ΠΟΥ στην Αθήνα, ετοίμασε ένα νέο, ισχυρό εθνικό σχέδιο δράσης για την ποιότητα της περίθαλψης και την ασφάλεια των ασθενών. Και, μαζί με τον Εθνικό Οργανισμό Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΗΠΥ) και υπό την τεχνική ηγεσία του ΠΟΥ, θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στην ανάπτυξη αυτού του σχεδίου που θα οδηγήσει σε μια Εθνική Υπηρεσία Υγείας κατάλληλη για τον 21ο αιώνα».
Μ. Γκάγκα: «Σύστημα υγείας για όλες τις ανάγκες»
Από την πλευρά της η αν. υπουργός Μ. Γκάγκα ανέφερε:
«Η εγκατάσταση του Γραφείου Ποιότητας Φροντίδας του ΠΟΥ στην Αθήνα, το οποίο εγκαινιάζουμε σήμερα, ήταν μια πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Μας ενδιαφέρει πρωτίστως η ποιότητα και στηρίζουμε τη λειτουργία αυτού του γραφείου για όλη την Ευρώπη. Θέλουμε ποιότητα στη φροντίδα υγείας που και αξιολογείται και ελέγχεται συχνά, με προτυποποιημένες διαδικασίες. Έτσι, οι ασθενείς αισθάνονται ασφάλεια μέσα σε ένα σύστημα υγείας, που καλύπτει κάθε τους ανάγκη και ικανοποιεί κάθε τους προσδοκία. Την ίδια ασφάλεια αισθάνονται και οι υγειονομικοί.
Ζ. Ράπτη: «Νέα αντιμετώπιση της ψυχικής υγείας»
Τέλος, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, η υφυπουργός Υγείας Ζ. Ράπτη τόνισε, μεταξύ άλλων:
«Η πανδημία COVID-19 και οι συνέπειές της έχουν αποτελέσει σοβαρή απειλή για την ψυχική υγεία και την ευημερία των κοινωνιών μας, σε παγκόσμια κλίμακα. Το θετικό είναι, ωστόσο, ότι έχει μετατοπίσει την εστίασή μας στην ανάγκη δημιουργίας υψηλής ποιότητας, ολοκληρωμένων και ανθρωποκεντρικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας για τον γενικό πληθυσμό, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες. Είμαι υπερήφανη να επισημάνω ότι κατά τη θητεία μου έχουν συμβεί αξιοσημείωτες αλλαγές στο πεδίο των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με την συνεχή στήριξη του Υπουργείου Υγείας και του Πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και την τεχνική καθοδήγηση του ΠΟΥ Ευρώπης.
Θα ήθελα να κάνω μια συμβολική ανακοίνωση, παρουσία του πρωθυπουργού μας, Κυριάκου Μητσοτάκη. Αξιοποιήσαμε εξαιρετικούς πόρους και προσεκτικό σχεδιασμό για να συντάξουμε ένα νέο σχέδιο δράσης που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η ψυχική υγεία σε ολόκληρο το έθνος μας. Το εν λόγω σχέδιο θα συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων μας για την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων».