Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Με μεγάλη επιτυχία η πρεμιέρα του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Ο Byron στην Αττική»

Με μεγάλη επιτυχία έγινε η πρώτη δημόσια προβολή του βραβευμένου ιστορικού ντοκιμαντέρ «Ο Byron στην Αττική» σε σκηνοθεσία Στάθη Ρέππα, που είναι βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Πάνου Τριγάζη.

Η ταινία, που είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ήταν ο μεγάλος νικητής του βραβείου Καλύτερου ντοκιμαντέρ μεσαίου μήκους, στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ναυπλίου «Γέφυρες» τον περασμένο Οκτώβριο.

Στην πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ παρέστησαν μεταξύ άλλων η Άννα Καραμανλή βουλευτής Νότιου Τομέα Αθηνών της Ν.Δ., ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Γαϊτάνης, ο Γιώργος Δημόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, ο δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης, ο δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος, ο Γιώργος Πλακίδας, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα, οι αντιδήμαρχοι Βύρωνα Μιχάλης Καραγιάννης, Δημήτρης Κόκκαλης, Λεμονιά Κλωνάρη και Χρήστος Σπυρόπουλος, η περιφερειακή σύμβουλος Ελένη Βασιλοπούλου, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Νέα Εποχή Βύρωνα», Χρήστος Γώγος, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Ιουλία Κιούπη, Σωτηρούλα Υφαντή, Ορέστης Καππάτος και Βασίλης Καλύβας και η πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Χριστίνα Κουλούρη.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του δημάρχου Βύρωνα:

“Αγαπητές Φίλες και φίλοι,

Όταν πριν από ελάχιστα χρόνια είδαμε την έκδοση του βιβλίου του Πάνου Τριγάζη με τίτλο «Ο Λόρδος Βύρων στην Αττική», δεν μας περνούσε από το μυαλό η σκέψη ότι το πόνημά του θα έπαιρνε σύντομα το δρόμο για την οθόνη.

Μεταξύ μας βέβαια, είναι κάτι που όσοι ξέρουμε και έχουμε τη χαρά να είμαστε φίλοι του και γνωρίζουμε τον πολυσχιδή και πολυπράγμονα χαρακτήρα του, θα έπρεπε να το περιμένουμε.

Πόσο μεγάλη χαρά όμως, που το έργο του Πάνου Τριγάζη βρήκε στον Στάθη Ρέππα τον εκφραστή του. Κι έτσι, ο περιηγητής Πάνος δίνει τη σκυτάλη στον ξεναγό Στάθη, να μας συστήσει με εικόνα και ήχο το βιβλίο του.

Το Ντοκιμαντέρ που θα παρακολουθήσουμε αποτελεί μία προσφορά της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Βύρωνα, που φέρει το όνομα και τη βαριά κληρονομιά του Φιλέλληνα Λόρδου, για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ενώ είναι και βραβευμένο τον περασμένο Οκτώβριο από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ναυπλίου “Γέφυρες”, ως το καλύτερο ντοκιμαντέρ μεσαίου μήκους.

Αν και αφιερωμένο στον Απελευθερωτικό Αγώνα του Έθνους μας, το γεγονός ότι η πρώτη δημόσια προβολή πραγματοποιείται το 2022, είναι διπλά συμβολικό, στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Έχουμε τη μεγάλη χαρά να παρακολουθούμε ένα ντοκιμαντέρ βασισμένο κι εμπνευσμένο από τη φιλοσοφία του Λόρδου Μπάιρον για τα ιδανικά της Ελευθερίας, της Ειρήνης και του Ρομαντισμού.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Εμείς ως Έλληνες ξέρουμε καλύτερα από τον καθένα ποια είναι η μοναδική σταθερά που έχουμε να κρατηθούμε, και δεν είναι άλλη από τον Πολιτισμό μας. Έναν Πολιτισμό που υπερβαίνει τα κάθε είδους σύνορα, που αποτελεί τη βάση όσων πρεσβεύει η Δύση κι αποτελεί όχι το αποκούμπι της, αλλά το DNA της, το γενετικό της κώδικα.

Και είμαι προσωπικά υπερήφανος που μας δίνεται η ευκαιρία να βάλουμε έστω και ένα λιθαράκι και να στηρίξουμε την καλλιτεχνική δημιουργία. Γιατί αυτή ακριβώς μας βοηθά να συνδεθούμε ξανά με τις ρίζες μας, με την Ιστορία μας, με τα Ιδανικά που πρεσβεύουμε.

Θα ήθελα λοιπόν από καρδιάς να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη, τον κύριο Πατούλη αλλά και τον Αντιπεριφερειάρχη τον κύριο Δημόπουλο για την ουσιαστική στήριξή τους προς αυτή την κατεύθυνση, όμως ακόμα περισσότερο θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Στάθη Ρέππα, τον Πάνο Τριγάζη και όλους τους συντελεστές του Ντοκιμαντέρ που θα παρακολουθήσουμε, σας είμαστε υπόχρεοι και ευγνώμονες για το έργο σας. Σας ευχαριστώ πολύ.”

 

Διαβάστε επίσης: Εκπαίδευση χρήσης απινιδωτή και Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση από το Τμήμα Αθλητισμού

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ