Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ταινίες της εβδομάδας: «1821: Άνεμος ελευθερίας», «Η χαμένη πόλη», «Τα κακά παιδιά», «Αντίο κύριε Χάφμαν» (Βίντεο)

H ΑΜΑΡΥΣΙΑ σας παρουσιάζει όλες τις ταινίες της νέας κινηματογραφικής εβδομάδας που μπορείτε να απολαύσετε από σήμερα Πέμπτη 24 Μαρτίου στη «μεγάλη οθόνη».

 

1821: Άνεμος ελευθερίας

Είδος: Ντοκιμαντέρ, Δραματοποιημένο, Ιστορικό (100΄)

Χώρα: Ελλάδα (2021)

Σκηνοθεσία: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος

Παίζουν: Τίμος Παπαδόπουλος, Σήφης Πολυζωίδης, Πάνος Κυπαρίσσης, Ρηνιώ Κυριαζή, Γιάννης Αναστασάκης, Λευτέρης Τσάτσης

Σύνοψη: Μια ερευνήτρια, συντηρήτρια χαρτιού μελετά χρωμολιθογραφίες και παλαιά βιβλία, και μέσω ερωτημάτων σε ιστορικούς, ανακαλύπτει στοιχεία για τη δημιουργία λαϊκών αναγνωσμάτων και εικονογραφίας σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση, που δημιουργήθηκαν το 19ο αιώνα. Μέσα από αυτά, ξετυλίγεται η δράση του Φρίξου Φίλωνα, ενός -επινοημένου- ανώτερου στελέχους της Φιλικής Εταιρείας, στην προεπαναστατική Πελοπόννησο. Μέσα από την ιστορία του Φίλωνα, που ταξιδεύει με το προκάλυμμα ενός εμπόρου, και τη δράση του ως Φιλικού, παρουσιάζονται πληροφορίες για την κοινωνία των αρχών του 19ου αιώνα, την οικονομία, την καθημερινή ζωή, τις κυρίαρχες ιδέες και αντιπαραθέσεις της εποχής.

Διανομή: Tanweer

Σχόλιο: Επιτυχημένο ντοκιμαντέρ, το σενάριο του οποίου συνδυάζει φαντασία και ιστορική πραγματικότητα. Χαρακτηριστική η περίπτωση του επινοημένου Φίλωνα, που στο φιλμ έχει ως μέντορα το υπαρκτό ιστορικό πρόσωπο του Χριστόφορου Περραιβού που αποδεδειγμένα συνέβαλε στη συμφιλίωση των οικογενειών της Μάνης, του οποίου ο επαναστατικός βίος απλώνεται σ’ ένα διάστημα 30 χρόνων, από τη σύλληψή του στην Τεργέστη με τον Ρήγα, το 1798 μέχρι και τη συμμετοχή του στην τελευταία μάχη του αγώνα στην Πέτρα με τον Δημήτριο Υψηλάντη, το 1829.

 

Η χαμένη πόλη – The lost city

Είδος: Περιπέτεια, Κωμωδία, Αισθηματική (92΄)

Χώρα: ΗΠΑ (2022)

Σκηνοθεσία: Άαρον Νι, Άνταμ Νι

Παίζουν: Σάντρα Μπούλοκ, Μπραντ Πιτ, Τσάνινγκ Τέιτουμ, Ντάνιελ Ράντκλιφ, Πάτι Χάρισον, Ρέιμοντ Λι, Τόμας Φορμπς – Τζόνσον, Νταβάιν Τζόι Ράντολφ, Όσκαρ Νούνιες, Μπόουεν Γιάνγκ

Σύνοψη: Η εξαιρετική, μα μοναχική συγγραφέας Λορέτα Σέιτζ (Σάντρα Μπούλοκ) έχει αφιερώσει την καριέρα της γράφοντας ρομαντικές περιπέτειες σε εξωτικά μέρη με πρωταγωνιστή το πανέμορφο μοντέλο Άλαν (Τσάνινγκ Τέιτουμ), ο οποίος ερμηνεύει τον χαρακτήρα του «Ντάς». Στη διάρκεια ενός προωθητικού ταξιδιού συνοδεία του Άλαν, η Λορέτα θα πέσει θύμα απαγωγής από έναν εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο (Ντάνιελ Ράντκλιφ), ο οποίος ελπίζει πως μπορεί να τον οδηγήσει στον θησαυρό της χαμένης αρχαίας πόλης του τελευταίου μυθιστορήματός της. Ο Άλαν, θέλοντας να αποδείξει τον ηρωισμό του και στην πραγματική ζωή, θα αναλάβει να την απελευθερώσει. Ωθούμενο σε μια επική περιπέτεια στη ζούγκλα, το αναπάντεχο δίδυμο θα χρειαστεί να συνεργαστεί προκειμένου να σώσει τον αρχαίο θησαυρό, προτού χαθεί για πάντα.

Διανομή: Odeon

Σχόλιο: Διασκεδαστική ταινία με δυο σκηνοθέτες (αλλά και δυο πρωταγωνιστές) που γνωρίζουν καλά το είδος της οικογενειακής κωμικής περιπέτειας, η οποία θα τους θυμίσει το «Κυνηγώντας το πράσινο διαμάντι» του Ρόμπερτ Ζεμέκις με τον Μάικλ Ντάγκλας και την Κάθλιν Τέρνερ

 

Αντίο κύριε Χάφμαν – Adieu Monsieur Haffmann

Είδος: Δράμα (115΄)

Χώρα: Γαλλία (2021)

Σκηνοθεσία: Φρεντ Καβαγιέ

Παίζουν: Ντανιέλ Οτέιγ, Ζιλ Λελούς, Σαρά Ζιραντό, Νικολάι Κίνσκι

Σύνοψη: Παρίσι 1941. Ο Φράνσουα Μερσιέ, ένας συνηθισμένος άντρας με μόνο σκοπό να κάνει οικογένεια με την αγαπημένη του Μπλανς, εργάζεται για τον κύριο Χάφμαν, έναν ταλαντούχο εβραίο κοσμηματοπώλη. Υπό τη σκιά της γερμανικής κατοχής, εργοδότης και υπάλληλος αναγκάζονται να συνάψουν μία συμφωνία που, με το πέρασμα του χρόνου, θα επηρεάσει τη ζωή τους ανεπανόρθωτα.

Διανομή: Tanweer

Σχόλιο: Βασισμένο στο βραβευμένο θεατρικό έργο του Ζαν Φιλίπ Νταγκέρ και προσαρμοσμένο από τον Φρεντ Καβαγιέ και τη Σάρα Καμίνσκι για την οθόνη, το φιλμ αποτελεί μια ιστορία ανατροπών πάνω σε μια συναρπαστική ιδέα και φόντο την κατοχή των Γερμανών στο Παρίσι.

 

Τα κακά παιδιά – The bad guys

Είδος:  Κινούμενα Σχέδια, Κωμωδία, Περιπέτεια, Οικογενειακή

Χώρα: ΗΠΑ (2022)

Σκηνοθεσία: Πιερ Περιφέλ

Μεταγλωττισμένη στα Ελληνικά

Σύνοψη: Δεν έχει υπάρξει ποτέ άλλη παρέα πέντε φίλων τόσο κακόφημη όσο αυτή των «Κακών Παιδιών» – ο τολμηρός πορτοφολάς κ. Λύκος, ο έμπειρος διαρρήκτης χρηματοκιβωτίων κ. Φίδης, ο χαλαρός άρχοντας της μεταμφίεσης κ. Καρχαρίας, ο ευέξαπτος νταής κ. Πιράνχα και η ετοιμόλογη χάκερ κ. Ταραντούλα. Αλλά όταν ύστερα από αμέτρητες ληστείες μέσα στα χρόνια και παρουσία στη λίστα με τους πιο καταζητούμενους κακοποιούς η συμμορία τελικά συλλαμβάνεται, ο κ. Λύκος κάνει μια συμφωνία (την οποία δεν έχει πρόσθεση να τηρήσει) προκειμένου να γλυτώσουν τη φυλακή: Τα Κακά Παιδιά θα γίνουν καλά! Υπό την κηδεμονία του μέντορά τους, του καθηγητή Μαρμελάδα, ένα αλαζονικό (αλλά αξιολάτρευτο!) πειραματόζωο, τα Κακά Παιδιά ξεκινούν να ξεγελάσουν τον κόσμο προσποιούμενα πως έχουν μεταμορφωθεί! Στην πορεία, ωστόσο, ο κ. Λύκος αρχίζει και συνειδητοποιεί ότι πράττοντας το καλό, του προσφέρει αυτό που πάντα αποζητούσε: την αποδοχή των άλλων. Έτσι, λοιπόν, όταν ένας νέος κακός απειλεί την πόλη, θα μπορέσει ο κ. Λύκος να πείσει την υπόλοιπη συμμορία να γίνουν… Καλά Παιδιά;

Διανομή: Tulip

 

Το ίχνος του χρόνου

Χώρα: Ελλάδα (2020)

Είδος: Ντοκιμαντέρ (97΄)

Σκηνοθεσία: Διονυσία Κοπανά

Σύνοψη: Το ίχνος του χρόνου είναι μια ταινία για τον χρόνο, τη μνήμη, τη νοσταλγία. Μια ταινία για τη γοητεία της αρχαιολογίας και της ανασκαφής, μέσα από το post mortem πορτρέτο του αρχαιολόγου Γιάννη Σακελλαράκη. Ένα ταξίδι που αναζητά τον άνθρωπο που δεν είναι πια παρών, μέσα από το ίχνος που άφησε στους τόπους όπου βρέθηκε και στους ανθρώπους που γνώρισε. Μια κινηματογραφική ανασκαφή που φέρνει στο φως μια εικόνα μέσα από θραύσματα και ίχνη, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην πρακτική της αρχαιολογίας.

Διανομή: Carousel Films

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ