Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Η Ελλάδα δεν πωλείται

Γράφει ο Μιχάλης Κ. Δερμιτζάκης

Δικηγόρος ε.τ.

Ουδείς ποτέ αμφέβαλε πως ο διάλογος, ακόμη και σε δύσκολες στιγμές, είναι χρήσιμος και επιβεβλημένος για μιαν ειλικρινή προσέγγιση και ανίχνευση των προθέσεων των συνερχομένων. Αρκεί, βέβαια, να είναι ανυπόκριτος. Και ο συνομιλητής μας ευθύς και μπεσαλής. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο οι Έλληνες περιμέναμε να εξελιχθεί η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη φέτος, την Κυριακή τής Ορθοδοξίας. Πόσω μάλλον, όταν, μετά το πέρας της, αρκετοί πολιτικοί μας και μέσα ενημέρωσης, ελληνικά και τουρκικά, θριαμβολογούσαν για -δήθεν- επιτυχία τής Κυβέρνησης. Όντως, ο κ. Μητσοτάκης πήγε στην Πόλη με τις καλύτερες των προθέσεων της ελληνικής πλευράς. Ανταπέδωσε τις φιλοφρονήσεις στον οικοδεσπότη συνέβαλε στο χαλαρό κλίμα που επικράτησε κατά τη συνάντηση, χωρίς γραβάτες και αυστηρό πρωτόκολλο, και αποχώρησε εύχαρις για την “επιτυχία” της. Ενώ αμφότεροι εξέφραζαν την αισιοδοξία τους για τη “συνεργασία”, business, δηλαδή, μεταξύ των δύο χωρών μας.

Ο κ. Ερντογαν, παρά ταύτα, απέδειξε για άλλη μια φορά τον τρόπο με τον οποίον εννοεί τη “φιλία” μεταξύ μας, όταν, την επόμενη κιόλας ημέρα, δέκα τουρκικά μαχητικά F16 και drones παραβίαζαν προκλητικά τον εναέριο χώρο τής Ελλάδας ! Γιατί, απλά, δεν πίστευε στις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που μας έδινε πριν από λίγες ώρες ! Και διότι συνεχίζει να παραμένει ο διεθνής ταραξίας και μπαμπέσης γείτονας.

Οι Έλληνες, εκ φύσεως λαός ειρηνικός κι αλτρουϊστής, που βδελυσσόμαστε την κάθε μορφής βία, παρακολουθούμε με δέος τις συνέπειες του ανίερου και παράλογου πολέμου τού κ. Πούτιν κατά τής Ουκρανίας, την προσφυγοποίηση εκατομμυρίων Ουκρανών, την ισοπέδωση πόλεων και χωριών τής πανέμορφης και ιστορικής αυτής χώρας. Και, μες απ’ την αχλύ, το έρεβος και την ερήμωση που σκόρπισε ο πόλεμος αυτός, διακρίνουμε με αποστροφή τον κ. Ερντογάν να κρατά ίσες αποστάσεις μεταξύ των εμπολέμων και να διεκδικεί να παίξει τον ρόλο εγγυητή, όταν έλθει η ώρα τής κατάπαυσης του πυρός και υπογραφής τού συμφώνου ειρήνης μεταξύ των εμπολέμων !!

Ο Τούρκος ηγέτης, άλλωστε, κάνει διαρκώς επιθέσεις φιλίας σε αρκετές άλλες χώρες, ακόμη και σε εχθρικές του, τις οποίες, μέχρι πρόσφατα, απειλούσε και των οποίων τούς ηγέτες ύβριζε χυδαία, χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Αμερική, ακόμη και η Αρμενία, αλλά και άλλες., προκειμένου να τον αναγνωρίσουν ως έναν ηγέτη ικανό να παίξει έναν ρόλο σημαντικό σε λαούς όχι μόνο τού Ισλάμ αλλά και χριστιανικούς κα να ρυθμίζει ακόμη και τα τού μέλλοντός τους ! Τώρα … με ποια εχέγγυα μπορεί ένας διεθνής ταραχοποιός να γίνει αποδεκτός ως “εγγυητής και ειρηνοποιός” αυτό ας το ζυγίσουν καλά οι διεθνείς προστάτες του, πριν τον επιλέξουν.

Φαίνεται, εξάλλου, πως η Δύση και η Ε.Ε., για τους δικούς τους, γεωπολιτικούς και άλλους, λόγους, ευνοούν μιαν εγγύτερη προσέγγιση της Ελλάδας με την Τουρκία, όπως συνέβη με την προεκτεθείσα κατά μόνας συνάντηση των κ.κ. Κ. Μητσοτάκη και Ρ.Τ. Ερντογάν στην Πόλη. Όπου συζήτησαν απ’ ευθείας, χωρίς την παρουσία τρίτων, Υπουργών η άλλων αρμόδιων, και, κυρίως, χωρίς καν να έχει ανακαλέσει το casus belli ούτε και τις διεκδικήσεις του σε βάρος τής Ελλάδας !! Ο ατίθασος γείτονάς μας φαίνεται να κάνει καλά τη δουλειά των προστατών του και πως τούς είναι χρήσιμος, γι’ αυτό και τον εμπιστεύονται.

Ο ελληνικός λαός, όμως, ανησυχεί και η ανησυχία του αυτή εντάθηκε ακόμη περισσότερο μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις τού Τούρκου Υπουργού Άμυνας πως στην πρότασή του για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου πήρε θετική απάντηση από τον Έλληνα ομόλογό του ! Δηλώσεις , οι οποίες κυκλοφόρησαν άμεσα και προκάλεσαν αίσθηση , τις οποίες, όμως, διέψευσε ο Έλληνας Υ.ΕΘ.Α. . Χαιρετίζουμε οι Έλληνες τη διάψευση αυτήν τού Υπουργού μας. Οι Τούρκοι, όμως, μετά και από τη φανερή στήριξη των ισχυρών πατρώνων τους ξεσάλωσαν και διεκδικούν πολλά σε πολλές χώρες τής Γης. Τα θέλουν ΌΛΑ δικά τους : και τα εμά εμά και τα σα εμά. Το αν τα καταφέρουν το μέλλον θα το δείξει. Στην περίπτωση πάντως, της Ελλάδας, λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, τον λαό, τον μοναδικό αφέντη τού σπιτιού του.

Οι Έλληνες εμπιστευόμαστε ομόθυμα τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση στον χειρισμό των εθνικών θεμάτων. Και δεν διανοούμαστε ΠΟΤΈ πως θα βρεθούν Έλληνας Πρωθυπουργός , ηγέτης ή πολιτικός που θα δεχθεί να μοιραστεί το Αιγαίο και να διχοτομηθεί η Ελλάδα. Ο ελληνικός λαός περνά πολύ δύσκολες ημέρες με τον covid-19 και τις βαρύτατες συνέπειες του πολέμου κατά τής Ουκρανίας στην εθνική μας οικονομία. Χρειαζόμαστε τη συνδρομή και θαλπωρή τής Πολιτείας. Διαθέτουμε, άλλωστε, πλούσια αποθέματα υδρογονανθράκων σε όλη την Ελλάδα, χερσαία και θαλάσσια. Οφείλουμε να τα αξιοποιήσουμε στο έπακρο και άμεσα.

Κύριε Πρωθυπουργέ, σταθείτε δίπλα στον λαό. Βοηθήστε τούς ανήμπορους, τους ευάλωτους, τους ΑΜΕΑ, τους άνεργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, τους επαγγελματίες και τους νέους στο ξεκίνημά τους. Απαλλάξτε τούς ανεμβολίαστους 60άρηδες και άνω από το επαχθές 100ευρω χαράτσωμα, που είναι χρήματα άκρως αναγκαία για την επιβίωσή τους. Και, επιτέλους, βάλτε τέλος άμεσα στις φαντασιώσεις και τη γκρίζα προπαγάνδα των άπληστων γειτόνων μας και ξεκαθαρίστε τους πως ΔΕΝ θα μοιραστούμε με κανέναν τα νησιά μας, το Αιγαίο και τον πλούτο του · και επιπλέον πείτε τους πως :

Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ !! Ωφέλιμο, πάντως, θα ήταν να θυμόμαστε οι Έλληνες μια σοφή παροιμία τής Ανατολής : “Από τον κακό χρόνο γλιτώνεις · από τον κακό, όμως, γείτονα, δεν πρόκειται να γλιτώσεις” !!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ