Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024

Δήμος Ηλιούπολης: Αυξημένες ψυχοκοινωνικές ανάγκες λόγω της πανδημίας

Μεγάλη αύξηση των περιστατικών που απευθύνονται στις υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης των Δήμων παρατηρείται από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και σήμερα. Το άγχος, οι φοβίες και η κατάθλιψη έχουν «χτυπήσει κόκκινο», ενώ οι σχέσεις μεταξύ ζευγαριών και κυρίως γονέων – παιδιών έχουν γίνει πιο δύσκολες από ποτέ. Παράλληλα παρατηρείται αύξηση της παραβατικότητας σε μικρές ηλικίες, κάτι το οποίο οι ειδικοί αποδίδουν στην απουσία του προστατευμένου και οργανωμένου, με όρια και κανόνες, σχολικού περιβάλλοντος, τη μακρά περίοδο του lockdown.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ηλιούπολης Γιώργο Χατζηδάκη, μελέτη που έχει διεξαχθεί από τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας του Δήμου, με προϊστάμενο τον ψυχολόγο Μάρκο Ρίζο, δείχνει αύξηση κατά 300% των περιστατικών που προσέρχονται με ψυχολογικά προβλήματα την εποχή της πανδημίας.

Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ιωάννης Πούλος

«Αν δεν ήμουν σε αυτή τη θέση να βλέπω την κατάσταση με τα μάτια μου, και απλώς μου το μετέφεραν, δεν θα το πίστευα», σχολιάζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ιωάννης Πούλος. «Η ψυχολογική πίεση που βιώνει ο κόσμος φαίνεται και από τον αριθμό των ραντεβού. Έχουμε δύο μόνιμους ψυχολόγους, αλλά έχουμε κάνει σύμβαση και με το Πανεπιστήμιο Αθηνών», προσθέτει.

Από τη συγκεκριμένη μελέτη προκύπτει ότι τα περισσότερα περιστατικά εμφανίζουν καταθλιπτική συμπτωματολογία. Ακολουθούν όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα επικοινωνίας, καταρχάς με τα παιδιά τους και εν συνεχεία με τρίτους, και εκείνοι που παρουσιάζουν άγχος.

Eπιπτώσεις σε βάθος δεκαετίας

Ιδιαίτερη μνεία στις επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά και τους εφήβους έκανε ο Harold S. Koplewicz, ιδρυτικός πρόεδρος και ιατρικός διευθυντής του Child Mind Institute, κατά την 51η συζήτηση των Διαλόγων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. «Για τους νέους, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Στις Ηνωμένες Πολιτείες 167.000 παιδιά έχασαν τους φροντιστές ή τους γονείς τους. Αυτή η απώλεια και το τραύμα που δημιουργεί έχει μακροχρόνια αποτελέσματα. Θα έχουμε ένα φαινόμενο ντόμινο, δηλαδή θα έχουμε συμπτώματα στην ψυχική υγεία για μια δεκαετία τουλάχιστον μετά τη λήξη της πανδημίας».

Στο τμήμα της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων αναφέρθηκε και ο επίκουρος καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Κωνσταντίνος Κώτσης, ο οποίος ανέφερε ότι «το στίγμα είναι συνήθως μεγαλύτερο στα παιδιά, μεγαλύτερο από την ψυχιατρική των ενηλίκων. Η αλήθεια είναι όμως ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα σ’ αυτόν τον τομέα», ενώ σχετικά με τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας στην Ελλάδα σχολίασε: «Χρειάζεται ενίσχυση των δομών κυρίως σε απομακρυσμένες και μικρές περιοχές όπου δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση και υπάρχει και το στίγμα, το οποίο είναι κάτι που επίσης πρέπει να δουλέψουμε. Αντίστοιχα, και μέσα από τα σχολεία, θα πρέπει να υπάρξουν προγράμματα όπου θα μπορούν οι εκπαιδευτικοί να βοηθήσουν τα παιδιά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ