Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

«Δεν υπήρξε ποτέ καλός πόλεμος ή κακή ειρήνη» (Βενιαμίν Φραγκλίνος)

Γράφει η Ελένη Κονιαρέλλη – Σιακή

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήρθε ξαφνικά στη ζωή μας, ίδια με εκείνη την καταστρεπτική μπόρα, ίδια με εκείνη την σκοτεινή απεραντοσύνη της ανθρώπινης κατάπτωσης. Ακολούθησε την παράλογη πορεία της αποπνικτικής εποχής μας, και στέρεψε τη βρύση της γαλήνης και της ψυχικής ηρεμίας.

Η Ιστορία, μας δείχνει ότι ο πόλεμος, ο κάθε πόλεμος, ακολουθεί πάντα τον ίδιο δρόμο, αυτόν της ισοπέδωσης των αξιών, της τραγικότητας της ανθρώπινης υπόστασης, και του ολέθρου της προδομένης ελευθερίας.

Ποτέ δεν είναι αρκετά όσα και να γράψει κανείς για τον πόλεμο που πάντα αφήνει στο τέλος γκρίζες ψυχικές αποχρώσεις, απογύμνωση συναισθημάτων, και ένα αναπάντητο «γιατί». Για τους πολέμους ακούμε, βλέπουμε και διαβάζουμε πολλά που ξεχειλίζουν οργή και πόνο. Ακόμα και αυτά που φαίνονται αστεία, φορούν το προσωπείο της υποκρισίας και της υπερβολής. Τελικά μαθαίνουμε ότι « ο πόλεμος είναι ένας βίαιος διδάσκαλος». Οι έρευνες των αναλυτών μας λένε, ότι τα τελευταία 3.500 χρόνια, μόλις στα 230 χρόνια επικρατούσε ειρήνη στον πολιτισμένο κόσμο. Στα υπόλοιπα, μεγάλοι και μικροί πόλεμοι αναστατώνουν την ανθρωπότητα σπέρνοντας πόνο και θάνατο.

Διαβάζουμε ότι η συνήθεια που έχουμε να κάνουμε χειραψία όταν συναντούμε ένα άγνωστο, αρχικά σήμαινε ότι και τα δύο άτομα είναι άοπλα. Δηλαδή, ακόμα και μια απλή χειραψία ανάμεσα σε δύο ανθρώπους ήταν επικίνδυνη.

Βρίσκουμε ότι η πρώτη βόμβα που έπεσε στον Ζωολογικό Κήπο του Βερολίνου σκότωσε όλα τα ζώα που φιλοξενούνταν σ’ αυτόν. Ο μόνος που επέζησε ήταν ο ελέφαντας!

Απορούμε μαθαίνοντας ότι υπάρχει στην Ιστορία και ένας πολύ σύντομος πόλεμος, που είχε διάρκεια μόλις 38 λεπτά. Διεξήχθη μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και του Σουλτανάτου της Ζανζιβάρης, και κράτησε μόλις 38 λεπτά. Κηρύχτηκε στις 27 Αυγούστου 1896, λόγω του θανάτου ενός φιλοβρετανού Σουλτάνου και τη διαδοχή του από αντιβρετανό. Μέσα σε 38 λεπτά, ο βρετανικός στρατός κατέλαβε το φρούριο της πόλης, και εγκατέστησε έναν ευνοϊκό, ως προς τα συμφέροντα, Σουλτάνο.

Το διαβάζουμε και μας φαίνεται πολύ αστείο, και απίστευτο. Όμως είναι αλήθεια. Ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Καλιγούλας, αγαπούσε τόσο πολύ το άλογό του, που προσπάθησε να το κάνει Ύπατο της Ρωμαϊκής Γερουσίας. Τώρα, τι πολεμικές αποφάσεις θα μπορούσε να παίρνει ένα άλογο, δεν θα το μάθουμε. Όμως μάθαμε ότι είχε δικό του στάβλο από ελεφαντόδοντο, και παρευρισκόταν σε επίσημες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή υψηλά ισταμένων αξιωματικών. Είχε τους προσωπικούς του υπηρέτες, και τρεφόταν με βρώμη αναμεμιγμένη με νιφάδες χρυσού!

Διαβάζουμε ότι ο Αϊνστάιν, ίσως είναι ένας από τους ελάχιστους σπουδαίους ανθρώπους που αρνήθηκε την προεδρική θέση που του προσφέρθηκε. Λόγω των εκτενών εγγράφων του εναντίον της Γερμανίας για τις διώξεις της εναντίον των Εβραίων, απέκτησε μεγάλη φήμη στην Εβραϊκή Κοινότητα, και γι’ αυτό όταν το 1952 χήρεψε η θέση του προέδρου, του ζητήθηκε να γίνει πρόεδρος του Ισραήλ.

Η πρόταση απορρίφθηκε από τον ίδιο, που είπε ότι δεν έχει τη φυσική ικανότητα και την εμπειρία να κυβερνήσει ένα κράτος.

Ο Πάπας Γρηγόριος Θ’, είχε κηρύξει έναν παράλογο πόλεμο εναντίον …των γατών! Συγκεκριμένα εξέδωσε ένα έγγραφο που καταδίκαζε τις μαύρες γάτες ειδικά, ως ενσάρκωση του Σατανά· παράλληλα κατηγορούσε και όλες τις άλλες γάτες ότι σχετίζονται με τη λατρεία του Σατανά. Έτσι τον 13ο αιώνα είχαν εξαφανιστεί οι γάτες με συνέπεια τη διάδοση της μαύρης πανώλης, καθώς ο αριθμός των αρουραίων αυξήθηκε. Η πανώλη στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 25 εκατ. ανθρώπους.

Και τι να γράψει κανείς για τον πολύνεκρο και παράλογο για πολλούς ιστορικούς, Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο; Ονομάστηκε «Μεγάλος Πόλεμος», και είχε διάρκεια από 28-7-1914 μέχρι 11-11-1918 . Ήταν ένας από τους πιο καταστρεπτικούς πολέμους στη σύγχρονη Ιστορία. Σχεδόν 10 εκατ. στρατιώτες πέθαναν ως αποτέλεσμα των εχθροπραξιών και άλλα 10 εκατ. πέθαναν από την κατοχή, τους βομβαρδισμούς, πείνα, κακουχίες,κ.λπ. Ο αριθμός αυτός υπερβαίνει κατά πολύ τον συνολικό αριθμό των στρατιωτών που πέθαναν στους πολέμους των προηγουμένων 100 ετών. Ξεκίνησε στις 28-7-1914, όταν η Αυστροουγγαρία κήρυξε τον πόλεμο κατά της Σερβίας, και τελείωσε με την ταπεινωτική ήττα της Γερμανίας και των συμμάχων της στις 11-11-1918. Σ’ αυτόν τον πόλεμο αναμίχθηκαν όλες οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής.

Για τα δραματικά γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, θα πούμε μόνο λίγα λόγια. Τα σημάδια που άφησε στο πέρασμά του είναι ακόμα νωπά και οι μορφές των ηρώων που χάθηκαν, θαρρείς πως ακόμα μιλούν δίπλα μας. Ξεκίνησε την 1-9-1939, όταν η Ναζιστική Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία. Κράτησε 6 χρόνια και 1 ημέρα, δηλαδή, μέχρι 2-9-1945. Απλώθηκε και αιματοκύλησε σχεδόν όλον τον κόσμο. Οι απώλειες που προκάλεσε ήταν 16 εκατ. στρατιώτες και 45 εκατ. άμαχοι. Τέλος, ο Χίτλερ αυτοκτόνησε στις 30 Απριλίου 1945, και ο πόλεμος έληξε στις 8 Μαΐου, αφού βύθισε στον πόνο και στο πένθος όλη την ανθρωπότητα.

Ο Ηρόδοτος (480-420 π.Χ.) έγραψε αιώνες πριν, ότι : «Κανένας δεν είναι τόσο ανόητος ώστε να προτιμά τον πόλεμο από την ειρήνη. Στην ειρήνη οι γιοι θάβουν τους πατεράδες τους. Στον πόλεμο οι πατεράδες θάβουν τους γιους».

Σήμερα μετρώντας τους πολυάριθμους νεκρούς και τραυματίες που αφήνει πίσω της η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχει δόξα στον πόλεμο, που να αξίζει το αίμα των ανθρώπων που σκοτώνονται .

Όμως, δυστυχώς, και σήμερα, όλοι οι Θεοί είναι νεκροί, εκτός από τον Θεό του πολέμου…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ