Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img

Αναβιώνουν οι Πανιώνιοι Αγώνες 100 χρόνια μετά τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Εκατό χρόνια μετά τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, αναβιώνουν στη Νέα Σμύρνη οι Πανιώνιοι Αγώνες με τη συμβολή του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης, αλλά και στελεχών του Πανιωνίου.

 

Ο θεσμός των Πανιωνίων Αγώνων ήταν πάντοτε όχι μόνο αθλητικός αλλά και πολιτιστικός, και περιλάμβανε διαγωνισμούς λογοτεχνίας, μουσικής και φωτογραφίας.

 

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν προ ημερών αγώνες στίβου στο στάδιο του Πανιωνίου, και αύριο, Δευτέρα 9 Μαΐου, στις 9μμ, διοργανώνεται μεγάλη επετειακή συναυλία, όπου η ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του μουσικού Ανδρέα Κατσιγιάννη συμπράττει με μεγάλα ονόματα της καλλιτεχνικής σκηνής. Η είσοδος στη συναυλία είναι ελεύθερη.

 

Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη μεγάλος μαθητικός διαγωνισμός λογοτεχνίας με θέμα: «Ταξιδεύω στον χρόνο και συναντώ τον Πολιτισμό της Μικράς Ασίας». Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές ηλικίας 13 – 18 ετών και η καταληκτική ημερομηνία αποστολής συμμετοχών είναι η 15η Οκτωβρίου 2022.

 

 

 

Οι Πανιώνιοι αγώνες από την Αρχαιότητα έως τα νεότερα χρόνια

Στη Μυκάλη, μια σημαντική τοποθεσία της Μικράς Ασίας συνεδρίαζαν από τον 7ο αιώνα π.Χ. αντιπρόσωποι των σημαντικότερων Ιωνικών πόλεων, όπως η Μίλητος, η Έφεσος, η Χίος, και η Σάμος. Εκεί υπήρχε η έδρα του Κοινού των Ιώνων, που ονομάστηκε Πανιώνιο. Οι Ίωνες διοργάνωναν γιορτές γνωστές ως τα Πανιώνια, προς τιμήν του Ποσειδώνα Ελικωνίου. Παρ’ όλο που οι Περσικοί νόμοι περιόρισαν τη διεξαγωγή των γιορτών, οι οποίες μεταφέρθηκαν σε διάφορες πόλεις, όταν ο Μέγας Αλέξανδρος ανακήρυξε την ελευθερία των πόλεων της Ιωνίας, οι τελετές επαναφέρθηκαν στη Μυκάλη και το Πανιώνιον ανέκτησε το παλαιό του κύρος. Η τέλεση των Πανιώνιων συνεχίστηκε μέχρι και τους Ρωμαϊκούς χρόνους.

Περίπου 2700 χρόνια αργότερα από την ίδρυσή τους, το μουσικό-γυμναστικό σωματείο Ορφεύς Σμύρνης και η ποδοσφαιρική ομάδα Γυμνάσιον Σμύρνης ενώθηκαν για να σχηματίσουν τον Πανιώνιο Γυμναστικό Σύλλογο Σμύρνης. Στη Σμύρνη πραγματοποιήθηκαν και οι Ά Πανιώνιοι Αγώνες, το 1896. Η διεθνής αυτή διοργάνωση αγωνισμάτων με κορωνίδα τον στίβο αλλά και αθλήματα όπως γυμναστική, ποδηλασία, άρση βαρών, κολύμβηση και πάλη, διεξήχθη 19 φορές ως τη Μικρασιατική καταστροφή.

Μετά το δραματικό ξεριζωμό του συλλόγου, ο Δημητρός Δάλλας, οραματιστής και επονομαζόμενος «Αετός του Πανιωνίου» αναζήτησε στέγη για το σύλλογο αλλά και τους αθλητές του Πανιωνίου στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Δύο μόλις μήνες μετά την καταστροφή της Σμύρνης, εγκαινίαζε τα γραφεία του συλλόγου στην Αθήνα. Οι Κ’ Πανιώνιοι Αγώνες διοργανώθηκαν μόλις ένα χρόνο αργότερα στο Καλλιμάρμαρο, το 1923. Αυτός ο πρωτοπόρος υποστηρικτής κάθε αθλητικής προοδευτικής κίνησης που κοιμόταν πάνω στο ξύλινο γραφείο στο δωμάτιο του συλλόγου αποκρινόταν σε όσους αποθάρρυναν τις προσπάθειές του: «Ο Πανιώνιος είναι Ιδέα. Και οι Ιδέες δεν πεθαίνουν».

Η ιστορία των Πανιώνιων Αγώνων αντανακλά μία κουλτούρα προοδευτικής και πολύπλευρης προσφοράς στον ελληνικό αθλητισμό και πολιτισμό. Ο σύλλογος βραβεύθηκε για την προσφορά του στον ελληνικό αθλητισμό και την αθλητική παιδεία από την Ακαδημία Αθηνών το 1949, η οποία μνημόνευσε μεταξύ άλλων τους Πανιώνιους Αγώνες που «εξαιρέτως συνετέλεσαν στην επίρρωση του εθνικού φρονήματος και της εθνικής φιλοτιμίας».

 

Διαβάστε επίσης: Μεγάλη συναυλία για τη Σμύρνη στις 9 Μαΐου στο γήπεδο του Πανιωνίου

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ