Το προεδρείο της ΠΟΕ ΟΤΑ υποδέχθηκε στα γραφεία της Ένωσης την Τρίτη 24 Μαΐου ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρης Παπαστεργίου, σε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.
Στη σύσκεψη, εκτός του προέδρου της ΚΕΔΕ, παραβρέθηκαν ο γενικός διευθυντής Γιάννης Καραγιάννης και από την πλευρά της ΠΟΕ ΟΤΑ ο πρόεδρος Νίκος Τράκας, η Β’ αντιπρόεδρος Σταματία Τσουμέα, ο γ.γ. Γιάννης Τσούνης, η ταμίας Μαρία Παπαδοπούλου, ο αν. γ.γ. Νίκος Κρέτσης και μέλη του Δ.Σ.. της Ομοσπονδίας.
«Έχω επίγνωση της προσφοράς και των προβλημάτων σας»
Ο Δ. Παπαστεργίου τόνισε την σημασία της συνεργασίας μεταξύ των δυο φορέων, «ακόμη και αν σε ορισμένα ζητήματα υπάρχουν διαφωνίες», ενώ επισήμανε πως ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι για τον ίδιο «συνώνυμο της ζωής του και έτσι παραμένει».
«Τα χρόνια που υπηρετώ στην Αυτοδιοίκηση, τόσο ως δήμαρχος στο Δήμο Τρικκαίων αλλά και ως δημοτικός σύμβουλος, αρκούν για να έχω πλήρη επίγνωση της προσφοράς των εργαζομένων και όλων των συνεργατών και φυσικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε», δήλωσε απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους των εργαζόμενων.
Μονιμοποίηση εργαζομένων σε ΚΔΑΠ και Παιδικούς Σταθμούς
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επανέλαβε την πάγια θέση του, που αποτελεί και θέση της Ένωσης, για την ανάγκη μονιμοποίησης των «συνεργατών», όπως τους χαρακτήρισε, που εργάζονται στα ΚΔΑΠ και τους παιδικούς σταθμούς. «Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να μονιμοποιηθούν. Μακάρι να υπάρχει νομοθέτημα τέτοιο που θα το κάνει πράξη», τόνισε και πρόσθεσε: «Η ΚΕΔΕ και στο παρελθόν τοποθετήθηκε ξεκάθαρα πως οι εργαζόμενοι οι οποίοι δουλεύουν 15 και 20 χρόνια δεν μπορούν να βιώνουν αυτήν την κατάσταση κάθε χρόνο. Κάθε καλοκαίρι με τις αιτήσεις να ανανεώνουν συμβάσεις.
Μέχρι τώρα είδαμε πως τελικά αυτό δεν μπορούσε να γίνει και πήγαμε στη διαδικασία της εξπρές μοριοδότησης για τους ανθρώπους του “Βοήθεια στο Σπίτι”».
Και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ συνέχισε: «Ακόμη και για αυτούς τους 130 που είναι εκτός των προσωρινών πινάκων, το ξέρετε πολύ καλά, ότι πήγαμε στον Υπουργό Εσωτερικών και ζητήσαμε να βρεθεί τρόπος ώστε αυτούς τους ανθρώπους να μπορέσουμε να τους απορροφήσουμε εμείς. 130 εργαζόμενοι αντιστοιχούν ως αριθμός σε λιγότερο από μισός εργαζόμενος ανά δήμο. Άρα με το που θα βγουν οι οριστικοί πίνακες, ακόμη και αυτό το πρόβλημα που υπάρχει γιατί έστω και ένας άνθρωπος να χάσει τη δουλειά του μετά από 20 χρόνια δεν είναι μικρή περίπτωση, είναι πρόβλημα και το πρόβλημα πρέπει να το λύσουμε εμείς».
«Δεν πάει άλλο με την κινητικότητα. Θέλουμε προσλήψεις»
Ο Δ. Παπαστεργίου επανέλαβε στους εκπροσώπους της ΠΟΕ ΟΤΑ πως η πάγια θέση της ΚΕΔΕ, αναφορικά με την κινητικότητα των υπαλλήλων, είναι πως «δεν πάει άλλο», καθώς οι δήμοι «κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς επαρκή αριθμό εργαζομένων, έστω για να επιτελούν τις βασικές τους λειτουργίες», όπως ανέφερε, για να συμπληρώσει: «Πιέζουμε καθημερινά και με κάθε διαθέσιμο θεσμικό μέσο που διαθέτουμε για περισσότερες προσλήψεις στους Δήμους και το γνωρίζουν όλοι αυτό. Είναι αναγκαίες οι προσλήψεις προκειμένου να υπάρχει εύρυθμη λειτουργία των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Εγώ θέλω προσωπικό στους Δήμους αλλά με διαφανή και ορθό τρόπο που να απαντάει στις ανάγκες των οργανισμών. Όχι προσλήψεις που δεν θα ωφελήσουν πουθενά».
Αναφορικά με τις συμβάσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τις συμβάσεις COVID -19 ο Δ. Παπαστεργίου τόνισε: «Ας γίνει μια διάταξη που θα λέει ότι όσοι είχαν συμβάσεις COVID και δεν συμπλήρωσαν 24 μήνες ας τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν μια 2μηνη σύμβαση. Δεν έχουν την δυνατότητα αυτή σήμερα».
Τέλος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε και πάλι την ανάγκη οι ΟΤΑ να έχουν επαρκή αριθμό γυμναστών, καθώς ο αθλητισμός δεν αποτελεί εποχική ανάγκη.