Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024

Νίκος Παπαθανάσης στην «Α»: «Στηρίζουμε διαρκώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις»

Ο αν. υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων δηλώνει στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ αισιόδοξος για το μέλλον των επενδύσεων στη χώρα μας,  εκφράζει την πίστη του στην πολιτική της οικονομικής  και κοινωνικής στήριξης που ακολουθεί η κυβέρνηση εν μέσω ακρίβειας, τονίζοντας ότι, εφόσον χρειαστεί, θα ληφθούν και πρόσθετα μέτρα.

«Η κυβέρνηση υλοποιεί ήδη από την εποχή της πανδημίας ένα μεγάλο πρόγραμμα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ανάλογα με τις δημοσιονομικές αντοχές», δηλώνει σε συνέντευξή του στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Την ίδια στιγμή, παραδέχεται ότι υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά, αλλά στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα, τονίζοντας πως «όσοι επιχειρήσουν ν’ αυξήσουν παράνομα τα κέρδη τους, θα μας βρουν μπροστά τους».

Για την οικονομία, επισημαίνει πως η νέα έκθεση της Κομισιόν ανοίγει οριστικά τον δρόμο εξόδου από την επιτροπεία και χαρακτηρίζει απόλυτα εφικτό τον στόχο απόκτησης επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023, ενώ διαψεύδει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέων μνημονίων. Ειδικά δε για τις μεγάλες επενδύσεις, ο Ν. Παπαθανάσης υπογραμμίζει ότι όλα τα μεγάλα project προχωρούν κανονικά και γι’ αυτό η Ελλάδα συγκαταλέγεται πλέον στους πιο ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς. Εκτιμά τέλος πως ο νέος επενδυτικός νόμος θα φέρει επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών και θα υπηρετήσει τον στόχο της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΘΑΝΗΣ

Κύριε Παπαθανάση, θα αποδειχθούν αρκετά τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την ακρίβεια που έχει πυροδοτήσει η ενεργειακή κρίση; Υπάρχει περιθώριο νέων παρεμβάσεων, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο;

Όλοι οι συμπολίτες μας, αντιλαμβάνονται και με το παραπάνω, ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση στον πλανήτη που μπορεί να αντιμετωπίσει στο σύνολό τους τις δυσμενείς συνθήκες που προκαλούν οι πρωτόγνωρες πληθωριστικές πιέσεις, λόγω της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό που η κυβέρνηση της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ υλοποιεί, από την πρώτη κιόλας στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, είναι ένα διαρκώς αναπροσαρμοζόμενο στις εκάστοτε συνθήκες πρόγραμμα στήριξης των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας, ανάλογα με τις δημοσιονομικές αντοχές. Δόθηκαν αρχικά 43 δισ. για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ακολούθησαν 3,5 δισ. για την αρχική αντιμετώπιση των πιέσεων της ενεργειακής κρίσης και λίγες ημέρες αργότερα ανακοινώθηκε το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης, το οποίο αναμένεται να αγγίξει τα 3,2 δισ. Γι’ αυτούς τους χειρισμούς αλλά και για το σύνολο των μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησής μας, η 14η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες επιβραβεύει την ελληνική οικονομία και ανοίγει, επί της ουσίας, τον δρόμο για την έξοδο της χώρας από το Καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας στο οποίο είχε μπει -μοναδική χώρα στην Ευρώπη- το 2018. Βεβαίως και υπάρχουν περιθώρια νέων υποστηρικτικών παρεμβάσεων, πάντα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όλοι, όμως, ελπίζουμε ότι θα τερματιστεί η εισβολή της Ρωσίας, θα επικρατήσει η ειρήνη και θ’ αρχίσει να αποκαθίσταται η οικονομική κανονικότητα.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η στήριξη που παρείχε το κράτος και με την πανδημία και τώρα, με την ενεργειακή κρίση, είναι «δανεικά» που θα πληρώσουμε πολύ ακριβά, ακόμη και με νέα μνημόνια. Εσείς, τι εκτιμάτε;

Δεν υφίσταται κανένα θέμα νέων μνημονίων. Ο προβληματισμός βασίζεται στις διεθνείς δυσμενείς συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία, εδώ και δύο χρόνια, και από την τωρινή ενεργειακή κρίση. Οι συνθήκες όμως, όσο και αν είναι δύσκολες, δεν είναι ίδιες με αυτές της διετίας 2009-2010. Οι δαπάνες που πιέζουν τώρα τα δημόσια οικονομικά είναι έκτακτες και σχετίζονται με τις δύο βασικές αιτίες που σας ανέφερα, την πανδημία και τη ρωσική εισβολή. Και, βεβαίως, το πρόβλημα αυτή τη φορά δεν αφορά μόνο στην ελληνική οικονομία αλλά είναι διεθνές και αφορά στις οικονομίες όλων των χωρών του κόσμου. Υπάρχουν και άλλες μεγάλες διαφορές. Η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει, αναβαθμίζεται διαρκώς, υπάρχουν θετικές αναπτυξιακές προβλέψεις από όλες τις πλευρές και σε αντίθεση με το 2010 που οι διεθνείς αγορές είχαν πάψει να δανείζουν την Ελλάδα, τώρα δανειζόμαστε με χαμηλά, κυρίως, επιτόκια. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική οικονομία έχει εξασφαλισμένη τη βιωσιμότητα του χρέους, οι αναπτυξιακές προοπτικές είναι υψηλές και οι διαρκείς μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησής μας την κάνουν ισχυρότερη και ανθεκτικότερη έναντι όλων των πιέσεων που δέχεται.

 

Αποδίδουν οι έλεγχοι για την πάταξη της αισχροκέρδειας στην αγορά ή χρειάζονται και άλλες παρεμβάσεις;

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας αν και το ποσοστό αυτών των φαινομένων δεν είναι μεγάλο. Κανείς δεν πρέπει να κρύβει την πραγματικότητα και γι’ αυτό οι έλεγχοι και τα πρόστιμα δημοσιοποιούνται. Κάτι που δεν θα ήταν δυνατόν να είχε γίνει αν δεν είχε δημιουργηθεί από τη δική μας κυβέρνηση ο ελεγκτικός μηχανισμός του Υπουργείου, η ΔΙΜΕΑ δηλαδή, που βρίσκεται διαρκώς στον δρόμο για να κάνει ελέγχους με σκοπό την προστασία των καταναλωτών. Η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς έχει πραγματοποιήσει 65.123 ελέγχους από τον Αύγουστο του 2020 έως και τις 15 Μαΐου 2022 που αφορούσαν στο παράνομο εμπόριο, την αισχροκέρδεια και παραβάσεις των μέτρων κατά της COVID-19. Σε όλους αυτούς τους ελέγχους έχει επιβάλει πρόστιμα που ξεπερνούν τα 7 εκατ. ευρώ. Δεν είναι, όμως, αυτό το ζητούμενο. Σκοπός μας δεν είναι να επιβάλλουμε πρόστιμα, αλλά να λειτουργεί η αγορά με τέτοιο τρόπο ώστε οι καταναλωτές να μην επιβαρύνονται επιπλέον από φαινόμενα αισχροκέρδειας, ιδίως σε μια περίοδο που οι ανατιμήσεις οφείλονται σε έναν επιθετικό και αδικαιολόγητο πόλεμο, με χιλιάδες νεκρούς ανθρώπους και εκατομμύρια εκτοπισμένους. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει το Υπουργείο μας. Ότι όσοι επιχειρήσουν να αυξήσουν παράνομα τα κέρδη τους λόγω αυτής της κατάστασης, θα μας βρουν μπροστά τους.

 

Είναι και με ποιο τρόπο εφικτή η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα από την επόμενη χρονιά;

Όπως είπε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο της χώρας από το Καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας και έτσι καθίσταται, πλέον, εφικτός ο εθνικός στόχος για την ένταξη στην επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023. Η ελληνική οικονομία αξιολογείται θετικά για 10η συνεχή φορά μέσα στο διάστημα της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Οι αξιολογήσεις αυτές σχετίζονται αρχικά με τη δημοσιονομική διαχείριση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δηλαδή συνολικά τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας αντιμετώπισε όλη αυτήν την κατάσταση. Σχετίζονται, επίσης, και με το μέχρι στιγμής σύνολο των δράσεων της κυβέρνησής μας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των συνακόλουθων πληθωριστικών πιέσεων. Παράλληλα, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη είναι θετικές, τόσο από φορείς στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, παρά το δύσκολο περιβάλλον. Επίσης, το σύνολο του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης, δημιουργεί τις συνθήκες που μόνο ένας επενδυτικός προορισμός υψηλών προδιαγραφών μπορεί να προσφέρει. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η χώρα μας συγκαταλέγεται στους δέκα πιο δημοφιλείς επενδυτικούς προορισμούς της Ευρώπης. Έτσι, λοιπόν, τόσο για το 2022 όσο και το 2023 αναμένεται υψηλός ρυθμός αύξησης των επενδύσεων στη χώρα, έχει ήδη καταγραφεί διπλασιασμός των εξαγωγών ενώ συνεχίζεται η μείωση της ανεργίας. Ο δυναμισμός και η αυτοπεποίθηση που εκπέμπει η Ελλάδα στις διεθνείς αγορές είναι βασικές προϋποθέσεις για την ανοδική συνέχεια.

Μπορεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην ελληνική οικονομία; Πότε θα δούμε να «τρέχουν» τα πρώτα project και σε ποιους τομείς;

Μέσω αυτού του νόμου προβλέπονται πρωτοφανή επίπεδα επιτάχυνσης και απλοποίησης των διαδικασιών. Η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας αποκτά νέες δυνατότητες, προοπτικές και ευκαιρίες ανάπτυξης σε τομείς που αποτελούν την αιχμή του επιχειρηματικού δόρατος παγκοσμίως. Αυτό αποτελεί μια από τις υψηλότερες προτεραιότητές μας: Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Τα πρώτα τρία καθεστώτα του νέου αναπτυξιακού νόμου, αναμένεται να ανοίξουν το αμέσως επόμενο διάστημα, με την έγκριση των εδαφικών σχεδίων στις περιοχές απολιγνιτοποίησης και τη συνακόλουθη αύξηση της ενίσχυσης στις περιφέρειες Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης όπου αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο. Πρόκειται για τα καθεστώτα: α. Μεταποίηση – Εφοδιαστική αλυσίδα, β. Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων και γ. Αγροδιατροφή – Πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων – Αλιεία.

Υπάρχει ανάσχεση των μεγάλων και στρατηγικών επενδύσεων στην Ελλάδα λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία;

Όχι, όλα τα στρατηγικά επενδυτικά projects στη χώρας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και μάλιστα εντός των συμφωνημένων και κατατεθειμένων χρονοδιαγραμμάτων.

Συγκεκριμένα, σε ποιους τομείς παραμένει «ζωντανό» το ενδιαφέρον για ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα; Ποιο είναι το αποτύπωμά τους στην οικονομία τα τελευταία τρία χρόνια;

Έως πριν από περίπου έναν χρόνο, ο κλάδος που πρωτοστατούσε ήταν ο τουρισμός, κλάδος για τον οποίο το ενδιαφέρον παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Παρ’ όλα αυτά, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις και από την Ελλάδα και από το εξωτερικό, παρατηρείται σε κλάδους που σχετίζονται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την Έρευνα και την Καινοτομία, τις Cloud τεχνολογίες και εν γένει τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό αλλά και την προώθηση των startups. Όσον αφορά στο αποτύπωμα των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία, τα πράγματα μιλούν από μόνα τους. Επιχειρηματικοί κολοσσοί όπως η Microsoft, η Cisco, η Pfizer, η Deloitte, η TeamViewer, η Digital Realty, η Amazon, δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα και προχωρούν σε μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας, πολλές εξ αυτών στην Περιφέρεια. Σε αυτές προσλαμβάνονται και Έλληνες σε πολλές θέσεις, νέοι και μορφωμένοι άνθρωποι, που είτε διαμένουν στην Ελλάδα είτε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης είχαν φύγει στο εξωτερικό αναζητώντας καλύτερες δουλειές και καλύτερους μισθούς. Επιδίωξή μας είναι να αντιστρέψουμε αυτήν την κατάσταση και από ό,τι φαίνεται η πραγματικότητα έχει αρχίσει να μας δικαιώνει.

Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας ή βλέπετε… εκπλήξεις το φθινόπωρο; Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το διακύβευμα της κάλπης;

Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και πολιτική επιδίωξή μας είναι να μας κρίνει ο ελληνικός λαός για όσα πετύχαμε στην πορεία αυτών των πολύ δύσκολων ετών. Η κυβέρνησή μας κλήθηκε να διαχειριστεί και εξακολουθεί να διαχειρίζεται καταστάσεις που παρόμοιές της έχουν να συμβούν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα. Κρίση οικονομική, υγειονομική, διπλωματική με τους γείτονες, μεταναστευτική, ενεργειακή, διαχειρίζεται τις συνέπειες ενός πολέμου στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Εντούτοις, η χώρα αποκατέστησε την αξιοπιστία της στο παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον και αποδεδειγμένα κινείται σε τροχιά ανάπτυξης και αλλαγής του παραγωγικού της μοντέλου. Η Ελλάδα αλλάζει και εξελίσσεται ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή, δυτική χώρα με κύρος, αποφασιστικότητα, ρεαλισμό και αυτοπεποίθηση. Και αυτό θα συνεχίσει να κάνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ