Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img

Επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και η επόμενη ημέρα

Γράφει ο Γιώργος Κουμουτσάκος Βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών – Νέα Δημοκρατία.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία είναι στρατιωτικά διακρατικός και γεωγραφικά περιορισμένος στα ουκρανικά εδάφη. Όμως ενεργειακά, οικονομικά, διπλωματικά και γεωπολιτικά, είναι παγκόσμιος. Μπροστά στα μάτια μας εξελίσσεται μια μεγάλη αναδιάταξη συμφερόντων, επιρροής, ισχύος και ισορροπίας δυνάμεων. Μια νέα αρχιτεκτονική ενεργειακής ασφάλειας και γεωστρατηγικής ισορροπίας θα αναδυθεί στην περιοχή μας μετά τον πόλεμο. Το κρίσιμο ερώτημα, λοιπόν, είναι ποια θέση και ποιο ρόλο θα έχει η Ελλάδα στη νέα τάξη πραγμάτων που κυοφορείται; Ποιο θα είναι το ειδικό μας βάρος, ποιος ο ρόλος και η επιρροή μας την επόμενη ημέρα μετά τον πόλεμο; Η Ελλάδα πρέπει να κάθεται στο «τραπέζι» όταν θα διαμορφώνεται η νέα κατάσταση πραγμάτων στην περιοχή. Η μεγάλη πρόκληση είναι να βρεθεί στη σωστή πλευρά της νέας ισορροπίας. Να κερδίσει, δηλαδή, σε γεωπολιτική βαρύτητα, αξία και ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

Η ατζέντα με την οποία πήγε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ο πρωθυπουργός ήταν σφαιρική και όχι μονοθεματική. Στην ουσία, κάλυψε τρεις περιοχές: Τη γεωστρατηγική βαρύτητα, τον ενεργειακό ρόλο και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της οικονομίας της χώρας. Εξαρχής σκοπός της επίσκεψης ήταν η προβολή της Ελλάδας ως μιας αξιόπιστης συμμάχου χώρας με εθνική αυτοπεποίθηση, με σχέδιο, με προοπτική και ρόλο. Όχι μιας Ελλάδας που προσδιορίζεται σε σχέση με την Τουρκία. Σε μια στιγμή κατά την οποία τόσο οι ΗΠΑ όσο και ολόκληρος ο δυτικός κόσμος επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στην ουκρανική κρίση, τυχόν «τουρκοποίηση» της επίσκεψης, θα ήταν συνταγή αποτυχίας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η επικίνδυνη τουρκική αναθεωρητική στρατηγική δεν ήταν πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της ελληνικής αποστολής.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ήταν απολύτως επιτυχημένη και η χώρα μας βγαίνει ξεκάθαρα κερδισμένη. Η Ελλάδα παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ και ειδικά στο Κογκρέσο όπως ακριβώς έπρεπε. Εκείνοι που ήταν ήδη φίλοι μας έγιναν περισσότερο, εκείνοι που δυσπιστούσαν έγιναν νέοι φίλοι μας και όσοι ήταν μακριά μας το ξανασκέφτονται. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα παίρνει ξεκάθαρες θέσεις. Είναι απέναντι σε κάθε αναθεωρητισμό που αγνοεί και παραβιάζει αρχές, όπως η εδαφική ακεραιότητα, η εθνική κυριαρχία και η εθνική ανεξαρτησία ενός κράτους.

Με την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, που μόλις πριν μερικές εβδομάδες κύρωσε η Βουλή των Ελλήνων, αποκτήσαμε βαθύτερο γεωστρατηγικό αποτύπωμα σε ολόκληρη την περιοχή και μέσα στο ΝΑΤΟ. Οι επικριτές της ας σκεφτούν πόσο πιο σημαντική θα ήταν σήμερα η Τουρκία για τις ΗΠΑ, πόσο μεγαλύτερη γεωστρατηγική εξάρτηση θα είχε η Ουάσιγκτον από την Άγκυρα, εάν εμείς δεν αναλαμβάναμε ρόλους σύμφωνα με αυτήν την αμυντική συμφωνία. Κάποιοι, επίσης, ισχυρίστηκαν ότι η Ελλάδα έπρεπε να ακολουθήσει την πολιτική της Τουρκίας που εκβιάζει, παζαρεύει, που δεν παίζει καθαρά, προκειμένου να ωφεληθεί. Η ξεκάθαρη απάντηση προς αυτούς είναι πως η εξωτερική πολιτική των κρατών δεν αντιγράφεται. Κάθε κράτος ακολουθεί εκείνη που του ταιριάζει, σύμφωνα με τη γεωστρατηγική του θέση, τις συμμαχίες, το μέγεθος, τα οικονομικά του χαρακτηριστικά και την ιστορία του.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ έβαλε τις βάσεις για μια «διακεκριμένη θέση» της Ελλάδας στη μετά τη σύγκρουση εποχή. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο η Τουρκία κλιμακώνει τη ρητορική έντασης με απαράδεκτες δηλώσεις του Ερντογάν, του Μπαχτσελί και άλλων αξιωματούχων, καθώς και την ένταση στο Αιγαίο. Ο Τούρκος πρόεδρος έκλεισε ερμητικά της πόρτα του διαλόγου και άνοιξε διάπλατα την πόρτα της έντασης. Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι. Χρειάζεται εγρήγορση και ψυχραιμία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ