Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img

Εκδήλωση τιμής στον ανδριάντα του Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου

Με την συμπλήρωση 569 χρόνων από την Άλωση της Πόλης, τελέστηκε την Κυριακή 29 Μαΐου, με πρωτοβουλία του δημάρχου Παλαιού Φαλήρου Γιάννη Φωστηρόπουλου, η ετήσια επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου, στον ανδριάντα του, που κοσμεί την παραλία της πόλης.

Η εκδήλωση που οργανώνεται πλέον κάθε χρόνο από τον Δήμο Π. Φαλήρου, έχει σκοπό να κρατηθεί άσβεστη η ιστορική μνήμη της αποφράδας εκείνης ημέρας του 1453, καθώς η Άλωση έχει αφήσει το δικό της ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ελληνική παράδοση, η οποία για αιώνες μετά θρηνούσε και θρηνεί το τέλος της «Ρωμανίας» και την πτώση της Πόλης των Πόλεων, που αποτέλεσε φάρο φωτός, αλλά και απόρθητο φρούριο, προπύργιο απέναντι στους εξ Ανατολών κινδύνους.

«Για την δημοτική Αρχή της πόλης το τρισάγιο αποτελεί την ελάχιστη απόδοση τιμής, στο μείζον γεγονός της ελληνικής ιστορίας, την Άλωση της Βασίλισσας των Πόλεων, καθώς και στους Κωνσταντινουπολίτες του Παλαιού Φαλήρου και όλης της Αττικής, για την πολυετή προσφορά και συνεισφορά τους στον Ελληνισμό και την ελληνική κοινωνία», τονίζεται σε ανακοίνωση του Δήμου.

Ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος, στον χαιρετισμό του τόνισε: «Τιμούμε κάθε χρόνο, εδώ στο Παλαιό Φάληρο, την ημέρα που ο λαός μας ονόμασε «αποφράδα», μια μέρα ορόσημο για την πορεία του Ελληνισμού, μια ημέρα με το δικό της, μοναδικό, ανεξίτηλο αποτύπωμα κα με πολύπλευρο συμβολισμό: Τόσο για την ελληνική ιστορία, όσο όμως και ως συναίσθημα, στα βάθη κάθε ελληνικής, Χριστιανικής Ορθόδοξης ψυχής, η οποία μετά από το πέρασμα των αιώνων, ακόμα και σήμερα, θρηνεί και συλλογιέται. Και θα το πράττει εις το διηνεκές! Οι λαοί πρέπει πάντα να θυμούνται τις ρίζες τους και τις θυσίες των προγόνων τους. Μόνο όταν σέβονται και χαλυβδώνονται από την ιστορία τους, μπορούν να βαδίζουν υπερήφανοι και δυνατοί!». Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους Κωνσταντινουπολίτες, υπογράμμισε: «Τιμάμε όμως ταυτόχρονα, και την ίδια την ιστορία αυτής της πόλης, καθώς οι εκ Κωνσταντινούπολης ομογενείς που εγκαταστάθηκαν εδώ, στην πόλη μας, δημιούργησαν και απαρτίζουν την σημαντικότερη κοινότητα του Παλαιού Φαλήρου. Με ξεχωριστές επιδόσεις στον εθνικό, πνευματικό, οικονομικό και κοινωνικό τομέα».

Ο πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, καθηγητής Νικόλαος Ουζούνογλου, στην ομιλία του, περιέγραψε τα σημαντικά ιστορικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και διοικητικά χαρακτηριστικά που καθιστούν την Βυζαντινή περίοδο μοναδική στα παγκόσμια χρονικά, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τόσο στην Βυζαντινή Περίοδο όσο και στην μετέπειτα ιστορική εξέλιξη του Ελληνισμού.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, οι βουλευτές του Νότιου Τομέα της Νέας Δημοκρατίας Διονύσης Χατζηδάκης και Άννα Καραμανλή, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ Αναστασία Σιμητροπούλου, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της διασποράς της Πολίτικης Ρωμιοσύνης στην Αθήνα.

Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή. Η εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

Στεφάνια, εκτός από τον δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου Γιάννη Φωστηρόπουλο και τον πρόεδρο της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, καθηγητή Νικόλαο Ουζούνογλου, κατέθεσαν εκπροσωπώντας τους φορείς και τους συλλόγους τους οι:

– Τούλα Μουζάκα-Αναστασίου (πρόεδρος Αδελφότητας Κωνσταντινουπολιτών Μεγάλου Ρέματος «Ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ»).

– Περικλής Πασχαλίδης (πρόεδρος Μορφωτικού Συνδέσμου Χάλκης-Κωνσταντινουπόλεως).

– Γιώργος Εξαρχόπουλος (μέλος της Επιτροπής Αστικής Σχολής Ταταούλων Αγίου Δημητρίου Κωνσταντινουπόλεως).

– Κλαίρη Περηφάνου (ειδική γραμματέας του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ