Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Ισόνομοι ή υποτελείς;

Γράφει ο Μιχάλης Κ. Δερμιτζάκης Δικηγόρος ε.τ.

Mια από τις βασικότερες αρχές του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, καθοριστική τής συνοχής, της προόδου και ενδυνάμωσης της ίδιας τής Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολλών κρατών – μελών της, αποτελεί η ύπαρξη ομοφωνίας και η καθιέρωση του δικαιώματος της αρνησικυρίας (Veto) στη λήψη των αποφάσεών της. Ο συνταγματικός νομοθέτης, που προέβλεψε και επέβαλε την επιλογή αυτή, στόχευε, στην ενότητα της Ε.Ε. και την ισότητα όλων των κρατών της, μικρών και μεγάλων, του πλούσιου Βορρά και τού πτωχού Νότου. Ενώ συνέβαλε επίσης στην ομαλή πορεία της, στην είσοδο νέων μελών της και στην εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στα οικονομικώς αδύναμα αλλά σημαίνοντα, μέλη της, όπως η Ελλάδα.

Αυτό, φαίνεται δεν αρέσει σε μερικούς φίλους και εταίρους μας στην Ένωση και άλλους Διεθνείς Οργανισμούς (όπως στην φιλότουρκη Γερμανία, στην Ιταλία, τη Δύση κ.ά.), που θα επιθυμούσαν μια Ευρώπη στα μέτρα τους, αυτήν των δύο ταχυτήτων, και μερικά από τα κράτη της, όπως την Ελλάδα κ.ά., υποτελή και φέουδά τους. Με την ίδια άποψη φαίνεται να τάσσονται και μερικοί Έλληνες μεγαλόσχημοι, που, εκφράζοντας μόνο τον εαυτόν τους, δημοσιοποιούν κατά καιρούς παρόμοια ανόητα φληναφήματα.

Όπως μετέδωσαν, πριν από λίγες μέρες, διεθνή μέσα ενημέρωσης, AFP / Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σε ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε: «ανέκαθεν υποστήριζα πως η ψήφος με ομοφωνία σε ορισμένους σημαντικούς τομείς απλούστατα δεν έχει πλέον νόημα» και, ακόμη, πως είναι έτοιμη να μεταρρυθμίσει την Ε.Ε. «αλλάζοντας τις συνθήκες της, αν είναι απαραίτητο»!! Την ίδιαν ακριβώς θέση εξέφρασαν και ο Πρωθυπουργός τής Ιταλίας, κ. Μάριο Ντράγκι, η Γερμανίδα Υφυπουργός, κ. Άννα Λούρμαν, Ευρωβουλευτές κ.ά., που έχουν βάλει στόχο στους την κατάργηση του Veto, και τη λήψη των αποφάσεων με σχετική πλειοψηφία. Χωρίς όμως να υπολογίζουν τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει σε ορισμένα κράτη – με πρώτη την άμεσα θιγόμενη Ελλάδα – και τις συνέπειες για το μέλλον της Ευρώπης, αν τελικά ληφθεί μια τόσο προκλητική απόφαση.

Τόσο πολύ νοιάζονται να καταστήσουν μέλος της Ε.Ε. τη γειτονική Τουρκία. Ένα κράτος πειρατή που δεν ορρωδεί να εκβιάζει, να απειλεί με πόλεμο και να εγκληματεί εναντίον της Ελλάδας, της Κύπρου και του μισού Πλανήτη στη Δύση και την Ανατολή. Και με έναν ηγέτη τον κ. Ερντογάν που, το παίζει διαρκώς «επιτήδειος ουδέτερος», εμφανίζεται φίλος και μεσολαβητής μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών και έχει νιτερέσα και με τους δύο συγχρόνως διαρκούντος του πολέμου! Έτσι λοιπόν και καταργηθεί η Ομοφωνία στη λήψη των αποφάσεων τής Ε.Ε. επειδή το θέλουν ορισμένα τωρινά αφεντικά τους, είναι προδιαγεγραμμένη η διάλυσή της!

Η Ελλάδα πρωτοστατεί ανέκαθεν στους αγώνες για τις παγκόσμιες αξίες τής ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας και του κράτους δικαίου, τις ίδιες αυτές αξίες που εμπνεύσθηκαν οι ιδρυτές της Ένωσης και υπηρετούν μέχρι σήμερα οι νεώτερες γενιές των ηγετών της. Εξίσου, όμως, νοιαζόμαστε και αγωνιζόμαστε να διασφαλίσουμε την κυριαρχία και τα δικαιώματά μας μέσα στα πλαίσια των Διεθνών συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου που διασαλεύονται καθημερινά και απειλούμαστε με πόλεμο από τον γείτονά μας επειδή τα προστατεύουμε! Όπως νοιαζόμαστε, βεβαίως, το ίδιο σθεναρά και αγωνιούμε για το μέλλον του σπιτιού μας – την Ευρώπη.

Δεν θα δεχθούμε όμως τετελεσμένα σε βάρος μας. Δεν θα ανεχθούμε να μπει χωρίς την έγκριση της Ελλάδας η Τουρκία στην Ευρώπη, επειδή έτσι το θέλουν μια δράκα Ευρωπαίων προστατών της. Έχουμε χρέος να καταγγείλουμε τη σχεδιαζόμενη κατάργηση του Βέτο γιατί πρέπει να παραμείνει αρραγής και θαλερά η Ένωση και χωρίς τριγμούς η πορεία της στο μέλλον.

Η ηγεσία της Ε.Ε. και οι ισχυροί προστάτες του κ. Ερντογάν οφείλουν να γνωρίζουν πως, αυταρχισμοί και παιχνίδια εξουσίας των ολίγων στις πλάτες των πολλών και των μικρών δεν χωράνε στους κόλπους της. Οφείλουν να θυμούνται πως, ΟΛΑ τα κράτη και οι λαοί τους είναι ίσοι μεταξύ τους μέσα στην Ευρώπη. Κανένας λαός της – ούτε βέβαια και οι Έλληνες – θα δεχθούμε ποτέ να καταστούμε υποτελείς, επαίτες ή παρίες οποιουδήποτε εταίρου μας ή «φίλου». Αν ενυπνιάζονται ή εργάζονται φιλότιμα για να το επιτύχουν ματαιοπωνούν. Καλά θα κάνουν, όμως, να το ξανασκευθούν γιατί ο θυμόσοφος λαός τούς το προαναγγέλλει· «λαγός την φτέρην έσειε κακό της κεφαλής του»!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ