Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Μεγαλώνει η «οικογένεια» του ΣΠΑΥ με τους Δήμους Αθηναίων και Δάφνης-Υμηττού

Σε δώδεκα θα ανέλθουν, πολύ σύντομα, οι Δήμοι οι οποίοι θα απαρτίζουν τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπλασης Υμηττού (ΣΠΑΥ).

Μετά την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά σε περιοχές που αναπτύσσονται στους πρόποδες του Υμηττού, δύο Δήμοι αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους άλλους δέκα του ΣΠΑΥ για την καλύτερη προστασία ενός εκ των βουνών που περιβάλλουν την Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον ΣΠΑΥ αναμένεται να ενταχθούν οι Δήμοι Αθηναίων και Δάφνης-Υμηττού.

Έκτακτο ΔΣ του ΣΠΑΥ

Έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο παρουσία των δημάρχων – μελών του ΣΠΑΥ πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά της 4ης Ιουνίου που ξεκίνησε κοντά στον υποσταθμό της ΔΕΔΔΗΕ στη Γλυφάδα και εξαπλώθηκε στις περιοχές της Βούλας και της Βάρης προκαλώντας μεγάλη ζημιά στο δασικό οικοσύστημα του νοτίου Υμηττού.

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ και δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις της αντιπυρικής περιόδου, στις μικρές και μεγάλες «μάχες» που δίνει καθημερινά ο Σύνδεσμος και εξήρε το έργο που συντέλεσαν οι εθελοντικές ομάδες, το επιτελείο του ΣΠΑΥ και όλοι όσοι επιχείρησαν στο πεδίο καταθέτοντας την ψυχή τους και συνδράμοντας στον περιορισμό των συνεπειών της πύρινης λαίλαπας.

Επίσης, συνεχάρη τον δήμαρχο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλο για την ψυχραιμία και το συντονισμό που επέδειξε στις δύσκολες στιγμές που οι φλόγες ήταν άκρως επικίνδυνες στις εκτάσεις του Δήμου του, απειλώντας το δασικό οικοσύστημα, περιουσίες και ζωές. Απέδωσε μάλιστα αυτή την αντιμετώπιση στη σωστή διαχείριση κρίσεων που έχει ως έμπειρος κυβερνήτης αεροσκάφους.

«Όλοι οι Δήμοι πρέπει να είναι ενωμένοι και να αντιμετωπίζουν τον Υμηττό στην ολότητά του, ενιαίο και αδιαίρετο», τόνισε.

Το χρονικό της πυρκαγιάς, τις ενέργειες που έγιναν, τις παθογένειες και τις δυσκολίες, ανέπτυξε ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος μεταφέροντας ξανά τις ζωντανές σε όλους εικόνες από το μέτωπο της φωτιάς.

Μεταξύ των όσων συζητήθηκαν ήταν και η κοινή απόφαση για εκκένωση των κατοικιών, διασφαλίζοντας ότι δε θα κινδυνεύσει καμία ανθρώπινη ζωή.

Σύσσωμοι οι Δήμαρχοι του Δ.Σ. του ΣΠΑΥ αποφάσισαν να ασκήσουν πίεση προς κάθε κατεύθυνση ώστε να επέλθει η πλήρης αποκατάσταση όλης της περιοχής και να λυθούν οι όποιες παθογένειες και κωλυσιεργίες για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της πολιτικής προστασίας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης με αυξημένες δυνατότητες προς όφελος του Υμηττού αλλά και όλων των δασικών οικοσυστημάτων. Εξέφρασαν δε το φόβο ότι μια ενδεχόμενη νέα απειλή είναι προ των πυλών σε κάθε Δήμο κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Τονίστηκε η κλιματική κρίση που φέρνει απρόοπτα φαινόμενα χειμώνα και καλοκαίρι και όλοι εστίασαν στις ενέργειες που θα πρέπει να γίνονται για να προλαμβάνεται η πυρκαγιά εν τη γενέσει της όπου είναι δυνατόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ